V Božanově na Broumovsku přišel chovatel při opakovaném útoku vlků o své poslední ovce a končí

24. červenec 2020

Chovateli Vlastimilu Vejrostovi vlci zadávili poslední tři ovce, které zbývaly z celého původního stáda. Útoky se opakovaly v průběhu posledního půl roku několikrát. Pastvina, kde byly ovce chovány, se nachází jen několik desítek metrů od domu v centru obce Božanov na Broumovsku.

„Chovu ovcí se věnuji skoro padesát let. Vlci na moje ovce zaútočili už poněkolikáté a teď jsem přišel o všechno. Už nemám sílu pokračovat v chovu dál," říká Vlastimír Vejrosta, chovatel z Božanova na Broumovsku.

Čtěte také

V regionu se pan Vejrosta řadí mezi mnoho dalších chovatelů, kteří mají s vlky stejnou zkušenost. Vlci tak velmi výrazně ovlivňují chov a následný stav krajiny na Broumovsku.

„V tomto případě po útoku vlků končí chovatel, který se chovem a údržbou krajiny pomocí pastevectví zabýval po desítky let. Co se stane, až jej budou následovat další chovatelé a pastevci? Kdo se bude o naši krajinu starat, kdo ji bude udržovat?," reaguje Karel Rejchrt, starosta obce Božanov.

Vlkem jsou ohroženi všichni chovatelé hospodářských zvířat, protože tento vrcholový predátor zdaleka neútočí pouze na ovce.

Přibývá pozorování podivného chování vlků v okolí Broumova na Náchodsku

Za poslední půlrok zaznamenali chovatelé pouze na Broumovsku ztrátu 26 telat a dvojnásobku ovcí. Celkově je za první polovinu letošního roku evidováno více útoků než za celý loňský rok.

Čtěte také

Královéhradecký kraj v letošním roce zatím vyplatil chovatelům za škody způsobené zvlášť chráněnými živočichy, jako jsou vlci, vydry a kormoráni, bezmála dva miliony korun. Žádosti za víc než 400 tisíc korun ještě úředníci vyřizují, další škody jim chovatelé pravděpodobně nahlásí. Útoky vlků na hospodářská zvířata jsou nejčastěji v jarních a podzimních měsících a proto lze očekávat, že počet stržených zvířat bude letos rekordní.

„Broumovsko je známo jako nádherný kus přírody udržovaný lidmi. Současná situace je pro pastevce velmi obtížná a v zájmu nás všech musí být to, aby Broumovsko nebylo jen turistickým skanzenem, ale dobrým místem pro život," uvádí hejtman Královéhradeckého kraje Jiří Štěpán z ČSSD.

Čtěte také

„Několik hodin po útoku vlků jsme společně s chovatelem mapovali stav pastevního areálu. Uzavřený pastevní areál byl zabezpečen funkčním elektrickým ohradníkem s několika dráty. I přes ochranu elektrickým proudem, bylo toto opatření vlky překonáno," zmiňuje Kamil Zahradník z Lesnicko dřevařského vzdělávacího institutu.

„Jedná se o opakovaný útok v bezprostřední blízkosti lidského obydlí. V Božanově útočili vlci doslova uprostřed vesnice. Nejblíže zabitá ovce se nacházela jen třicet metrů od domu. Způsoby a četnost útoků vlků na hospodářská zvířata se výrazně vymykají oproti jiným regionům v ČR," doplňuje Lubomír Hajný, tiskový mluvčí Lesnicko dřevařského vzdělávacího institutu.

autoři: Václav Plecháček , baj | zdroj: Lesnicko dřevařský vzdělávací institut
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka