Osobní story lvů a principy národní hry

23.07.2020 - red
počet přečtení: 747
vytvořeno 23.07.2020, upraveno 23.07.2020

DETAILY Z TÁBORA VŠECH LVŮ Vypadá to, že reprezentanti už nemohou ani dospat, jak se těší na první pořádnou basketbalovou akci po skoro půl roce. Je znát, že koronavirová odstávka trvala už neúměrně dlouho, jak pro fanoušky, tak především pro samotné hráče. „Chtěli jsme to naplánovat před začátky klubových příprav, hráči ale byli po basketbalu tak hladoví, že sami volali a ptali se, jestli by nešlo začít dřív a nemohlo to být delší. Navíc první část kempu v Mariánských Lázních měla být původně zaměřená na individuální činnosti, ale sami hráči chtěli, aby se hned hrálo 5 na 5, protože individuálně jedou celý červen a červenec a už skoro půl roku jsou bez zápasů,“ připomněl generální manažer národního týmu Michal Šob.

Ten své „ovečky“ vyveze na první týdenní soustředění do Mariánských Lázní už nejbližší pondělí, druhý týden se bude pokračovat v Nymburce. Celý kemp navíc vyvrcholí jedinečnou akcí Lionsfest, která propojí mládežnické reprezentanty s A-týmem, jehož trénink nastupující generace navštíví. Výběry U16 až U20 spolu také odehrají tréninková utkání. Basketbalovým nadějím navíc budou na speciálním semináři přednášet takové osobnosti jako šéf mezinárodního skautingu Charlotte Hornets Jakub Kudláček či Mirai Navrátil, frontman skupiny Mirai.

„Náš kemp poprvé nemá vyústění v podobě zápasů, ale je dobré být spolu. Myslíme i na budoucnost, a to i za horizont roku 2022, kdy tu budeme pořádat EuroBasket. V kempu tak budeme mít i mladé hráče, a pokud kluci jako Zídek, Böhm, Sehnal nebo Bálint stráví jakkoli dlouhý čas vedle Satoranského, Hrubana nebo Balvína, budou moct poznat tuhle vysokou úroveň i to, jak trénují takoví hráči. Já jsem proto rád za tuto možnost být spolu v tomto složení,“ pochvaluje si už dopředu blížící se akci kouč mužské reprezentace Ronen Ginzburg.

2366MzU.jpg

Se sestavou, která se mu v Mariánských Lázních sejde, je spokojen hodně. „Všechno začalo už kempy mládežnických reprezentací a je velmi dobře, že se tyto akce zorganizovaly, protože si myslím, že většina federací letos v létě nic takového nedělala. Jejich efekt uvidíme v budoucnosti. Kempy jsem navštěvoval a viděl na nich spoustu talentů pro budoucnost českého basketbalu,“ řekl s příslibem kormidelník lvů.

Z důvodu dřívějšího odjezdu do klubu v Zaragoze se musel omluvit jen Vít Krejčí, o něco kratší druhou část kempu pak budou mít Jaromír Bohačík a Patrik Auda, jež čeká nové angažmá ve Francii a Japonsku včetně povinné vstupní karantény, a také Tomáš Satoranský, který má řadu dalších povinností. Blake Schilb je momentálně „uvězněn“ koronavirovou situací v USA a Jan Veselý podle kouče nebyl osloven, neboť se chystá na novou sezonu.

Ronen Ginzburg se mohl při dnešním setkání s novináři obšírněji vyjádřit i k řadě svých svěřenců. A že bylo o čem mluvit. Třeba Jaromír Bohačík se z Nymburka vydává do francouzského Štrasburku a Patrik Auda má z Boulazacu namířeno až do japonské Jokohamy.

„Jaromíra i Patrika podporuju v této změně. Jaromír jde do dobrého klubu, byť ne do basketbalově lepšího, než je Nymburk. Je to ale další krok do Evropy. Patrik zvolil exotické a pěkné místo na život, japonská liga se zlepšuje a on si takové angažmá zaslouží,“ soudí lodivod lvů.

Ondřej Balvín, který si při loňském příchodu do Bilbaa pohrával s možností vrátit se letos do blyštivých euroligových vod, nakonec prodloužil s baskickým klubem, v jehož dresu byl pod vedením kouče Mumbrua členem TOP 10 nejužitečnějších hráčů španělské ligy.

„Nevím, jestli Ondra měl nabídku z Euroligy, ale pokud se v klubu cítí dobře, a sedí mu trenér, je dobré zůstat. Obzvlášť Ondra potřebuje opravdu dobrého kouče, od nějž cítí podporu. To je pro něj velmi důležité,“ podotýká Ginzburg, aby jedním dechem vyhodnotil i novou situaci dalšího „Španěla“ Víta Krejčího.

Jeho Zaragozu opustil po dvou úspěšných letech kouč Porfirio Fisac a nahradil jej Diego Ocampo, mimo jiné bývalý asistent v Seville se Satoranským a Balvínem, a nyní již také kouč, který má čím dál víc osobních pout s českým basketbalem.

„V případě Víta je to jen o něm, ne o tom, jakého má kouče. Je to dobrý hráč, který má vše potřebné, ale teď musí dát svým výkonům konzistenci. Rozhodně je dobré, že Ocampo ho zná a už s ním i pracoval, nicméně Vít musí ukázat výkony, protože každý kouč potřebuje vyhrávat. Už nebude takový prostor pro to ho rozvíjet. Poslední sezonu určitě zaznamenal posun a teď musí poskočit ještě dál – nejmíň na 20 minut v průměru s 10 body a 4 asistencemi. Myslím, že toho je schopen,“ je si jistý Ginzburg.

