Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Změny v kádrech pražských "S". Hušbauer míří ze Slavie na Kypr, sparťan Bičík ukončil kariéru

Pohyb v kádrech největších pražských rivalů neustává. Po příchodu Jana Kuchty z Liberce ale Slavia počítá výrazný odchod, neboť sešívané po čtyřech a půl letech opouští záložník Josef Hušbauer, který míří do zahraničí. Sparťanský brankář David Bičík zase ukončil v 39 letech kariéru, ale na Letné zůstane. S dalším bývalým gólmanem Sparty Michalem Špitem vytvoří nové duo na trenérské pozici brankářů.

Josef Hušbauer
zdroj: ČT4 autor: Dalibor Glück

Hušbauer už na jaře hostoval v Dynamu Drážďany, s nímž sestoupil z druhé německé ligy. V Edenu měl smlouvu ještě do příštího léta, ale Slavii opouští už nyní a přestoupí do zahraničí. Mělo by jít o celek z Kypru.

"Je to nová výzva, další motivace. Těším se moc. Doufám, že už mi taky do třetice konečně vyjde to zahraniční angažmá, protože u prvních dvou to tak nebylo. Na to se těším," uvedl Hušbauer, který vedle Drážďan působil v zahraničí také v italském Cagliari.

"Uvidíme, co to přinese. Nevím ani, co čekat. Spíše se prostě jen těším na něco nového. V pátek odlétám a hned bych se měl připojit ke svému novému týmu na soustředění," dodal Hušbauer.

Třicetiletý středopolař, který se v sezoně 2013/2014 stal ještě v dresu konkurenční Sparty nejlepším ligovým střelcem, přišel do Slavie v prosinci 2015. S červenobílými si připsal tři tituly, i když na tom letošním se podílel pouze na podzim. S Pražany si také zahrál Ligu mistrů.

Bičík vytvoří se Špitem nové trenérské složení brankářů Sparty

Bičík se Špitem nahradí Chorvata Maria Galinoviče, jenž ze Sparty po třech letech na vlastní žádost odchází. "Po velmi dobrých zkušenostech z minulosti s duem Galinovič – Zítka jsme chtěli znovu sestavit dvojici trenérů brankářů. Pro rozvoj gólmanů v tréninkovém procesu je to důležité. David Bičík má velký drajv, zkušenosti z hráčské kariéry chce promítnout do trenérské dráhy. Zároveň ví, že se ještě musí učit," uvedl sportovní ředitel Sparty Tomáš Rosický.

Špit působil v Jablonci na pozici trenéra brankářů od roku 2016. "Poctivou prací si vybudoval obraz odborníka na práci s brankáři, dostali jsme na něj i doporučení od renomovaných gólmanských trenérů. Ti ho staví v českém prostředí hodně vysoko. Michal s Davidem by společně měli vytvořit velmi silný tým," prohlásil Rosický.

Sparťanský odchovanec Bičík si ligový debut za letenský tým odbyl v březnu 2004 v derby se Slavií, kdy nahradil vyloučeného Petra Koubu. I díky němu tehdy Sparta vyhrála 2:0. Poté působil v Plzni, Kladně, Slovanu Bratislava, Liberci a v tureckých klubech Mersin Idman Yurdu a Karsiyaka Izmir.

V létě 2014 se vrátil do Sparty a v sezoně 2015/2016 jí pomohl do čtvrtfinále Evropské ligy. V české lize vyhrál dva tituly, ten první se Spartou v roce 2005 a druhý v roce 2012 s Libercem. Z ligového prvenství se radoval i na Slovensku. V nejvyšší české soutěži odchytal 136 zápasů, v nichž udržel 49 čistých kont.

"Rozhodnutí o ukončení kariéry jsem udělal s ohledem na to, že jsem dostal šanci stát se členem realizačního týmu. Je to velká výzva a moc se na novou práci těším," konstatoval Bičík.

Špit přichází z Jablonce

Pětačtyřicetiletý Špit je rovněž odchovancem Sparty, premiéru v nejvyšší soutěži ale prožil v dresu Příbrami na jaře 2000. Po skončení hostování u Středočechů se vrátil na Letnou, kde však nastoupil jen do šesti ligových zápasů. V zimě 2004 přestoupil do Jablonce, poslední start si připsal v roce 2016.

Celkem v první lize nastoupil do 300 utkání, v nichž vychytal 101 nul. Díky tomu je jedním z 23 členů Klubu ligových brankářů, který sdružuje gólmany s minimálně sto čistými konty v nejvyšších soutěžích.

"Když jsem dostal nabídku od Tomáše Rosického, zvažoval jsem zejména odchod z Jablonce. Byl jsem tam dlouho, znal jsem prostředí, věděl jsem vše o mládeži, struktuře klubu, tady pro mě bude hodně nových věcí. Ale je to výzva, Spartu považuju za nejslavnější klub české historie," řekl Špit.

"Věřím, že nám sedne spolupráce s Davidem Bičíkem a že gólmany, kteří tady jsou, pomůžeme zlepšit. Jsou tady nadstandardní brankáři a na práci s nimi se těším," dodal rodák z Prahy. V A-týmu Sparty působí gólmani Milan Heča, Dominik Holec a Florin Nita.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články