Chyba policistů u odstranění nehody polského šoféra?

Stresové situace u nehody polského nákladního automobilu na Vysočině by nemusely vzniknout nebýt možné chyby Policie ČR. Naznačil to mluvčí České asociace asistenčních společností Aleš Povr:

“ Bez znalosti detailu se domnívám, že měl polský motorista zavolat k nehodě policii (z důvodu poškození komunikace/okolí komunikace a možná i škody nad 100 tis. Kč) a ta měla zajistit vyproštění a odtah havarovaného vozidla prostřednictvím Nehodového centra pojišťoven. Pak by jistě vše proběhlo podle pravidel a právních předpisů,“ sdělil mluvčí Povr.

Bližší informace k postupu polské odtahovky (více o nehodě zde) neměla ani mluvčí České kanceláře pojistitelů Veronika Nová:

„Pokud šlo o nehodu polského vozidla a asistovala odtahová služba z Polska, tak její postup nemůžeme nijak komentovat, protože se nejedná o odtahovou službu žádné z našich členských pojišťoven a nemáme tedy žádné informace. Mohu za nás pouze doplnit obecně, že odtahové služby našich členských pojišťoven dodržují všechny požadavky podle právních předpisů i požadavky správců komunikací (tedy i bezpečný postup), “ uvedla mluvčí Nová.

Policisté ale ponechali odstranění nehody na polském šoférovi a tím se odstranění následků nehody ocitlo mimo jakoukoliv kontrolu. Polský šofér si zavolal polskou odtahovku, které naprosto chybělo aspoň základní vybavení pro řízení provozu na místě nehody: dopravní kužely a dostatečný počet členů pomocného personálu.

Vzniká i nová otázka pro legislativce, zda-li může odtahová služba z cizí země likvidovat následky dopravní nehody na české silnici. Vysočinský poslanec Josef Kott (ANO) navrhuje zákonnou povinnost Policie ČR v oznamování nehod správcům komunikace. Správci komunikace by si mohli pohlídat správný postup odtahových služeb na místě nehody i přiměřenou dobu odstranění dopravní nehody.

Odpovědět

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Grafickou podobu zajistil WebRex s.r.o.
 
Výroba www stránek a eshopů