Rakouské stíhačky Eurofighter do Indonésie?

Rakouské stíhačky Eurofighter do Indonésie?
Rakouský Eurofighter / Bundesheer, CC BY-SA 3.0 (Zvětšit)

Rakousko stále tápe nad osudem svého stíhacího letectva. Řeší se nákup jak nových cvičných letadel, tak osud 15 Eurofighterů. Podle rakouských médií všechny Eurofightery může nakonec odkoupit Indonésie.

Rakouské letectvo na konci roku vyřadí z výzbroje všech 20 cvičných letadel Saab 105E. O náhradě zatím není rozhodnuto. Rakouská ministryně obrany Klaudia Tanner uvedla, že o nástupci cvičných letounů se rozhodne až po konci soudních tahanic s firmou Airbus. Vídeň totiž žaluje evropského leteckého výrobce z klamání ve věci prodeje stíhaček Eurofighter rakouskému letectvu.

Vídeň se pro Eurofightery (v základní stíhací verzi Tranche 1 určené pouze k boji vzduch-vzduch) rozhodla v roce 2003. Dodavatelem letadel měla být tehdejší společnost EADS (European Aeronautic Defence and Space), nyní Airbus.

Rakousko nakonec v roce 2007 za 15 Eurofighterů zaplatilo 1,7 miliardy euro. Původně Rakousko dokonce uvažovalo o 18 stíhačkách Eurofighter za dvě miliardy euro. Konkurenční Saab přitom Rakousku nabízel 24 stíhaček JAS-39C/D Gripen za 2,15 miliardy euro. Nákup Eurofighterů bylo čistě politické rozhodnutí. Rakouské letectvo preferovalo nákup amerických F-16 Fighting Falcon nebo F/A-18 Super Hornet.

Téměř okamžitě (což trvá dodnes) se objevilo podezření z korupce. Evropská média odhadují, že za zkorumpování rakouských politiků a lobbistů Airbus vydal 90 milionů euro.

Kauz a obvinění od té doby vyvstalo nespočet. Šéf rakouského letectva, generál Erich Wolf, byl v roce 2007 odvolán z funkce, protože se tvrdilo, že jeho žena obdržela 90 000 euro od lobbisty navázaného na Airbus. Vídeňský soud ale Wolfa v roce 2011 zprostil obvinění. Následně se začalo skloňovat jméno italského obchodníka Gianfranco Landeho, který vybraným rakouským lobistům údajně zaplatil 85 milionů euro. Bývalý rakouský ministr financí Karl Heinz Grasser zase údajně využil svého vlivu k prosazení vítězství Eurofighterů.

V únoru 2017 nakonec rakouské ministerstvo obrany zažalovalo Airbus. Rakousko podle obvinění mělo být při nákupu Eurofighterů „úmyslně oklamáno, jak ve věci skutečné ceny, tak skutečných schopností [letadel]“. Bez tohoto podvodu by Rakousko údajně Eurofightery vůbec nekoupilo. Rakousko proto od firmy Airbus v soudní při požaduje jako odškodnění 183 milionů až 1,1 miliardy euro.

První kolo ale společnost Airbus vůči Rakousku vyhrála. „Neexistuje žádný důkaz, že během vyjednávání s Airbusem o Eurofighterech v roce 2007 došlo k podvodům,“ uvedl vídeňský soud v dubnu letošního roku.

Je přitom zajímavé, že v době podání žaloby v roce 2017, tehdejší ministr obrany Hans Peter Doskozil (SPÖ) vyjádřil nedůvěru rakouskému ministerstvu spravedlnosti (spadající do gesce ÖVP). Podle Doskozila strana ÖVP nemá zájem na vyšetření korupce nákupu Eurofighterů.

 

Pikantní je, že na začátku letošního roku došlo k dohodě, podle které Airbus zaplatí úřadům ve Francii, Británii a Spojených státech zhruba 3,6 miliardy eur (téměř 91 miliard Kč) za urovnání obvinění z korupce. Společnost Airbus se zaplacením pokuty vyhne trestnímu stíhání a nemusí se tak bát o ztrátu veřejných zakázek v Evropské unii a ve Spojených státech.

V každém případě současná rakouská ministryně obrany Tanner hodlá pokračovat v tlaku na Airbus a nehodlá zatím řešit nákup nových letadel. „Rakouská republika bude i nadále hledat veškeré právní prostředky vedoucí k odstoupení od smlouvy ohledně Eurofighterů a získat odškodnění. Až do konečného rozhodnutí soudu nebude přijato žádné rozhodnutí ohledně letectva,“ uvedla Tanner 6. července.

Rakouské letectvo se může vydat několika cestami. Zvažuje se vyřazení letounů Saab 105E bez náhrady s tím, že základní výcvik rakouských pilotů proběhne v zahraničí. Mluví se také o nákupu lehkých letadel M-346 a českých L-39NG. V případě Eurofighterů je zvažováno jak jejich zachování ve výzbroji, tak pořízení nových letadel.

V případě možného odprodeje Eurofighterů se nyní objevila exotická alternativa. Rakouský deník Die Presse informoval o dopisu, který nedávno do Rakouska zaslal indonéský ministr obrany Prabowo Subianto. Indonéský ministr obrany nabídl Rakousku odkup Eurofighterů. Rakouské ministerstvo obrany potvrdilo 18. července přijetí dopisu a uvedlo, že zkoumá jeho pravost.

Rakousko ale nemůže prodat Eurofightery bez souhlasu Airbusu. Jediným řešením je odprodat Eurofightery zpět Airbusu, a ten je zase přeprodá do Indonésie.

Prodej rakouských Eurofighterů do Indonésie však může být prospěšné jak pro Airbus, tak pro Rakousko. Vídeň obdrží část finančních prostředků zpět, Airbus se naopak vyváže ze soudních pří a navíc získá prodejní referenci a možný příslib dalších zakázek v Indonésii.

