Hlavní obsah

Kritiky čečenského vůdce Kadyrova vraždí po světě

Svět bez obalu: Kritiky čečenského vůdce Kadyrova vraždí po světě, tvrdí novinářka Procházková.Video: Milan Šíma, RFE/RL

 

Reklama

Čečenský bloger Mamikhan Umarov byl ve Vídni zastřelen poté, co zveřejnil zprávu, že má kompromitující informace na čečenského vůdce Ramzana Kadyrova. Tato vražda je ale jen jednou ze série útoků proti kritikům tamního režimu.

Článek

Bloger byl zabit na začátku července tohoto roku. Umarov o sobě tvrdil, že byl bezpečnostním důstojníkem a pracoval pro bývalou separatistickou republiku Ičkerie. To byl důvod, proč se rozhodl odejít v roce 2005 do Rakouska.

„Když zabili všechny důležité vojenské velitele, začali hledat další oběti - ty, kteří jakkoliv pracovali pro Ičkerii. Pronásledují každého,“ řekl Umarov v rozhovoru.

Umarov je už nejméně 10. opozičním kritikem, který byl v zahraničí od roku 2004 zavražděn. Mezi posledními oběťmi je například Amina Okujeva, která byla zabita nedaleko Kyjeva v roce 2017, nebo Zelimkhan Khangošvili, gruzínský občan, jenž v 90. letech bojoval za čečenskou nezávislost na Rusku a byl zastřelen v Berlíně v srpnu 2019. Němečtí prokurátoři obvinili z tohoto zločinu dokonce ruskou vládu.

Opoziční kritik Imran Alijev byl zabit ve francouzském Lille v lednu 2020. Na jeho těle se našlo 135 bodných ran. V letošním roce byl napaden ve Švédsku i Tumso Abdurachmanov. Přežil a nyní tvrdí, že útok na Umarova se dal očekávat.

„Nikdo nebyl překvapen, že ho zabili, protože jeho kritika často zasáhla jak Kadyrova, tak i jeho stoupence a příbuzné. Kadyrov nechává zabíjet lidi za mnohem menší kritiku,“ říká Abdurachmanov.

Rakouská policie v souvislosti s vraždou uvedla, že předtím nabídla Umarovovi ochranu. Ten ji ale odmítl. Dva ruští občané čečenské národnosti byli po jeho vraždě zatčeni.

„O většině zavražděných Čečencích ani nevíme,“ tvrdí novinářka Petra Procházková. „Ramzan Kadyrov nechává svými komandy zabíjet své kritiky na území Čečenska a o tom světový tisk neví téměř nic. A pak jsou tu Čečenci, kteří odešli po roce 2001 do zemí, jako je Turecko, Katar, Spojené arabské emiráty. Ve zmíněných zemích došlo už k mnoha vraždám kritiků režimu. Například v Kataru byl zavražděn bývalý prezident Čečenska Zelimchan Jandarbijev. Poslední skupinou jsou Čečenci, kteří žijí v zemích Evropské unie. Odhaduje se, že jich je tu okolo 150 000 až 250 000 a mezi nimi je řada Kadyrovových kritiků. Od roku 2009 registruji několik případů zabití ročně. A těch vražd byly určitě už desítky,“ říká Procházková z Deníku N.

Celý rozhovor s Petrou Procházkovou si můžete pustit v úvodním videu. Reportáž je součástí pořadu Svět bez obalu, jehož archiv najdete zde.

Reklama

Doporučované