Rozdělená Ostrava: jak karanténa ukázala, kdo s kým a proti komu

Napsal/a Jan Žabka 24. července 2020
FacebookTwitterPocketE-mail

REPORTÁŽ. Ostravané se bouří proti kontroverznímu zavedení hygienických opatření. Tento obraz sjednocené Ostravy, který je důsledkem mediálního pokrytí demonstrace a tiskové konference zástupců místní kultury, ale neodráží realitu. Zatímco totiž pořadatelé protestu chtějí demisi ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha, pro organizátory kulturního života jde o příliš emotivní požadavek. Ti si nechtějí znepřátelit lokální politiky a žalují krajskou hygienu. Revolta se navíc nekoná ani mezi občany.

Moravskoslezský kraj se minulý týden vrátil do doby, kdy v České republice začínala pandemie koronaviru. Krajská hygienická stanice na jeho území zavedla restriktivní opatření s okamžitou platností. Došlo tak z minuty na minutu ke zrušení již probíhajících kulturních akcí, což jejich pořadatelům způsobilo statisícové škody. Navíc to vyvolalo obavy z možnosti kdykoli a bez včasného upozornění omezit kulturní život v České republice.

V reakci na vzniklou situaci se v Ostravě na začátku týdne mobilizovaly dvě iniciativy. První s názvem Ostrava-nemlčí uspořádala v pondělí demonstraci na Masarykově náměstí s požadavkem odvolat ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha. Je podle nich totiž za celou situaci odpovědný.

Druhá pak sjednocuje zástupce místní kulturní scény v iniciativě Kultura v Moravskoslezském kraji. Ta chystá společnou žalobu na krajskou hygienickou stanici za způsobené škody. Od požadavku na demisi kohokoliv se distancuje.

Právě rozdílné cíle však způsobily, že se zástupci obou iniciativ dostaly do vzájemného konfliktu. Organizátoři pondělního protestu kritizují „Kulturu“ za to, že se bojí poukázat na konkrétního viníka, protože „od něj nebo z jeho firmy či strany tečou peníze“ pro jejich projekty.

Demonstrace s jasným cílem: demise ministra

Skupina mladých lidí vystupuje z přeplněné tramvaje, sundává roušky a směřuje k demonstrujícímu davu na Masarykově náměstí v Ostravě. Přidávají se ke zhruba tisícovce lidí, kteří přišli vyjádřit svůj nesouhlas s postupem vlády a krajské hygienické stanice v souvislosti s vývojem pandemie koronaviru v Moravskoslezském kraji. 

Protest organizuje občanská iniciativa Ostrava-nemlčí, která ve městě spoluorganizuje i protivládní demonstrace spolku Milion chvilek pro demokracii. Jejím hlavním cílem je demise ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha

„Záměrem není zpochybňování bezpečnostních rizik, ale vyjádření odporu proti této neschopné, zlovolné a oligarchické vládnoucí garnituře,“ říká na úvod jeden z organizátorů protestu, herec Přemysl Bureš. Ostrava podle něj odmítá být nadále regionem porobených, mlčících a snadno manipulovatelných občanů.


KAŽDÉ RÁNO TO NEJLEPŠÍ Z HLÍDACÍPES.ORG


 

Dav s ním evidentně souhlasí. Několikrát to v průběhu demonstrace potvrdí skandováním hesla „Máme toho dost!“. Nesouhlas s postupem ministra a hlavní krajské hygieničky Pavly Svrčinové sdílí účastníci i mezi sebou. „Připadá mi, jako by se snažili dostat na mistrovství světa deb*lů,“ komentuje situaci jeden z účastníků. 

Z titulků v celostátních médiích to pak vypadá, že celá Ostrava kritizuje zavedená hygienická opatření, případně požaduje i Vojtěchovo odvolání. „Odmítáme být regionem porobených. Ostrava demonstrovala proti opatřením,“ píše pro představu server Novinky.cz.

To, co na náměstí a následně i z médií vypadá jako hlas lidu, však neodráží realitu. Přeci jen poslední roky v Ostravě vyhrává volby s přehledem hnutí ANO. Ve volbách do ostravského zastupitelstva v roce 2018 například získalo téměř 33 % hlasů, zatímco hnutí Ostravak, které skončilo druhé, získalo „jen“ 11,5 %. Ještě lépe zde pak vládnoucí hnutí skončilo v posledních volbách do Poslanecké sněmovny.

Nejednotný postoj na současnou situaci navíc potvrzují i diskuze na sociálních sítích. Pod příspěvky související s pondělní demonstrací se na facebookové skupině Ostrava, která má přes 40 tisíc členů, objevuje řada nesouhlasných názorů. Vadí jim nejen kritika vlády, ale také rizika spojená se shromažďováním v době koronaviru.

Už nikdy o nás bez nás

Rozkol je však i mezi samotnými zástupci moravskoslezské kultury. Na demonstraci odmítli totiž vystoupit lidé, kteří si vytvořili vlastní iniciativu Kultura v Moravskoslezském kraji. 

Iniciativa sdružuje pořadatele největších festivalů v kraji, umělce a dodavatele pro kulturní akce potřebných služeb. Ti na úterý svolali vlastní tiskovou konferenci, kde předložili rozdílné požadavky. Nežádají ničí demisi, ale třeba okamžité odvolání plošných opatření.