Na druhou stranu, v případě Indonésie jsou nákupy vojenské techniky poněkud „zamotané“. Kouzelný příklad se stal nedávno, když americká agentura DSCA (Defense Cooperation Security Agency) schválila potenciální prodej osmi konvertoplánů V-22 Osprey do Indonésie za maximální částku dvě miliardy dolarů. Zdůrazněme, že DSCA schvaluje prodej výhradně na základě poptávky potenciálních zákazníků.

Schválení prodeje Ospreyů ale vyvolalo v Indonésii překvapení. Donny Ermawan Taufanto, generální tajemník indonéského ministerstva obrany, plány nákupu konvertoplánů Osprey dokonce zcela popřel.

Zdroj: Opex360

Nahlásit chybu v článku


Související články

Rakouský Bundesheer a uprchlická krize

Uprchlická krize zasáhla s menší, či větší intenzitou řadu evropských zemí, mezi nimi i Rakousko. ...

Rakouské samohybné houfnice M109 pro Lotyšsko

Lotyšsko pokračuje v posilování svých ozbrojených sil. Z Rakouska nakoupí použité pásové samohybné ...

Pandur, Dingo, BvS10: Obrněná vozidla pro rakouskou armádu

V kasárnách Rossauer se 4. června veřejnosti představilo trio nových vozidel pro rakouské ozbrojené ...

Unser Heer: Demilitarizace rakouské armády

Na rakouské politicko-mediální scéně se široce diskutuje připravovaná reforma Unser Heer ...

Zvýraznit příspěvky za posledních:

  • apache
    14:47 25.07.2020

    "Zdrávit Vás, já jmenovat se Prabowo Subianto a být z Indonésie. Já velká zvíře tam. My rádi koupit vaše Eurofightery. Vy napřed poslat 50 000 Euro na náš účet, my z toho zaplatit ...Zobrazit celý příspěvek

    "Zdrávit Vás, já jmenovat se Prabowo Subianto a být z Indonésie. Já velká zvíře tam. My rádi koupit vaše Eurofightery. Vy napřed poslat 50 000 Euro na náš účet, my z toho zaplatit letenka a přijet k vám dohodnout obchod."

    Sranda :) Ale vážně, prodat tu verzi Tranche 1 komukoliv a za jakoukoliv cenu by byla výhra.Skrýt celý příspěvek

  • FantomasMan
    08:59 24.07.2020

    Skúste mi ako amatérovi vysvetliť ako je na tom momentálne nový Eurofighter v porovnaní s konkurenciou. Oplatí sa ? Čo je na ňom TOP oproti konkurencie ?

    Skúste mi ako amatérovi vysvetliť ako je na tom momentálne nový Eurofighter v porovnaní s konkurenciou. Oplatí sa ? Čo je na ňom TOP oproti konkurencie ?

    • madrabbit
      13:57 24.07.2020

      IMHO to na světe zhodnotí pár lidí. Podle mého je největší průšvih to, že je to multistátní projekt - chybí západ do rozvoje a modernizace. Jinak proti "podobným" by na tom neměl ...Zobrazit celý příspěvek

      IMHO to na světe zhodnotí pár lidí. Podle mého je největší průšvih to, že je to multistátní projekt - chybí západ do rozvoje a modernizace. Jinak proti "podobným" by na tom neměl být úplně špatně. Proti stealth to bude mít těžké vždy.Skrýt celý příspěvek

    • CerVus
      17:24 24.07.2020

      Tam je problém, že je téměř stejně drahý jako F-35 a i cenou za letovou hodinu se ji blíží. Poslední verze má mít nový AESA radar, vektorování tahu motoru, rakety Meteor nebo ...Zobrazit celý příspěvek

      Tam je problém, že je téměř stejně drahý jako F-35 a i cenou za letovou hodinu se ji blíží.
      Poslední verze má mít nový AESA radar, vektorování tahu motoru, rakety Meteor nebo konformní nádrže.
      Nejbližší protivník na trhu je Rafaele, ta je více univerzální, levnější provoz i pořízení. Má ale slabší radar a menší paletu zbraní. Souboj ve vzduchu by s EF nejspíše prohrála.Skrýt celý příspěvek

    • balm
      17:48 24.07.2020

      Ve stručnosti jde asi o nejlepší možný stroj pro potlačení protivníkova letectva a udržení vzdušné nadvlády. Typhoon se pyšní obratností, výkonem (exceluje ve vysokých bojových ...Zobrazit celý příspěvek

      Ve stručnosti jde asi o nejlepší možný stroj pro potlačení protivníkova letectva a udržení vzdušné nadvlády. Typhoon se pyšní obratností, výkonem (exceluje ve vysokých bojových rychlostech ve velkých výškách), stoupavostí, ... jenže to se bavíme o strojích provozovaných např.: RAF. Nikoliv však Luftwaffe, což jsou v podstatě "nutné základy", nebo-li kastráty. Jako bonus Něměcko potopilo prakticky veškerý rozvoj a vývoj, včetně systémů Pirate 360, AMK, Praetorian DASS s anténnémi soustavami pokrývající 360° ... a samozřejmě nových radarů. To vše mělo být už s Tranche 3 v základu.

