Klíšťatům se letos daří. Čtvrtinu všech pacientů s encefalitidou v republice tvoří Jihočeši

24. červenec 2020 12:47

Únava se zvýšenou teplotou, které můžou přecházet až v úporné bolesti a horečky okolo čtyřiceti stupňů Celsia, tak se většinou projevuje klíšťová encefalitida. Čtvrtinu pacientů s touto nemocí v Česku aktuálně tvoří Jihočeši.

Jen na Českobudějovicku hygienici od začátku týdne evidují čtyři nové případy encefalitidy, infekci se přitom dá zabránit očkováním. U lymské boreliózy, kterou klíšťata také přenášejí, má vývoj nejnovější vakcíny zatím pozitivní výsledky.

„Měla jsem před měsícem čtyři klíšťata, byla jsem s dětmi na školním výletě. Normálně jsme je vyndali, vydezinfikovala jsem si to, neměla jsem žádná červená kolečka okolo a skoro celý měsíc jsem neměla žádné příznaky,“ vzpomíná učitelka Klára Pecharová.

Teprve nedávno byla jako vedoucí dětského tábora na Jindřichohradecku, kde se jí klíšťová encefalitida projevila naplno. Nejprve pociťovala velkou bolest hlavy, která se stupňovala. Poté se přidalo silné zvracení a vysoké horečky.

„Vezli mě na pohotovost do nemocnice, kde mi odebrali krev a vyšetřovali mě na neurologii. Řekli mi, že vzhledem k těm klíšťatům mají podezření na encefalitidu, tak mě nechali v nemocnici. V noci ještě dělali lumbální punkci a ráno onemocnění potvrdili,“ dodává.

Podobných případů v kraji hygienici od začátku roku evidují už zhruba sedmdesát. Letošní léto klíšťatům víc než vyhovuje. Příjemné teploty bez velkých veder a zároveň vysoká vlhkost v lesích po častých deštích je pro ně přímo ideální,

„Druhý důvod podle mě může být i ten, že letos na jaře během koronavirové karantény se lidé snažili trávit čas aktivně, byli hodně venku, a tím si zvyšovali riziko, že na nich klíšťata budou sát,“ dodává Radek Šíma z parazitologického ústavu Biologického centra Akademie věd v Českých Budějovicích.

Čtěte také

On a jeho kolegové nedávno testovali vakcínu proti lymské borelióze. Ta zatím na rozdíl od vakcíny proti encefalitidě dostupná není. V případě testů šlo o úplně novou vakcínu mezinárodní farmaceutické společnosti.

„Tato vakcína byla u nás testována na myším modelu a my jsme potvrdili její stoprocentní účinnost. Výsledky byly nejlepší, jaké mohly být. Prokázali jsme, že všechny myši, které vakcínu dostaly, byly proti infekci ochráněny,“ potvrzuje Radek Šíma. Kdy by se nová vakcína mohla dostat do distribuce, zatím není jasné.

Běžné očkování proti klíšťové encefalitidě ale můžou lidé využít i teď během letní sezóny. Podle ředitelky krajské hygienické stanice Kvetoslavy Kotrbové je nutné dodržet několik pravidel. „Je třeba, aby před první dávkou nebylo přisáté klíště, mezi první a druhou dávkou je možné zkrátit interval z jednoho měsíce na dva týdny a je důležité také se vyhýbat místům, kde by mohlo hrozit přisátí klíštěte,“ uvádí.

Důležitá je pak také další prevence, jako je například obezřetnost při procházkách v lesích, používání repelentů nebo volba vhodného oblečení.

Spustit audio

Související