Ostrovy z plastových lahví plovoucí na Lipně se staly hnízdištěm ohrožených rybáků

24. červenec 2020 09:50

Na Lipně zahnízdil silně ohrožený pták rybák obecný. Přilákaly ho experimentální plovoucí ostrovy jihočeských vědců. Připomínají totiž přirozená hnízdiště, která z české přírody postupně vymizela.

„Na ostrovech je vysázeno zhruba deset druhů rostlin, například mochna, rákos nebo sítina,“ popisuje vedoucí projektu Milan Hladík. Vědci z Biologického centra Akademie věd v Českých Budějovicích nová útočiště pro vodní rostliny a živočichy umístili na hladinu přehrady poprvé na jaře roku 2017.

„Rostliny ponořují svoje kořeny do vody, mohou být dlouhé až jeden metr. Na těch kořenech se usídlují různé druhy hmyzu, ryby tam nacházejí prostředí pro výtěr a zároveň se mezi kořeny mohou ukrývat raná stadia ryb,“ doplňuje Milan Hladík.

A letos se na ostrůvcích objevili i rybáci obecní. Z hlediska ornitologie je to první vzácný nález na těchto uměle vytvořených biotopech. „Rybáci zahnízdili celkem na čtyřech ostrovech, ta kolonie vyprodukovala nejméně šest vajec,“ potvrzuje ornitolog Jan Riegert.

Čtěte také

Zajímavé je i to, proč se ostrůvky z plastových láhví rybákům tak zalíbily. „Jednak jsou daleko od břehu, takže mají obranu proti predátorům, a druhá zásadní věc je, že nebyly ještě úplně zarostlé, takže ptáci měli prostor k zahnízdění i rozhled,“ vysvětluje ornitolog.

Rybáci podle něj použili k výstavbě hnízd materiál z kokosové rohože, která tvoří povrch ostrůvků. To není úplně typické. „Normálně hnízdí na písčitých nebo valounkových pobřežích ostrůvků v jižních Čechách. Unikátní je především to, že se jedná o nejvýše položenou kolonii v České republice, lze předpokládat, že pokud by ostrůvky zůstaly částečně nezarostlé, populace by se zvyšovala,“ uvádí Jan Riegert.

Na Lipně je více než deset ostrovů. Projekt končí v příštím roce. Vědci ale budou vývoj uměle vytvořených biotopů sledovat i v dalších letech, protože jejich životnost je až padesát let.

Spustit audio

Související