mzv.cz (MZv ČR)
Export  |  24.07.2020 09:52:00

Další úspěšná expanze českého investora do Srbska

Zástupci české společnosti IMG Bohemia s.r.o., která se zabývá výrobou plastových komponentů pro automobilový průmysl, v těchto dnech úspěšně sjednali podmínky další české greenfield investice v obci Bela Crkva. Po nedávném podpisu investičního projektu kolínské firmy Spel Manufacturing s.r.o. je to další významný český investiční vstup v nově vybudované průmyslové zóně města Bela Crkva v srbském regionu jižního Banátu, kde mj. pobývá početná česká krajanská komunita.

Při jednání představitelů IMG Bohemia s.r.o. s předsedou municipality Bela Crkva Darko Bogosavljevićem a předsedou zastupitelstva Marjanem Aleksićem dohodla česká firma investiční záměr v hodnotě 10 – 14 mil. EUR, který předpokládá výstavbu výrobního závodu na pozemku o ploše 2 ha a zaměstnávání ve třech fázích 200 pracovníků. Český investor plánuje i zaškolení budoucích srbských zaměstnanců v mateřském závodě.

Dvě nové greenfield investice českých firem vytvářejí unikátní příležitost celkem více než 270 nových pracovních míst pro obyvatele municipality Bela Crkva, což významně přispěje k lepším životním podmínkám a zvýšení životní úrovně v tomto nerozvinutém jihobanátském okruhu srbské autonomní oblasti Vojvodina.

Srbská média v této souvislosti akcentují, že „český prezident Miloš Zeman vyjádřil podporu výstavbě závodu společnosti IMG Bohemia s.r.o.“, což bylo uvedeno na osobním jednání se srbským prezidentem Alexandrem Vučićem v rámci oficiální návštěvy Srbské republiky v září 2019.

Zastupitelský úřad ČR v Bělehradě aktivně participoval na tomto investičním projektu a de facto byl i iniciátorem realizovat českou investici právě v průmyslové zóně Bela Crkva. Zároveň velvyslanec Tomáš Kuchta k této úspěšné české akvizici uvádí, že se jedná o příkladný konkrétní příspěvek zastupitelského úřadu ČR v Bělehradě ke zlepšení životní úrovně krajanské komunity v srbském pohraničí, což je součást dlouhodobé strategie české diplomatické mise v Srbsku, v rámci které jsou realizovány rovněž projekty rozvojové spolupráce a velmi intenzivní partnerská spolupráce.

Zpracoval: Miroslav Čančík, zástupce velvyslance


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688