      Představa, ve které jeden stealth letounu zneškodní Typhoon na 100km jedinou střelou je hodně, ale hodně naivní. Jednak Typhoon není zrovna velký radarový cíl, za druhé Praetorian, stejně jako Spectra u Rafale, funguje jako ochranný štít. Oba systémy zvládají detekci v 360°spektru ze všech senzorů letounu, aktivně rušit, vypouštět klamné cíle, ale také se aktivně bránit. Proti střele pošlou vlastní střelu MICA (Spectra), nebo IRS-T (Praetorian). Na střední vzdálenosti hrozí pasivní senzory letounu (každý radar aktivně vysílá elektromagnetickou energii do prostoru), které jsou na vysoké úrovni. V takovém případě proti střele poletí vlastní střela a jako bonus Meteor na cestě. Postavit se na blízkou vzdálenost Typhoonu je pro drtivou většinu letounů sebevražda, sice nepředvádí "kobru" s vypnutím všech omezovačů, ale v manévrovatelnosti ho ve vysokých bojových rychlostech nepředčí ani Su-35.

      Sice není stealth, ale stále jde o jeden z nejlepších strojů pro udržení vzdušné nadvlády na vlastním území. Plnokrevný stíhač, což jej odlišuje mj. od Dassault Rafale, které bylo od počátku navržené jako multifunkční.Skrýt celý příspěvek

      • flanker.jirka
        20:57 24.07.2020

        Tak to musíte vysvětlit rakušanům. Zminujete dobrou výbavu pro vedení elektronického boje, výrobci raket zase jejich odolnost proti tomuto rušení. RCS v porovnání se stealth ...Zobrazit celý příspěvek

        Tak to musíte vysvětlit rakušanům.
        Zminujete dobrou výbavu pro vedení elektronického boje, výrobci raket zase jejich odolnost proti tomuto rušení.
        RCS v porovnání se stealth stroji má EFT dost velkou.Skrýt celý příspěvek

        • Horny
          12:50 25.07.2020

          Rakušani mají Typhoony verze tranche 1 v základu (čti holobyt na druhou). Že coby neutrální země dokázali (nějakým záhadným kouzlem?) koupit verzi původně vyhrazenou jen členům ...Zobrazit celý příspěvek

          Rakušani mají Typhoony verze tranche 1 v základu (čti holobyt na druhou).
          Že coby neutrální země dokázali (nějakým záhadným kouzlem?) koupit verzi původně vyhrazenou jen členům NATO a to za vyšší cenu, než kolik by dali za normální, plnohodnotnou (byť třeba exportní) verzi tranche 2, je tak nějak především jejich problém.
          Balm mluvil o verzi tranche 3 v plné palbě.Skrýt celý příspěvek

          • flanker.jirka
            10:39 26.07.2020

            Realita je taková, že Rakousko nepožadovalo nic více než si pořídili. Protože už tak se jim to zdálo drahé, producent v té době nabízel letadla i lépe vybavená všem kdo o to měli ...Zobrazit celý příspěvek

            Realita je taková, že Rakousko nepožadovalo nic více než si pořídili. Protože už tak se jim to zdálo drahé, producent v té době nabízel letadla i lépe vybavená všem kdo o to měli zájem. (o tom jak se prosadili v kataru toho bylo napsáno dost - korupce)
            Tranche 3A je hodně dobré letadlo, ale balmův postoj chápu vzhledem k tomu, pro koho pracuje. Ale takhle si chválí letadla všichni. Například technologicky starší a zaostalejší SU 30 si v británii v roce 2015 nevedly špatně. https://theaviationist.com/201...
            Stále se čeká na větší zavedení AESA radarů Captor E, prvními uživateli mají být v kataru a v kuvajtu, pro ně budou první nově vyrobené EFT už s novým radarem, půjde o verzi Mk.0. Němci se španěli budou dostávat až někdy v roce 2023 už vylepšené verze Mk.1. (mluví se konečně o použití vícekanálových přijímacích modulů a samozřejmě příšlušné SW k tomu určené) tyto radary mají v Německu jít do letadel tranche 2 a Tranche 3A.
            Británie v současnosti používá také starý Captor M s mechanicky kývanou anténou. Mají pořizovat další verzi AESA radaru už označenou jako Mk.2 která má být využíváná i pro aktivní elektronický boj. https://www.thedrive.com/the-w...

            Když to sečtu, tak se až verze Mk.2 vyrovná tomu co amíci dávají do F 35 (tím myslím vícekanálové příjímací moduly, které Mk0 nemá, a funkce pro aktivní vedení EB).Skrýt celý příspěvek

          • CerVus
            13:42 27.07.2020

            flanker.jirka: Koukám, že Captor E má ještě o 20 stupňů širší pole než bratříček Raven v Griepnu E. Z EF se může stát sakra nebezpečný soupeř, když bude vědět, kde je soupeř. Před ...Zobrazit celý příspěvek

            flanker.jirka: Koukám, že Captor E má ještě o 20 stupňů širší pole než bratříček Raven v Griepnu E. Z EF se může stát sakra nebezpečný soupeř, když bude vědět, kde je soupeř. Před nějakým časem jsem viděl simulaci nasazení mnohem slabšího Gripenu E proti Su-35, která krásně demonstrovala výhody datalinku, širšího pokrytí a menší plochy odrazu proti sice výkonnějšímu, ale napůl slepému protivníkovi.Skrýt celý příspěvek

      • FantomasMan
        07:23 29.07.2020

        Dík za info.

        Dík za info.

  • cejkis
    23:02 23.07.2020

    @Jan Grohmann Co takhle článek o vzrůstajícím napětí na Řeckoturecké hranici? Řecké sbližování s Ruskem? Hrozící rozpad NATO? Zapojení Egypta v Libyii proti Turecku? Souhlasu ...Zobrazit celý příspěvek

    @Jan Grohmann

    Co takhle článek o vzrůstajícím napětí na Řeckoturecké hranici? Řecké sbližování s Ruskem? Hrozící rozpad NATO? Zapojení Egypta v Libyii proti Turecku? Souhlasu Německa s tureckou okupací řeckého území pro těžbu zemního plynu ?

