Hlavní obsah

Moravskoslezská hygiena čelí kvůli náhle zavedeným restrikcím dvěma žalobám

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Na Krajský soud v Ostravě dorazily první dvě žaloby, jejichž cílem je zneplatnit rozhodnutí krajské hygienické stanice, která minulý pátek bez varování a prakticky z hodiny na hodinu zpřísnila opatření proti koronaviru a zakázala akce nad 100 lidí. Rozhodnutí výrazně postihlo pořadatele kulturních akcí. Žaloby podaly dvě advokátní kanceláře, informoval místopředseda krajského soudu Igor Krajdl.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Dělníci rozebírají pódia předčasně ukončeného NeFestivalu (ilustrační foto)

Článek

První advokátní kancelář podala avizovanou žalobu z podnětu organizátorů kulturních akcí sdružených v platformě Za kulturu v Moravskoslezském kraji. Kromě toho byla na podatelnu soudu doručena další podobná žaloba od jiného advokáta.

„Mohu potvrdit, že dva advokáti podali dvě žaloby na krajskou hygienickou stanici. Zatím nedokážeme říci, kdy bude rozhodnuto. Zákonná lhůta je jeden rok, ale samozřejmě se to bude muset vyřídit co nejrychleji,“ řekl Krajdl.

Opatření proti koronaviru se v Moravskoslezském kraji zmírní

Domácí

Cílem obou žalob je totéž - dosáhnout toho, že rozhodnutí ostravských hygieniků bude uznáno za nezákonné.

Pokud by se tak stalo, znamenalo by to precedens, podle kterého by se hygienické stanice musely v budoucnu řídit. Navíc by to organizátorům, kteří museli na poslední chvíli na konci minulého týdne rušit připravované akce, usnadnilo cestu, jak se domáhat po státu náhrady případné škody.

Platformu Za kulturu v Moravskoslezském kraji, která stojí za jednou ze zmíněných žalob, založili na počátku týdne pořadatelé největších kulturních akcí v Moravskoslezských kraji, ale třeba i provozovatelé klubů a organizátoři menších akcí.

Organizátorům akcí vadí zejména to, že hygienici vůbec neřešili dopady svých rozhodnutí.

Přehledně: Evropské země zpřísňují opatření proti koronaviru

Koronavirus

Hygienici o šest dní později svá rozhodnutí přehodnotili a některá opatření zmírnili, což iniciativa Za kulturu v Moravskoslezském kraji uvítala.

„Jde o krok směrem ke zdravému rozumu. Podanou žalobu nicméně stahovat nebudeme, protože chceme docílit toho, aby soud skutečně potvrdil, že napadané nařízení hygieniků z pátku 17. července bylo neodůvodněné a bylo vyhlášeno protiprávně. Jedině tak bude existovat určitá záruka, že hygienické stanice (potažmo i jiné orgány veřejné správy) budou při vyhlašování svých nařízení postupovat obezřetněji a se společenskou odpovědností,“ stojí v novém prohlášení iniciativy.

Reklama

Výběr článků

Načítám