Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Dostane mikrobioložka Peková státní vyznamenání? Na významné ocenění ji navrhl Senát

Česko

  19:09
Praha - Senát na státní vyznamenání nominoval 32 osobností. Navrhl ve čtvrtek ocenit předsedu Ústavního soudu Pavla Rychetského, neurochirurga Vladimíra Beneše nebo mikrobioložku Soňu Pekovou kvůli jejímu podílu na boji s koronavirovou epidemií. O ocenění rozhodne prezident Miloš Zeman.

Molekulární mikrobioložka Soňa Peková. foto: Youtube.comReprofoto

Medaili Za hrdinství by si podle senátorů posmrtně zasloužila zdravotní sestra Věra Hanušová z Thomayerovy nemocnice, která se nakazila koronavirem od pacienta.

Peková nebo Rychetský. Senát ve čtvrtek rozhodne o návrhu na vyznamenání

Rychetský je navržen na Řád Tomáše Garrigua Masaryka, stejně jako patolog Jan Vignati, který se za druhé světové války zapojil do odbojové organizace Obrana národa a byl popraven nacisty.

Do pětici adeptů, jimž by měl být podle Senátu posmrtně udělen Řád Bílého lva, patří váleční letci - velitel 310. československé stíhací perutě RAF Alexander Hess a první velitel 311. československé bombardovací perutě RAF Karel Mareš - Toman. Mezi 32 navrhovanými jsou také protifašistický odbojář Jan Andrýsek nebo kapitán Vladislav Matoušek, který bojoval proti nacismu i komunismu a byl utýrán v komunistickém žaláři.

K nominovaným na Medaili Za zásluhy patří slovenská operní pěvkyně Edita Gruberová, epidemiolog Karel Raška, gynekolog Tonko Mardešič, sládek Ivan Chramosil, lékař a maratonec Pavel Kantorek, hasič Jiří Kunst nebo ředitelka Egon Schiele Art Centra v Českém Krumlově Hana Jirmusová Lazarowitz.

Kandidáty na vyznamenání navrhují Zemanovi také vláda a Sněmovna. Zeman k jejich nominacím může, ale také nemusí přihlédnout. Hlava státu už v lednu ohlásila, že udělí Řád Bílého lva bývalému předsedovi Senátu Jaroslavu Kuberovi (ODS), který v lednu náhle zemřel.

Loni byli Zemanem oceněni tři z 25 senátních kandidátů, mimo jiné generálmajor Josef Ocelka, jeden z velitelů 311. československé bombardovací perutě ve Velké Británii. Vyznamenání obdržel i chemik Jan Mašát, který vynalezl bezodpadovou metodu výroby perchlormetylmerkaptanu (PMM), přípravku k výrobě pesticidů.

Autor:

2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč
2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč

Zúčastněte se volby jména roku 2024 a správně odpovězte na soutěžní otázku.