Ústecký erb se rozpadl: Na kostel dali repliku | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Ústecký erb se rozpadl: Na kostel dali repliku

Městský erb se vrátil na původní místo.
Městský erb se vrátil na původní místo.  (Foto Město Ústí nad Labem)

Městský erb krajské metropole opět zdobí portál kostela Nanebevzetí Panny Marie. Když ho chtěli restaurátoři před časem opravit, celý se při snímání jeho otisku rozpadl.

„Erb byl značně poškozen a nepomohla mu ani oprava z 60. let. Musel jsem vycházet z dobových fotografií, aby obnovený znak odpovídal originálu,“ vysvětlil restaurátor a sochař Radomil Šolc. Repliku vytvořil z umělého pískovce. Než byl znak připevněn na věž kostela, vysvětil ho arciděkan Miroslav Šimáček. „Je to další úspěšný krok opravy našeho chrámu, moc děkuji, povedlo se to,“ řekl. Nový znak vyšel na 200 tisíc a zaplatilo ho město.

Původní znak 
Erb města je tvořen lvem se dvěma propletenými ocasy, přilbou a okřídlenou korunou. Do portálu kostela ho nechal zasadit vídeňský architekt z Litoměřic Anton Weber při přestavbě gotického kostela na přelomu 19. a 20. století. Ten ale pouze dokončil původní záměr významného stavitele Josefa Mockera, kterého z politických důvodů tehdy odvolala městská rada.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.