Toho ani v nejmenším nezaskočilo, že se 20letý dvoumetrový guard rozhodl přihlásit do letošního drafu NBA. „Z Ameriky mi kvůli němu a jeho schopnostem volala spousta týmů NBA. Zájem o něj tedy je. Pro mě není překvapením, že se na draft přihlásil, protože je to jeden z největších evropských talentů ve své věkové kategorii. A týmům NBA se líbí. Doufám, že mu to v lize vyjde, ale i kdyby ne, nic se neděje.“

A pak jsou tu dva veteráni momentálně bez angažmá, ale stále s alespoň dílčími národními aspiracemi. Prvním je Blake Schilb, který během koronapauzy ukončil své angažmá ve francouzském Chalons-Reims.

„Měl jsem s ním minulý týden dlouhý hovor, ozval se sám. Chce ještě hrát, aspoň příští léto, ovšem zároveň je tam jedno velké ALE. Letos na podzim nebude moct začít sezonu v Evropě, protože teď musí být kvůli nějaké byrokracii s rodinou v USA. Ideální plán by tak byl začít možná někdy v prosinci nebo v lednu a pak by se mohl připojit i k nám. Pokud ale do té doby nebude moct hrát, bude to pro něj těžké.“

Ve hře je možná stále i návrat ex-kapitána Pumprly, ovšem nikoli něhem této reprezentační sezony, ani za rok na olympijskou kvalifikaci, ale až na EuroBasket v Praze v roce 2022. „Když jsme spolu mluvili, zdálo se, že možná šance je. Je to ale stejná situace jako s Blakem - nejdřív musí Pavel někde hrát a pak to bude především jeho rozhodnutí - poté, co se na loňském šampionátu rozloučil...“

Co bude nyní nejbližší herní akcí Ginzburgovy party?

Měly by to být dva zápasy evropské kvalifikace na konci listopadu proti Dánsku a Belgii. Ale opravdu jen měly, o jistotě v současné situaci hovořit nelze.

„Zatím počítáme s tím, že se hrát bude, což je i poslední informace od FIBA. Je tam ale podmínka, že všechny zúčastněné týmy budou schopny nastoupit a odjet dle pravidel korony k utkáním i do zahraničí. Pak by se hrát mělo, i s případným omezením počtu diváků v halách. Pokud by ale jen v jedné zemi nastal problém a nesmělo se tam cestovat, celé kvalifikační okno se přesune na únor. My bychom byli nejradši, aby to v listopadu proběhlo, posun na další rok byl složity. Pro kluby je to nepřehledné, protože už mají naplánované zápasy.“

Během posledního měsíce už také proběhla soustředění všech reprezentací chlapecké mládeže. A tu má nyní pod palcem druhý Čech v NBA a bývalý úspěšný reprezentant Jiří Welsch.

„Protože letos byla zrušena mládežnická mistroství Evropy, pracovali jsme především na rozvoji hráčů a dělali to, na co běžně není čas. Na jeden kemp dorazil i specialista na individuální rozvoj hráčů Stefan Weissenböck a uskutečnilo se i dvoudenní setkání trenérů všech mužských mládežnických reprezentací i s účastí Ronena Ginzburga, kde zaznělo i to, jak by měl náš basket do budoucna vypadat,“ prozradil federační šéf úseku chlapecké mládeže.

Principy, jimiž by se nyní měly řídit národní týmy napříč kategoriemi, zní na první pohled atraktivně: rychlá hra, schopní střelci, agresivní doskok pod oběma koši a hráči ochotní dělat černou práci navíc.

„Střelecké schopnosti jsou v dnešním basketbalu absolutně nepostradatelné, u doskoku jsme si říkali, v jakých všech aspektech je důležitý a pak jsou to takzvané „willing actions“, což znamená mít hráče, které zdobí morálně-volní vlastnosti, a jsou ochotní dělat na hřišti věci, co nejsou vidět ve statistikách. Tohle by v sobě měly mít všechny naše mužské reprezentační týmy. Jde o to, že když chceme hrát rychle, mít střelce a mít v týmech bojovníky, aby trenér, sestavující národní tým kadetů, o tom věděl, pokládal základy pro rychlou hru, učil hráče správně vybíhat do útoku a kladl důraz na tu práci navíc,“ vysvětluje Welsch.
 

Nominace na letní soustředění národního týmu

Patrik Auda - Boulazac Basket (FRA)
Richard Bálint - BCM Orli Prostějov
Ondřej Balvín - Bilbao Basket (ESP)
Jaromír Bohačík - nově Štrasburk (FRA)
David Böhm - USK Praha/NKU (USA)
Radek Farský - mmcité1 Basket Brno
Vojtěch Hruban - ERA Basketball Nymburk
Martin Kříž - ERA Basketball Nymburk
Lukáš Palyza - BK Olomoucko
Martin Peterka - ERA Basketball Nymburk
Šimon Puršl - nově mmcité1 Basket Brno
Tomáš Satoranský - Chicago Bulls (USA)
Ondřej Sehnal - USK Praha
Petr Šafarčík - ERA Basketball Nymburk
Jakub Šiřina - BK Opava
Tomáš Vyoral - BK JIP Pardubice
Jan Zídek - USK Praha/Pepperdine (USA)