To se jim teď částečně splní, protože ve čtvrtek Bezpečnostní rada kraje oznámila, že dojde k povolení kulturních akcí i nad 100 osob s tím, že budou povinné roušky a organizátoři zajistí dostatek hygienických prostředků. „Průběžně to vyhodnocujeme. Naším zájmem je opatření zbytečně neprotahovat,“ říká vedoucí protiepidemického oddělení Krajské hygienické stanice Moravskoslezského kraje Petr Kopřivík.

Dalším požadavkem iniciativy je pak záruka toho, aby se situace už nikdy nemohla opakovat. K tomu má dopomoct chystaná žaloba na krajskou hygienu. „Dohodli jsme se na tom, že žaloba bude dostatečným bouchnutím do stolu a poslouží jako precedent, který dá jasně najevo, že stejně jako se nezavřou z minuty na minutu automobilky nebo obchodní domy, tak ani kultura,“ vysvětluje redakci HlídacíPes.org ředitelka festivalu Meat Design Karolína Skórková, která iniciativu svolala.

Její vysvětlení dostává srozumitelnější podobu při návštěvě místního obchodního centra, které je jen pár metrů od Dolní oblasti Vítkovice, kde se době před koronavirem pořádaly největší letní akce v kraji. Obchody jsou plné zákazníků, stejně tak jídelní zóna v nejvyšším patře.

Neúčast neznamená nesouhlas

Podle organizátorů pondělní demonstrace jsou však požadavky iniciativy Kultura v Moravskoslezském kraji nedostatečné. Ministr zdravotnictví je podle nich totiž povinen z aktuální situace a způsobených problémů vyvodit politickou odpovědnost: „To je základní slušnost a rozměr každé demokratické politiky.

Zástupci místní kultury se podle nich bojí upozornit na konkrétního viníka, protože by mohli přijít o finanční prostředky na své projekty. Kulturní akce v kraji totiž obvykle získávají peníze jak z města, tak kraje v dotačních řízeních. Pro letošní rok například město Ostrava podpořilo akce částkou v celkové hodnotě téměř 44 milionů.

Skórková ale ujišťuje, že neúčast iniciativy na pondělní demonstraci neznamená, že by se s jejím obsahem organizátoři kulturních akcí z pozice občanů neztotožňovali. Řada z nich se demonstrace i sama zúčastnila. Přijde jim však racionálnější zvolit spíš právní cestu než pronášet projevy na náměstí.

„Zatímco ta demonstrace byla spíše občanská a emotivně založena na demisi jednoho člověka, my jsme chtěli ty emoce nejdříve nechat vychladnout. Jde nám o dlouhodobou platformu, která bude moct mluvit do kultury v kraji nehledě na to, kdo zrovna vládne,“ říká s tím, že nechtějí, aby o kultuře rozhodovali politici za zavřenými dveřmi.

Politické známosti

Organizátoři demonstrace poukazují také na to, že se úterní tiskové konference zúčastnili i někteří lokální politici. Jeden z řečníků, ředitel festivalu Beats for Love Martin Polach, je totiž na místě ujistil, že akce není zaměřena proti městu ani kraji: „Vidím tu zástupce z města i kraje – Karel Malý, Andrea Hoffmanová, Zbyněk Pražák, Lukáš Curylo. To jsou lidé, kteří vždycky kulturu v našem regionu podporovali a chodí na naše akce i jako návštěvníci.“

Zástupci moravskoslezské kultury tak podle iniciativy Ostrava-nemlčí mají dobré vztahy s místními politiky, které si nechtějí pokazit.

„Přátelské vztahy“ s lidmi z kultury ostatně potvrzuje i náměstek primátora města Ostravy pro kulturu Zbyněk Pražák (KDU-ČSL), když redakci HlídacíPes.org vysvětluje svou účast na úterní konferenci a neúčast na pondělní demonstraci.

Zatímco akce iniciativy Kultura za Moravskoslezský kraj se rád zúčastnil, z demonstrace se podle něj v předvolební atmosféře vytrácel racionální přistup. „Při znalosti stávající situace související s řešením koronavirové nákazy v Ostravě a v kraji mě některá stanoviska  protestujících ,amatérských epidemiologů‘ docela vyděsila,“ říká.

Skórková však upozorňuje, že žádný z politiků nebyl na úterní akci přímo zván, ale je ráda, že na akci přišli. Takto se jejich požadavky podle ní totiž dostanou ke kompetentní lidem. „Jen tak můžeme vést odborný dialog o kultuře v našem kraji, který bude mít nějakou hodnotu,“ říká.

Pop-up mobil Mobile (207451)
SMR mobil článek Mobile (207411)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-2)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-3)
SMR mobil pouze text Mobile (207431)

Líbil se vám tento text? Pokud nás podpoříte, bude budoucnost HlídacíPes.org daleko jistější.

Přispět 50 KčPřispět 100 KčPřispět 200 KčPřispět 500 KčPřispět 1000 Kč

LockPlatbu on-line zabezpečuje Darujme.cz

Skyscraper 2 Desktop (211796-4)