Kraj zřizuje devět nemocnic - v Kyjově, Znojmě, Břeclavi, Hodoníně, Vyškově, Ivančicích, Hustopečích, Letovicích a Tišnově. Ve fakultních nemocnicích zatím zákaz návštěv nebude.

Ke zpřísnění opatření přistoupily některé organizace poté, co začal narůstat počet případů covidu-19. V týdnu bylo v ČR denně více než 200 nových potvrzených případů nemoci.

Nemocnice opět zavádějí povinné nošení roušek. „Na základě posledního opatření ministerstva zdravotnictví to bylo povinné pouze pro návštěvy a personál pečující o pacienty. Nyní to ale platí pro všechny,“ uvedla mluvčí znojemské nemocnice Petra Veselá.

Otcové k porodům mohou

Nemocnice také přistoupí k zákazu návštěv. „S ohledem na vývoj hygienicko-epidemiologické situace jsme se rozhodli vyhlásit od pondělí zákaz návštěv s výjimkou otců u porodu a po porodu, kde budou nadále platit přísné hygienické podmínky,“ řekl ředitel znojemské nemocnice Martin Pavlík. Nemocnice denně testuje asi 25 lidí, mezi kterými se objevují pozitivní výsledky.

Zákaz návštěv platí ihned v kyjovské nemocnici. Podle jejího mluvčího Filipa Zdražila mají výjimku otcové u porodu a návštěvy u nezletilých pacientů. „V jejich případě platí návštěvní termíny ve středu, o víkendech a svátcích v čase mezi 14. a 16. hodinou,“ poznamenal mluvčí nemocnice Filip Zdražil.

Naopak Fakultní nemocnice Brno zatím k zákazu návštěv nepřistupuje, má je každý den. Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně má zatím návštěvy povolené v neděli a středu.

VIDEO: Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch o zpřísnění opatření proti šíření koronaviru.

Video
Video se připravuje ...

Adam Vojtěch - tisková konference Lukáš Červený

Fotogalerie
4 fotografie