Začalo odpočítávání. Od 23. července 2020 přesně za rok zahájí olympijské hry v Tokiu


Kdyby svět nezasáhla letos  na jaře  epidemie, tak by sportovci a příznivci sportu odpočítávali zbývající  hodiny do startu letních olympijských her v Tokiu, jenže  místo toho znovu začalo odpočítávání  Letních olympijských her, do jehož začátku zbývá ještě celý rok.

Český olympijských her je však i za této situace připraven maximálně pomoci sportovcům v přípravě na vrchol příští sezony. Znovu se řeší plánování aklimatizačních pobytů a tréninkových kempů, součástí programu pro jejich podporu je také finanční pomoc kvalifikovaným sportovcům přes jednotlivé sportovní svazy i novým olympijským talentům, a hlavně takzvané centrální servisní služby, kterých je celkem osmnáct a vrcholoví sportovci je mohou kdykoliv využít. Na setkání s novináři se sešly tři dospělé ženy veslařky Lenka Antošová s Kristýnou Fleissnerovou a také vytrvalkyně Eva Vrabcová Nývltová, která přinesla svoji dcerku Adélku a za oběma ještě přiběhla z atletických závodů známá fenka Bella.

Jak říkám...



„I když přesunutí her zpočátku způsobilo velké problémy, daří se všechny řešit. Organizátoři budou dbát především na zdraví a bezpečnost všech účastníků a na udržitelnost a efektivitu vynaložených finančních prostředků a vícenákladů. To jsou hlavní cíle organizátorů a Mezinárodního olympijského výboru,“ řekl předseda ČOV Jiří Kejval.

MOV na pomoc organizátorům a dalším organizacím vynaložil zhruba 800 milionů dolarů, Český olympijský výbor počítá s vícenáklady až 20 milionů korun.

Japonští organizátoři usilovně pracují na zabezpečení zázemí pro účastníky. Podle posledních zpráv bude i za rok připravena pro sportovce olympijská vesnice, která původně měla být v létě 2021 již po bytech rozprodána novým majitelům, pro hosty také původně objednané hotely a pro novináře centrum v Tokyo Big Sight. Podařilo se vyjednat všechna sportoviště, i ta dočasně postavená, takže program se bude měnit jen kosmeticky.

Reálné kontury mají už také nominační kritéria. Upřesnění kvalifikací proběhlo již ve všech sportech, rozděleno je 57 procent kvót.

Uzávěrka je 29. června 2021, ale v některých sportech může dojít ke změnám až do 5. července 2021, kdy je termín odevzdání přihlášky. Kvalifikace je ukončena v pozemním hokeji, v cyklistice (silnice a dráha), softbalu a jezdectví může dojít už jen k přerozdělení míst. Česká výprava má aktuálně devět sportovců na jméno, celkově 41 získaných kvót. K úspěchu mají pomoct právě i centrální servisní služby. Do projektu této podpory jsou zapojeni největší odborníci, kteří se zabývají spánkologií, aklimatizací, prevencí zranění, výživou, psychologií, mentálním tréninkem a dalšími potřebnými oblastmi.

Jak říkám...



„Máme také speciální centrum zrakového tréninku. To jsme nově zařadili na popud například střelce Davida Kosteleckého. Hodně řešíme pitný režim a analýzu potu v návaznosti na očekávané teplo a vlhkost. Profesor Libor Vítek v této oblasti spolupracuje už se zhruba padesátkou sportovců. Připravujeme se na všechny možné varianty, ale je třeba připomenout, že třeba roušky jsme s sebou vozili vždycky,“ uvedl šéf výpravy Martin Doktor, který připomenul, že ČOV monitoruje také aktuální situaci koronavirové pandemie.

A jak se připravovaly dosud do Tokia  veslařky Lenka Antošová s Kristýnou Fleissnerovou? Obě stihly před vypuknutím pandemie nemoci COVID-19 absolvovat aklimatizační trénink.

Jak říkám...



„Bylo to náročné, snad ještě horší než v Tokiu, protože tam je jako v sauně a moc se tam nehýbe vzduch. Ale je to dobré na aklimatizaci,“ shodly se obě veslařky.

(ir, SportovníListy.cz, facebookový profil ASC Dukly, foto: Iva Roháčková, ASC Dukla)

Velká pokuta pro český hokej

21.4.2024 09:00:00

V rámci ochrany životního prostředí a dodržování pravidel udržitelnosti byla Asociaci extraligových klubů udělena pokuta ve výši 10 milionů korun. Toto rozhodnutí přišlo po anonymním podnětu a nás...