Měsíc autorského čtení i letos vítá zahraniční hosty

24. červenec 2020

Největší literární festival svého druhu ve střední Evropě čelil letos stejně jako další kulturní akce mnoha nejistotám. Vzhledem k tradičnímu červencovému konání se však Měsíc autorského čtení mohl uskutečnit.

Kromě českých spisovatelů na festivalu svá díla představili také maďarští autoři.

Měsíční maraton autorských čtení, který se koná pod záštitou knižního nakladatelství Větrné mlýny, se však neobešel bez určitých omezení. V minulých letech čeští a zahraniční spisovatelé ve dvojicích navštěvovali Brno, Ostravu, Košice, Wroclaw a Lvov. Středoevropské turné se ale tentokrát smrsklo na první dvě města. Do Košic a Lvova byl vysílán online přenos, Wroclaw letos zainteresována nebyla.

Maďarský pohled z Knihovny Václava Havla

Prostorem pro brněnská autorská čtení a následné besedy se znovu stalo Divadlo Husa na Provázku. V neděli 12. července zde v rámci maďarské sekce vystoupil básník Renátó Fehér, autor básnických sbírek Jede do vozovny (2014) a Mrtvá sezóna (2018). Autor částečně působí v České republice, získal totiž badatelské stipendium v Knihovně Václava Havla.

„Co se týče mé osobní inspirace, toho, do jaké míry čerpám z českého kulturního prostředí, ovlivňuje mne spousta textů, ale třeba také budovy nebo sochy. Moje druhá básnická sbírka, která nese název Mrtvá sezóna, se odehrává v karlovarských lázních. A tyto lázně jsou zároveň hlavní postavou. Samostatnou báseň jsem věnoval dílu Davida Černého Miminka. Tedy těm skulpturám, které jsou instalovány na žižkovském televizním vysílači,“ přiznává Fehér.

Ke čtení přilákal také Jiří Šimáček

Logo

O den později na festivalu vystoupil český spisovatel, který je výrazně spjatý s Brnem, Jiří Šimáček. Romanopisec, který má zkušenosti rovněž s divadelní a televizní tvorbou, je čerstvým držitelem cen Muriel 2019 za nejlepší komiks a komiksový scénář roku. Z Článku II., jak se dílo z období heydrichiády jmenuje, ale Šimáček nečetl. Četl ze svého předchozího románu Prvotřídní hajzl (2018).

Během následné diskuze se strhla debata o humornosti románu, jenž reflektuje zločiny spojené s komunistickým režimem: „V nějaké ironii tam občas vybublá něco, čemu se člověk dokáže zasmát. Ten román je ale smutný a tragický a je o hodně tragické postavě, která páchá ještě větší neštěstí, než jak nešťastná je sama,“ vymezil se Šimáček vůči humoristické škatulce v následném rozhovoru.

autoři: Michael Sodomka , Alena Blažejovská
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.