    Nezdá se Vám, že mediální ticho v zásadních bezpečnostních otázkách je již za hranou ?Skrýt celý příspěvek

    • Miroslav
      00:32 24.07.2020

      Teraz si myslíš, ako si pre neznalých odhalil tajomstvá ktoré poznáš ako jeden z mála. Sklamem ťa. To čo ty voláš mediálnym tichom je obyčajný nezáujem keďže málokto to považuje ...Zobrazit celý příspěvek

      Teraz si myslíš, ako si pre neznalých odhalil tajomstvá ktoré poznáš ako jeden z mála.

      Sklamem ťa. To čo ty voláš mediálnym tichom je obyčajný nezáujem keďže málokto to považuje za taký problém ako ty.Skrýt celý příspěvek

      • SofF
        04:36 24.07.2020

        vždyť má pravdu, jenže pro fanklub OTAN a USA je toto hodně ožehavá otázka. Takže dokud nevzlétnou rakety a nepoplují torpéda ke svým cílům bude se toto téma odbývat maximálně ...Zobrazit celý příspěvek

        vždyť má pravdu, jenže pro fanklub OTAN a USA je toto hodně ožehavá otázka. Takže dokud nevzlétnou rakety a nepoplují torpéda ke svým cílům bude se toto téma odbývat maximálně malým sloupkem v zadním rohu novin. Právě protože jde o stabilitu a důvěryhodnost celé Aliance se tím do poslední chvíle zainteresovaní zabývat nechtějí.
        Prý nevýznamné když proti sobě stojí desítky lodí s odjištěnými zbraněmi? Tak co je potom významné, už jen vypálené střely a jejich dopad...Skrýt celý příspěvek

        • skelet
          06:51 24.07.2020

          Řecko - Turecká krize není ani tak významná pro NATO, jelikož ta není určena pro vnitřní rozpory svých členů. Ale je podstatná pro EU, kdy jeden stát v EU je a druhý ne. NATO se ...Zobrazit celý příspěvek

          Řecko - Turecká krize není ani tak významná pro NATO, jelikož ta není určena pro vnitřní rozpory svých členů. Ale je podstatná pro EU, kdy jeden stát v EU je a druhý ne.
          NATO se maximálně může pokusit vést oba státy k dialogu. Státy EU by se měly postavit za bezpečnostní a ekonomické zájmy svého člena. Nicméně EU není pro jistou skupinu lidí tak atraktivní jako velký satan NATO.Skrýt celý příspěvek

        • Scotty
          08:04 24.07.2020

          A co má být? Řecko s Tureckem už proti sobě bojovali a není to tak dlouho. Stalo se něco s NATO? Vůbec nic. Ve skutečnosti Řecko ani Turecko bojovat nechtějí, protože ani jedna ...Zobrazit celý příspěvek

          A co má být? Řecko s Tureckem už proti sobě bojovali a není to tak dlouho. Stalo se něco s NATO? Vůbec nic. Ve skutečnosti Řecko ani Turecko bojovat nechtějí, protože ani jedna stana nemá co získat. To že na sebe dělají ramena opravdu není nic nového, akorát se v čase proměňuje intenzita.Skrýt celý příspěvek

          • cejkis
            10:22 25.07.2020

            Ad1) US diplomacie měla s konfliktem v minulosti velkou práci. Ad2) Řeckoturecká hranice je branou islámu do Evropy. Nerozumím, proč bagatelizujete napětí v Libyi, Řecku a útoky ...Zobrazit celý příspěvek

            Ad1) US diplomacie měla s konfliktem v minulosti velkou práci.
            Ad2) Řeckoturecká hranice je branou islámu do Evropy.

            Nerozumím, proč bagatelizujete napětí v Libyi, Řecku a útoky v Německu.Skrýt celý příspěvek

          • flanker.jirka
            11:35 25.07.2020

            Scotty jasně, jen ať se klidně řežou, však nám to nevadí :-D když nebudou plnit márnice u nás. Poněkud opomínáte pojmy jako mezinárodní právo, hybridní válka, cyber space. A už ...Zobrazit celý příspěvek

            Scotty
            jasně, jen ať se klidně řežou, však nám to nevadí :-D když nebudou plnit márnice u nás.
            Poněkud opomínáte pojmy jako mezinárodní právo, hybridní válka, cyber space. A už vůbec si asi nechcete vzpomenout na článek 1 WS: "Smluvní strany se zavazují, jak je uvedeno v Chartě OSN, urovnávat veškeré mezinárodní spory, v nichž mohou být účastny, mírovými prostředky tak, aby nebyl ohrožen mezinárodní mír, bezpečnost a spravedlnost, a zdržet se ve svých mezinárodních vztazích hrozby silou nebo použití síly jakýmkoli způsobem neslučitelným s cíli OSN. "
            Nyní se ve středomoří děje přesně to co se dělo mezi USA a Irákem, Ukrajinou a Ruskem. V roce 2014 všichni kravaťáci v beneluxu koukali jak vyjevení, že si rus vzal Krym. A koukám, nic se nezměnilo, turek to zkouší zrovna tak a evidentně mu to prochází. Kam až to necháme zajít?Skrýt celý příspěvek

          • Scotty
            17:03 25.07.2020

            Tak pokud mluvíme o současném napětí kolem průzkumů ložisek ropy, tak ty se nalézají ve sporné oblasti kterou si nárokují obě strany. Patrně by se mělo uskutečnit arbitrážní řízení ...Zobrazit celý příspěvek

            Tak pokud mluvíme o současném napětí kolem průzkumů ložisek ropy, tak ty se nalézají ve sporné oblasti kterou si nárokují obě strany. Patrně by se mělo uskutečnit arbitrážní řízení které by spor rozhodlo. Ovšem ani jedna ze stran tuto možnost nevyužila.
            Ovšem jsem si celkem jist že s tohohle mraku nezaprší.Skrýt celý příspěvek

        • Miroslav
          08:23 24.07.2020

          Ja nie som fanúšikom NATO ani USA, beriem to ako realitu, že spojenectvo prináša isté výhody ale aj nevýhody. Celkovo však z toho plynie viac výhod ako nevýhod. Hlavne ekonomických ...Zobrazit celý příspěvek

          Ja nie som fanúšikom NATO ani USA, beriem to ako realitu, že spojenectvo prináša isté výhody ale aj nevýhody. Celkovo však z toho plynie viac výhod ako nevýhod. Hlavne ekonomických a politických. Zmier sa s tým, že sme malé krajiny ktoré vždy budú musieť niekam patriť a my sme sa rozhodli patriť tam, kde to prináša výhod najviac.

