reklama

Stivínová: Namluvila Obamovou a ztvárnila tragický osud české herečky, dnes slaví 48

Česká divadelní a filmová herečka a také šansoniérka Zuzana Stivínová pochází z umělecké rodiny. Jejím otcem je jazzový hudebník Jiří Stivín a její babičkou byla herečka Eva Svobodová. Hrála v řadě pražských divadlech, věnuje se také dabingu a hudbě. V posledních letech zazářila v několika českých seriálech.

Zuzana Stivínová Prohlédnout grafiku
Zuzana Stivínová | Foto: Profimedia.cz

Zuzana Stivínová mladší se narodila 24. července 1973 v Praze do umělecké rodiny. Jejím otcem je jazzový hudebník Jiří Stivín, tetou herečka Zuzana Stivínová starší a babičkou herečka Eva Svobodová. Pro umělecké povolání tak byla předurčena. 

Začátkem 90. let absolvovala hudebně-dramatický obor na Pražské konzervatoři, Stivínová hraje na violoncello a také zpívá. Již během svých studií Stivínová hostovala v divadle Semafor, Divadle E. F. Buriana či Na zábradlí. V roce 1994 nastoupila do Národního divadla, kde se objevila ve Višňovém sadu, Othellovi i Maryše. Za rok nato získala Cenu Alfréda Radoka v kategorii Talent roku. 

Ve filmovém světě debutovala roku 1990 snímkem Houpačka, následoval televizní film Klára a dva páni. Do širšího povědomí diváků se však dostala až rolí veterinářky Lenky ve filmu Věry Chytilové Pasti, pasti, pastičky (1998). Rok nato si zahrála také v komedii Eliška má ráda divočinu. Následovala dramata Anděl Exit, Nevěrné hry a Toyen.

Stivínová byla třikrát nominována na ocenění Český lev - za Pasti, pasti, pastičky, Anděl Exit i Nevěrné hry. Žádnou nominaci však dosud neproměnila. 

V posledních letech si zahrála ve snímcích Po strništi bos (2017), Marie Terezie (2017, 2019), Rašín (2018) a letos ztvárnila herečku Jiřinu Štěpničkovou v životopisném dramatu Past. 

"Hrát historickou postavu, kterou si ještě mnoho lidí pamatuje, je poměrně velká zodpovědnost. Velmi obtížné bylo najít podobný herecký styl, jako měla ona. Úplně nejdůležitější součást přípravy pro mě byl rozhovor s Jiřím Štěpničkou, který trval několik hodin a ve kterém mi vyprávěl i o poměrně intimních aspektech života jeho maminky a za to jsem mu nesmírně vděčná," uvedla v únoru Stivínová.

Kromě divadelních a filmových rolí se objevila také v několika úspěšných seriálech - Tři králové (1998), Pustina (2016), Lynč (2018) či Vodník (2019). Věnuje se také dabingu, pracovala například na seriálu 24 hodin nebo Úžasňákových. 

Zuzana Stivínová mluví plynně francouzsky i anglicky a několikrát kvůli svým malým dětem odmítla nabídky na role ve francouzských a amerických produkcích. A vloni si zahrála vedlejší roli v íránsko-českém snímku Poloviny. 

Je vdaná za molekulárního biologa Lukáše Čermáka, se kterým mají dva syny.

Projděte si v naší galerii její nejznámější role. 

reklama
reklama
reklama