Vedení Stražiska řeší potíže s problémovou ubytovnou v centru obce

24. červenec 2020

Vedení Stražiska na Prostějovsku chce definitivně vyřešit dlouholetý problém s ubytovnou v samém centru turisticky vyhledávaného cíle. S jejími obyvateli, mezi které patří převážně sociálně slabší občané, řeší často problémy. Rádi by se dohodli s majitelem budovy na jejím prodeji. Buď ji obec koupí, nebo plánuje sehnat investora, který by stavbu proměnil v turistickou ubytovnu pro cyklisty.

„Stavěli jsme to v akci Z, nadřel jsem se tam jak Bulhar a tak to dopadlo. Taková krásná hospoda s vyvařovnou to byla,“ říká Jiří Čech ze Stražiska a prochází kolem ubytovny. Minulost budovy stojící v těsné blízkosti obecního úřadu připomíná už jen oprýskaný nápis POHOSTINSTVÍ na štítové zdi.

„Vevnitř jsme předělávali elektřinu, aby jim vůbec něco svítilo. Teď tam visí dráty,“ dodává Čech. Různí majitelé do ubytovny v průběhu let nastěhovali desítky lidí. Aby obec zabránila problémům, vyhlásila před časem bezdoplatkovou zónu.

„Stav ubytovny a služeb, které tam jsou, neodpovídá standardu, který by takové ubytovací zařízení mělo mít,“ popisuje nezávislá starostka Markéta Dvořáková s tím, že na konci minulého týdne do ubytovny pozvala kontrolu z hygieny, stavebního úřadu i hasiče.

„Co se týče hygieny, tak jsme se i s majitelem konečně domluvili na tom, že je to ubytovna, tedy to nejsou byty. A v případě ubytovny tam už platí jiné podmínky,“ to potvrzuje i Eva Čehovská z Krajské hygienické stanice. Podle ní teď majitel ubytovny musí hygienikům předložit provozní řád. Potom v ubytovně budou dělat kontroly jako v každém jiném ubytovacím zařízení. Což se dosud nedělo. Úpravy nařídili i hasiči, další kontrolu naplánovali podle mluvčího Zdeňka Hošáka nejpozději za měsíc.

„Také jsme vlastníkovi doporučili provést jisté legislativně-právní úkony. Následně po tomto šetření předáme informace zpět stavebnímu úřadu,“ přibližuje Hošák.

Majitel ubytovny Michal Gondek odpověděl na dotazy Českého rozhlasu prostřednictvím sms. Podle něj kontroly neshledaly žádné prohřešky. Pouze musí napravit administrativní nesrovnalosti po předchozích majitelích. Jakýkoliv postup ohledně ubytovny bude s obcí konzultovat a nevyloučil ani prodej budovy. Obec by podle Dvořákové ráda ubytovnu vyřešila jednou provždy.

„Jednou z možností by mohlo být například komunitní centrum pro seniory. Druhá varianta by mohla být turistická ubytovna, penzion,“ dodala starostka s tím, že v takovém případě by obec hledala investora.

autor: tas
Spustit audio