          Pokiaľ ide o Turecko - Grécky konflikt, tak ten ako iste vieš, nie je ničím novým. Trvá desiatky rokov s istými eskaláciami a deeskaláciami. Nevidím dôvod aby sa Nemecko, ČR alebo Taliansko odtrhlo od NATO pre spor týchto dvoch krajín. Aj keby sa bojovalo neviem ako tvrdo. Naopak, NATO je a bude v kritických okamihoch poslednou nádejou pre množstvo krajín.Skrýt celý příspěvek

    • Scotty
      08:12 24.07.2020

      cejkis
      /Souhlasu Německa s tureckou okupací řeckého území pro těžbu zemního plynu?/
      Zdroj?

      cejkis
      /Souhlasu Německa s tureckou okupací řeckého území pro těžbu zemního plynu?/
      Zdroj?

      • Klimesov
        09:56 24.07.2020

        Zdroj neexistuje. Tyhle hovna co tady Cejkis papouškuje šíří Okamura a Ivan David z SPD. Něco o vykrádání plynu a ropy a podobné cypárny. Ve skutečnosti celý tenhle ten konflikt a ...Zobrazit celý příspěvek

        Zdroj neexistuje. Tyhle hovna co tady Cejkis papouškuje šíří Okamura a Ivan David z SPD.
        Něco o vykrádání plynu a ropy a podobné cypárny. Ve skutečnosti celý tenhle ten konflikt a to údajné sbližování Řecka s Ruskem není nic jiného než vymyšlená báchorka dvou výše popsaných pánů a jejich lži.
        Realita byla ovšem jiná.Skrýt celý příspěvek

        • Klimesov
          10:03 24.07.2020

          ps.: Samozřejmě, pnutí mezi oběma zeměmi je, ale hlavně díky tomu, že si jak Turecko tak Řecko nárokují správu stejného území, na které paradoxně mají oba státy nárok. Incident se ...Zobrazit celý příspěvek

          ps.: Samozřejmě, pnutí mezi oběma zeměmi je, ale hlavně díky tomu, že si jak Turecko tak Řecko nárokují správu stejného území, na které paradoxně mají oba státy nárok.
          Incident se totiž udál u Řeckého ostrova, který ovšem je cca 2 km od tureckého pobřeží. Snad si vzpomenu na to jak se ostrov jmenoval nebo se mi to podaří dohledat.
          No a obě země si tam nárokují své výsostné vody cca 12 námořních mil od pobřeží a zároveň svou sféru ekonomického vlivu cca 200 námořních mil od pobřeží.
          A Turci tam nešli nic krást, ale chtěli udělat surovinový průzkum v této oblasti.Skrýt celý příspěvek

          • Klimesov
            10:24 24.07.2020

            Kastelorizo se jmenuje ten ostrov.

            Kastelorizo se jmenuje ten ostrov.

          • Tesil
            20:50 24.07.2020

            Rusové mají zájem spíše o Kypr,přesneji o Kyperskou republiku.

            Rusové mají zájem spíše o Kypr,přesneji o Kyperskou republiku.

        • Klimesov
          10:05 24.07.2020

          ps. ještě jednou. A tady vyvrácení té hovadiny o tom, že se Řecko sbližuje s ...Zobrazit celý příspěvek

          ps. ještě jednou. A tady vyvrácení té hovadiny o tom, že se Řecko sbližuje s Ruskem.
          https://manipulatori.cz/hoax-r... Skrýt celý příspěvek

          • Civil
            12:50 24.07.2020

            Manipulatori opet manipuluji. V prekladu zpravy z http://en.kremlin.ru/events/pr... umyslne vynechali posledni odstavec: "The two leaders also touched upon a number ...Zobrazit celý příspěvek

            Manipulatori opet manipuluji. V prekladu zpravy z http://en.kremlin.ru/events/pr... umyslne vynechali posledni odstavec:
            "The two leaders also touched upon a number of issues on the regional agenda, including the Libyan peace process and the situation in the Eastern Mediterranean."
            A ted mi tvrd, ze v ni o Stredozemnim mori nic neni. Moc moc prosim!Skrýt celý příspěvek

          • Klimesov
            13:06 24.07.2020

            Civil: "Tito dva vůdci se dotkli také řady otázek v regionální agendě, včetně libyjského mírového procesu a situace ve východním Středomoří." Překlad věty. Kde se tam píše, že ...Zobrazit celý příspěvek

            Civil:
            "Tito dva vůdci se dotkli také řady otázek v regionální agendě, včetně libyjského mírového procesu a situace ve východním Středomoří."
            Překlad věty.
            Kde se tam píše, že Řekové poprosili Rusko o pomoc proti agresi? Nebo jak z této věty usuzujete, že NATO se rozpadá a není ochotno, stejně jako EU, nějakým způsobem pomoci Řecku. Moc moc prosím :-)

            To že někdo s někým jedná o něčem, ještě neznamená, že ho o něco žádá nebo přímo prosí o pomoc. Vyjednávání napříč všech zemí je přirozené, stejně tak je přirozené že Řecký premiér se pobaví s Ruským prezidentem o problémech ve středozemním moři, protože obě země jsou do těchto problémů nějakým způsobem zainteresované a mají tam nějaké své zájmy.

            ps.: Navíc zkopírujte mi, kde tvrdím, že Řecký premiér a Ruský prezident spolu nejednali o problémech ve Středomoří?

