Skutečné stáří Chudobínské borovice, evropského stromu roku, nikdo nezjistí. Kmen je totiž dutý

24. červenec 2020 06:00

Chudobínská borovice, která stojí u Vírské nádrže na Žďársku, vyhrála letos na jaře v anketě Evropský strom roku. Nikdo ale neví, v jakém stavu strom aktuálně je.

Na to má odpovědět odborný dendrologický výzkum. Odborníci zároveň zkoumali, jak je borovice stará.

Uprostřed přehrady

Přístup ke stromu není snadný, odborníci spolu s reportérem přijíždějí k ostrohu na motorovém člunu. „Máme tady zvukový tomograf, který se instaluje kolem kmene. Výsledkem je digitální fotografie průřezu kmene,“ říká arborista Jaroslav Kolařík.

Fotografie prozradila, že borovice je dutá. Podle arboristy to není nic neobvyklého. „Ještě proběhne biomechanická analýza, budeme zjišťovat, jestli při náporu silného větru na ten strom by nemohlo dojít k jeho selhání.“

Staří stromu

O stáří impozantní borovice uprostřed Vírské nádrže se dá diskutovat dlouho. Místní lidé říkají, že je stará 300–350 let. „To je magie, strom, který roste na takto extrémním stanovišti, je obtížné srovnávat se stromy v okolí. Dnes jsme dokázali, že už nikdy nikdo věk toho stromu nezjistí, má centrální dutinu,“ dodal Jaroslav Kolařík.

Na práci odborníka se přijel podívat také starosta Víru Ladislav Stalmach (Piráti). Na sobě měl tričko propagující strom, který se ihned po vyhlášení ankety stal hlavním turistickým lákadlem obce. „Rozhodně vidíme větší zájem, k obci přijíždějí auta.“

Někteří turisté chodí přímo ke stromu, což je zakázané. Vírská přehrada je chráněná jako vodní zdroj. Jak dodal Jaroslav Kolařík, lidé by mohli poškodit kořeny stromu, které z části vyčnívají na povrch.

autoři: František Jirků , mik
Spustit audio

Související