Počasí dnes12 °C, zítra11 °C
Středa 17. dubna 2024  |  Svátek má Rudolf
Bez reklam

Liga se nedohraje. Zbrojovka naštěstí postupuje, do nejvyšší soutěže půjde se stejným rozpočtem, jako v druhé lize

Nejvyšší fotbalová liga se letos v Česku nedohraje. Ve čtvrtek a v neděli se měla sehrát poslední dvě kola skupiny o záchranu. V opavském týmu se však před včerejším duelem potvrdila nákaza koronavirem u jednoho z hráčů, tým tak musí do karantény a soutěž byla ukončena podle jednoho ze scénářů, na kterém se minulý týden dohodlo grémium Ligové asociace. Zbrojovka v tomto scénáři naštěstí figuruje jako postupující. Černý Petr padl na pražskou Duklu. První liga se příští rok odehraje s 18 týmy. Příbram, Opava ani Karviná sestupovat nebudou.

Fanouškům, hráčům a funkcionářům Dukly zbyly jen oči pro pláč. Naplnil se totiž pro ně nejčernější scénář - nákaza koronavirem vyřadí jeden z týmů ze záchranářské skupiny ze hry. Sezóna předčasně skončí a třetí dým druhé fotbalové ligy bude jediným, kdo z toho nebude profitovat. Narozdíl od Příbrami, Opavy nebo Karviné. Tedy týmům, kterým reálně hrozil pád do druhé ligy nebo baráž.

Jsem šťastný jako blecha, těší se Starka

Nadšení ze setrvání v nejvyšší fotbalové lize neskrýval například šéf příbramského fotbalu Jaroslav Starka. „Když mi tu zprávu potvrdili, tak jsem si ty lišky dal s obrovskou chutí. Byly vynikající. Jsem šťastný jako blecha, co vám mám povídat,“ uvedl pro server iDnes.cz.

Právě Příbram byla loňským soupeřem Zbrojovky v baráži o první ligu. Doma Flinta remízovala 1:1. Venku pak poznala, jak těžké je prosadit se proti betonové taktice Příbrami, navíc v kombinaci s kontroverzními verdikty sudího Petra Ardeleanu, kterýmu brněnští ještě dlouho nemohli přijít na jméno. 

Zbrojovka do ligy se stejným rozpočtem

Postupové periepetie Zbrojovka letos naštěstí řešit nemusí a od srpna si opět po dvou letech zahraje první ligu. Do ní vstoupí se stejným rozpočtem, jako v předchozích letech. Klub tak bude hospodařit s 90 miliony korun. Sedmdesát spolkne A mužstvo, dvacet bude určeno pro mládež.

„Součástí vyjednávání o možné účasti v první lize za předpokladu, že se soutěž neodehraje, byl závazek klubu vzdát se odměn za vysílací práva ve výši, jakou pobírají týmy v první lize. Spolu s pražskou Duklou jsme tedy souhlasili, že v případě postupu budeme pobírat částky v úrovni druhé ligy," uvedl minulý týden majitel Zbrojovky Václav Bartoněk, podle kterého musí klub nahradit tuto deseti milionovou ztrátu komerčními kontrakty.

Kapitán skončil, mančaft vyzve Sigmu nebo Líšeň

Do nové sezóny vstoupí Zbrojovka bez současného kapitána Pavla Eismanna. Týmový lídr, který v srpnu oslaví 36. narozeniny, se rozhodl ukončit profesionální kariéru. Za Zbrojovku válel dva roky, odehrál šedesát zápasů,vstřelil  tři branky a k nim přidal úctyhodných patnáct asistencí.

„Do Brna jsem šel s tím, aby tu byla liga, to se povedlo. A takhle přesně jsem si to přál – končit na vrcholu. Cítím, že ta doba teď nastala. Všem ve Zbrojovce patří obrovský dík, fanouškům, spoluhráčům, vedení. A majiteli, který vždycky dodržel to, co slíbil, a nabídl mi pomocnou ruku i v období po kariéře. Nakonec jsem se nicméně rozhodl po dvaceti letech profesionální fotbal opustit a přejít do civilního zaměstnání,“ děkoval oblíbený Eismann.

V přípravě vyzvou brněnští Blansko, poté Sigmu Olomouc, Jihlavu, Líšeň a přípravy zakončí 15. srpna zápasem se Zlínem. 

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zbrojovka Brno

Štítky zbrojovka, první liga, rozpočet, soutěž, 1. FK Příbram, FK Dukla Praha, fotbalová liga, SFC Opava, MFK Karviná, Česko, FC Zbrojovka Brno, SK Sigma Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liga se nedohraje. Zbrojovka naštěstí postupuje, do nejvyšší soutěže půjde se stejným rozpočtem, jako v druhé lize  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.