            Takže abychom to shrnuly. Ono to není, že by manipulátoři zas manipulovaly. To jen vy neumíte číst a nedokážete pochopit psaný text. :-)
            Ale děkuji za reakci :-)
            pps.: A mimochodem ta věta co jste sem dával tam je :-)
            "A souhlasili spolu. Tito dva vůdci se dotýkali také řady otázek v regionální agendě, včetně libyjského mírového procesu a situace ve východním Středomoří. Souhlasili, že budou udržovat další kontakty.” Zkopírováno z odkazu, který jsem postoval :-)Skrýt celý příspěvek

          • cejkis
            10:45 25.07.2020

            Z SPD Poté však podle řeckého webu ethnos.gr veřejně urazil své hostitele, když se postavil na stranu Turecka. Ve svém projevu neoznačil ložiska ropy a plynu, kde Turci chtějí ...Zobrazit celý příspěvek

            Z SPD

            Poté však podle řeckého webu ethnos.gr veřejně urazil své hostitele, když se postavil na stranu Turecka. Ve svém projevu neoznačil ložiska ropy a plynu, kde Turci chtějí těžit, za výhradní ekonomickou zónu Řecka, kterou je podle Úmluvy OSN o mořském právu, ale za „sporné území“. Maas tím veřejně vyjevil, že Německo, jako země předsedající Evropské radě, nestojí na straně Řecka, které je členem EU, ale že sdílí postoj Turecka, jež lokalitu za řeckou nepovažuje,“


            Manipulatori

            Jak si můžete tedy přečíst, o vyostřené situaci mezi Řeckem a Tureckem tam není ani zmínka, natož o jakékoliv žádosti o pomoc. O ničem takovém nepíší ani řecká média. Tomio Okamura a Ivan David si toto informaci zřejmě vymysleli nebo čerpají z nevěrohodného zdroje.

            —zde Cemper odkazuje na web jiného řeckého média
            https://greekcitytimes.com/202... Skrýt celý příspěvek

    • Jan Grohmann
      08:40 24.07.2020

      Cejkis: Je problém se tím informačním balastem probrat a získat celkový obrázek. Samozřejmě jednotlivé epizody lze popsat, ale bez znalosti celkového obrázku to budou jen výstřely ...Zobrazit celý příspěvek

      Cejkis: Je problém se tím informačním balastem probrat a získat celkový obrázek. Samozřejmě jednotlivé epizody lze popsat, ale bez znalosti celkového obrázku to budou jen výstřely do tmy. Spíše z pohledu ČR se obávám sbližování Francie, Německa a Ruska, než upřímně, problémů Řecka.Skrýt celý příspěvek

      • Miroslav
        09:21 24.07.2020

        Rusko bude pre Francúzsko a Nemecko vždy len surovinová a energetická základňa a tiež partner s ktorým sú si viacmenej rovnocenní. Ak cítia potrebu stať sa viac asertívnými tak ...Zobrazit celý příspěvek

        Rusko bude pre Francúzsko a Nemecko vždy len surovinová a energetická základňa a tiež partner s ktorým sú si viacmenej rovnocenní.

        Ak cítia potrebu stať sa viac asertívnými tak nemajú inú možnosť len zblíženie sa s Ruskom lebo v prípade USA ťahajú za kratší koniec. Nemyslím si však, že spojenectvo s Ruskom presiahne strategický rámecSkrýt celý příspěvek

      • Scotty
        09:52 24.07.2020

        Zvlášť u té Francie by pro nás mělo být armující to že se chce Makron soustředit výhradně na středomoří a Afriku. Přičemž to co se děje nebo bude dít ve střední a východní Evropě ...Zobrazit celý příspěvek

        Zvlášť u té Francie by pro nás mělo být armující to že se chce Makron soustředit výhradně na středomoří a Afriku. Přičemž to co se děje nebo bude dít ve střední a východní Evropě ho nezajímá.
        Němci jsou v tomhle přeci jen opatrnější a jisté riziko ze strany Rusa si uvědomují. Což se ukázalo v německé reakci na možné stažení amerických vojáků.Skrýt celý příspěvek

        • flanker.jirka
          17:08 24.07.2020

          Němci pro stromy nevidí les. Ten les začíná houstnout a vyznává úplně jiné kulturní hodnoty než Evropa jak ji dnes známe. Rus je pro ně obchodním partnerem. Stejně jako Čína. ...Zobrazit celý příspěvek

          Němci pro stromy nevidí les. Ten les začíná houstnout a vyznává úplně jiné kulturní hodnoty než Evropa jak ji dnes známe.
          Rus je pro ně obchodním partnerem. Stejně jako Čína. Ostatně, není to tak dlouho co naši západoněmečtí soudruzi nechali v Německu cvičit čínskou armádu. Docela komické, když se loni cvičili v Bavorsku na případ epidemie.
          https://www.dw.com/en/chinese-... Skrýt celý příspěvek

      • SofF
        23:02 24.07.2020

        docela to chápu, ty potyčky byly i desetiletí předtím a nicmoc se nedělo, jenže s tím jak Erdogan úspěšně islamizuje turecký systém už vypadá situace jinak než drobné provokace v ...Zobrazit celý příspěvek

        docela to chápu, ty potyčky byly i desetiletí předtím a nicmoc se nedělo, jenže s tím jak Erdogan úspěšně islamizuje turecký systém už vypadá situace jinak než drobné provokace v Egejském moři. Asi by to stálo za hlubší rozbor. Poslední dvě turecké akce mluví jasnou řečí - první zaměření střeleckého radaru na francouzskou válečnou inspekční loď a pak i symbolické změnění chrámu v Istanbulu zpět na mešitu. Ty ambice jsou zřejmé. A naposledy ten střet kvůli surovinám v mezinárodním právu uznané řecké zóně - a Německo to označilo za "sporné" - už to je alarmující a dláždí to cestu ke skutečnému velkému střetu.Skrýt celý příspěvek

      • cejkis
        10:28 25.07.2020

        Balastu je opravdu mnoho. A na výše uvedených reakcích je vidět modus operandi většiny médií a jejich čtenářů v podobě wishfull thinking. Když jsem nasázel otázky, které rezonují ...Zobrazit celý příspěvek

        Balastu je opravdu mnoho. A na výše uvedených reakcích je vidět modus operandi většiny médií a jejich čtenářů v podobě wishfull thinking.

        Když jsem nasázel otázky, které rezonují v bezpečnosti a chtěl bych se dobrat reálného stavu věcí, dostalo se mi jen urážek.Skrýt celý příspěvek

    • Klimesov
      09:43 24.07.2020

      A jéééééééje.
      Tady někdo uvěřil těm lžím co šíří Okamura a Ivan David :D :D :D

      A jéééééééje.
      Tady někdo uvěřil těm lžím co šíří Okamura a Ivan David :D :D :D

      • cejkis
        10:38 25.07.2020

        Pane Klimesov, vybral jste si mou jednu otázku a na té deklarujete nesmysl celého příspěvku. Hledal jsem vyjádření členů SPD a odkazují se na řecký server. “Německý ministr Heiko ...Zobrazit celý příspěvek

        Pane Klimesov, vybral jste si mou jednu otázku a na té deklarujete nesmysl celého příspěvku. Hledal jsem vyjádření členů SPD a odkazují se na řecký server.

        “Německý ministr Heiko Maas zpočátku pronesl několik chlácholivých vět o „posvátnosti řeckých hranic“. Turecko vyzval k dodržování mezinárodního práva, což je podle jeho prohlášení „možné pouze tehdy, pokud se Ankara vyhne provokacím ve východním Středomoří“. Poté však podle řeckého webu ethnos.gr veřejně urazil své hostitele, když se postavil na stranu Turecka. Ve svém projevu neoznačil ložiska ropy a plynu, kde Turci chtějí těžit, za výhradní ekonomickou zónu Řecka, kterou je podle Úmluvy OSN o mořském právu, ale za „sporné území“. Maas tím veřejně vyjevil, že Německo, jako země předsedající Evropské radě, nestojí na straně Řecka, které je členem EU, ale že sdílí postoj Turecka, jež lokalitu za řeckou nepovažuje,“


        Nevím zda jsou to lži a proto volám po seriózním třídění informací. Ohledně politického projektu manipulatori.cz, tohle není nezávislý zdroj. Stejně jako nikdy nebyl SOHR nezávislý zdroj v Sýrii.Skrýt celý příspěvek

    • Radovan
      12:01 24.07.2020

      Třeba mě by teda nejvíc zajímal aktuální report z Náhorního Karabachu, kde se konflikt mezi Arménií a Ázerbájdžánem znova rozhořel

      Třeba mě by teda nejvíc zajímal aktuální report z Náhorního Karabachu, kde se konflikt mezi Arménií a Ázerbájdžánem znova rozhořel

      • PavolR
        12:37 24.07.2020

        Rusi v oblasti usporiadali vojenské cvičenie a odvtedy správy o eskalácii ustali...

        Rusi v oblasti usporiadali vojenské cvičenie a odvtedy správy o eskalácii ustali...

        • padre
          13:58 24.07.2020

          No jak jsem tak mluvil s obyčejnými řeckými zaměstnanci služeb na pobřeží ,ale i v Aténách ,tak roztahovačné,stále rozeřvané a chronicky vysírající Rusy už tam nemůže nikdo ani ...Zobrazit celý příspěvek

          No jak jsem tak mluvil s obyčejnými řeckými zaměstnanci služeb na pobřeží ,ale i v Aténách ,tak roztahovačné,stále rozeřvané a chronicky vysírající Rusy už tam nemůže nikdo ani cítit...Skrýt celý příspěvek

          • PavolR
            14:20 24.07.2020

            OK, chápem, ale čo to má s Náhorným Karabachom? ;-p

            OK, chápem, ale čo to má s Náhorným Karabachom? ;-p

        • padre
          14:40 24.07.2020

          No pochybuju ,že by tomu v Arménii,Ázerbájdžánu ,notabene Náhorním Karabachu mělo být nějak zásadně jinak...;-p

          No pochybuju ,že by tomu v Arménii,Ázerbájdžánu ,notabene Náhorním Karabachu mělo být nějak zásadně jinak...;-p

    • apache
      19:40 27.07.2020

      Dva měsíce zpátky tu byl pěkný článek zabývající se řecko-tureckými dogfighty. Pravda, uvítal bych i obdobný článek mapující například námořní incidenty mezi těmito zeměmi, to by ...Zobrazit celý příspěvek

      Dva měsíce zpátky tu byl pěkný článek zabývající se řecko-tureckými dogfighty. Pravda, uvítal bych i obdobný článek mapující například námořní incidenty mezi těmito zeměmi, to by mohlo být poučné a zajímavé. Ale zbytek toho co jste nadhodil - sbližování s RF, hrozící rozpad NATO, německý souhlas... to už svým názvem spadá spíše do působnosti webů typu sputnik či aeronet. Evidentně jste tu vyjmenoval spíše vaše nejniternější tužby, než-li relevantní témata pro psaní článků.Skrýt celý příspěvek

  • Flader
    22:20 23.07.2020

    Nečudoval by som sa, keď by ten Indonézky záujem bol výsledkom "zákulisnej iniciatívy" Airbusus. Ten sa potrebuje zbaviť takejto nepríjemnej negatívnej referencie. Asi by to bolo ...Zobrazit celý příspěvek

    Nečudoval by som sa, keď by ten Indonézky záujem bol výsledkom "zákulisnej iniciatívy" Airbusus. Ten sa potrebuje zbaviť takejto nepríjemnej negatívnej referencie. Asi by to bolo najlepšie riešenie pre všetkých.Skrýt celý příspěvek

    • Poly
      13:06 24.07.2020

      To si nemyslím. Indonésie je perspektivní kupec pro budoucí kšefty. Od roku 2005 zečtyřnásobila investice do armády. Aktuálně je to 10 miliard dolarů. Perličkou na dortu je nákup ...Zobrazit celý příspěvek

      To si nemyslím. Indonésie je perspektivní kupec pro budoucí kšefty. Od roku 2005 zečtyřnásobila investice do armády. Aktuálně je to 10 miliard dolarů. Perličkou na dortu je nákup V-22. To není běžný nákup chudého státu.Skrýt celý příspěvek

  • flanker.jirka
    18:56 23.07.2020

    Takhle dopadne většina zakázek postižená systémovou korupcí. V ČR o tom víme také své, a blízká budoucnost nebude jiná. Přístup politiků k AČR přes MO ČR není nic jiného než ...Zobrazit celý příspěvek

    Takhle dopadne většina zakázek postižená systémovou korupcí. V ČR o tom víme také své, a blízká budoucnost nebude jiná. Přístup politiků k AČR přes MO ČR není nic jiného než pračka na peníze.

    Nelze než nabídnout k přečtení rozhovor s osobností, která má přehled o rakouské politické scéně a vybrat z toho následující:
    "O nás bohužel nic nevím. A snad se to z vylekání poslední dobou nestává. Pozoroval jsem to svého času hlavně v Rakousku. Někdo si tam vždycky bral něco vedle. A bylo to rozdělené. Na všech zbraních vydělávali lidovci, na letadlech sociální demokraté. A tak to šlo po desetiletí."
    zdroj zde:
    https://www.top09.cz/co-delame...

    ...jen s podivem, že se K. S. tváří, že o českých poměrech nic neví. :-)Skrýt celý příspěvek

    • SofF
      04:55 24.07.2020

      pozor, údajnou korupcí, podle všeho to vypadá že se ti druzí jednoduše nesmířili s prohrou (viz rozhodování soudů). Dnes se prezentuje univerzalita v letectvu pomalu jako grál, ...Zobrazit celý příspěvek

      pozor, údajnou korupcí, podle všeho to vypadá že se ti druzí jednoduše nesmířili s prohrou (viz rozhodování soudů). Dnes se prezentuje univerzalita v letectvu pomalu jako grál, přitom zrovna pro potřeby země jako je Rakousko stačí specializace na vzdušný boj, jednoduše jsou tak hluboko v týlu přátelských zemí že bombardéry/stíhací bombardéry nepotřebují. Ale mediálně je téma armádní korupce hodně vděčné, protože podezření na nějaké všimné je prakticky vždy u každého miliardového kontraktu, pak už stačí málo když se vyřazení cítí "přeplaceni". Důsledkem je ovšem strach odpovědných funkcionářů nějak vůbec rozhodnout - protože nikdo nechce být roky a roky vláčen po soudech...Skrýt celý příspěvek

      • Scotty
        08:05 24.07.2020

        /Dnes se prezentuje univerzalita v letectvu pomalu jako grál, přitom zrovna pro potřeby země jako je Rakousko stačí specializace na vzdušný boj, jednoduše jsou tak hluboko v týlu ...Zobrazit celý příspěvek

        /Dnes se prezentuje univerzalita v letectvu pomalu jako grál, přitom zrovna pro potřeby země jako je Rakousko stačí specializace na vzdušný boj, jednoduše jsou tak hluboko v týlu přátelských zemí že bombardéry/stíhací bombardéry nepotřebují./
        Nešlo by to přeložit to srozumitelné podoby?Skrýt celý příspěvek

        • Miroslav
          08:26 24.07.2020

          Ale potom zase potrebujú buď podzvuky alebo vrtuľníky ktoré zabezpečia podporu pozemných síl, nie?

          Ale potom zase potrebujú buď podzvuky alebo vrtuľníky ktoré zabezpečia podporu pozemných síl, nie?

          • Scotty
            09:56 24.07.2020

            Jestli to nebylo jasné, tak já se ptám co tím SofF myslí. Také by mě zajímalo jaké letadlo by tedy měli nakoupit. Protože dnes jsou víceúčelové snad všechny.

            Jestli to nebylo jasné, tak já se ptám co tím SofF myslí. Také by mě zajímalo jaké letadlo by tedy měli nakoupit. Protože dnes jsou víceúčelové snad všechny.

      • flanker.jirka
        17:12 24.07.2020

        SofF Typhoony, které koupilo Rakousko, byly v takové konfiguraci, že nebyly víceúčelové. Místo dosti komponent uvnitř, na které bylo letadlo bylo připravované, mají pouze závaží ...Zobrazit celý příspěvek

        SofF
        Typhoony, které koupilo Rakousko, byly v takové konfiguraci, že nebyly víceúčelové. Místo dosti komponent uvnitř, na které bylo letadlo bylo připravované, mají pouze závaží kvůli balancu.
        Jejich typhoony jsou tak aktuálně pouze stíhací.
        Je to podobně jako s Gripeny pro AČR, než se investovalo do všeho vybavení, tak ze zkratky JAS bylo platné poue J, které prezentuje stíhací funkci, A útočné a S průzkumné to prostě neumělo.Skrýt celý příspěvek

Načítám diskuzi...