Středa 01. května 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Historickými vlaky na tradiční jízdy

30.04.2024 - Historickými vlaky na tradiční jízdy - Do Lednice

Počasí

01.05.2024 - Středa

Teplota: 22 / 14 - SkoroJasno

02.05.2024 - Čtvrtek

Teplota: 20 / 14 - Oblačno

Systém varování a informování obyvatelstva v Šumperku

24. července 2020 - 14:51

Zpět na seznam článků

Byl dokončen

Systém varování a informování obyvatelstva v Šumperku

Systém varování a informování obyvatelstva v Šumperku zdroj foto: mus

Obnova systému varování a informování občanů města Šumperka byla dokončena. V rámci této akce byly postupně nahrazeny stávajících rotační sirény novými elektronickými, které jsou schopny, mimo varovného tónu poskytovat i verbální informaci o druhu ohrožení a informovat občany, jak v případě nastalé krizové situace postupovat. V místech s pravděpodobnějším výskytem většího rizika, jako jsou například povodně nebo únik nebezpečných látek a podobně, byl systém z důvodu zajištění větší srozumitelnosti verbální informace doplněn o bezdrátové hlásiče instalované zpravidla na sloupy veřejného osvětlení. 

Součástí systému jsou také zařízení pro sběr dat, díky jejich rychlému vyhodnocení mohou být občané včas varováni před blížícím se nebezpečím povodní. „Systém automaticky, bez nutnosti lidské obsluhy, sbírá potřebné informace například o aktuální výšce vodních hladin na tocích ve městě. V případě překročení stanoveného limitu pro jednotlivé stupně povodňové aktivity, systém předá informaci na mobilní telefony členům povodňové komise. Tím pádem bude možné rychleji reagovat a řešit mimořádné události,“ vysvětlila vedoucí krizového řízení města Šumperka Zuzana Matějčková.

varovný systém zdroj foto:mus

Zdůraznila, že systém je funkční i při výpadku elektrické energie, jelikož disponuje zálohováním po dobu sedmdesáti dvou hodin. Komunikace mezi řídicí ústřednou a koncovými prvky, jako jsou elektronické sirény a bezdrátové hlásiče, probíhá po digitální rádiové síti, díky tomu je zajištěna bezpečnost a spolehlivost přenášených dat.

varovný systém zdroj foto:mus 

Celý systém je součástí Jednotného systému varování a informování obyvatelstva provozovaného Ministerstvem vnitra – GŘ Hasičského záchranného sboru ČR, ovládaným z krajského operačního střediska HZS Olomouckého kraje a je prioritně určen k varování a informování obyvatel při vzniku mimořádných událostí a krizových situací. „V nové podobě jej již lidé mohli slyšet na začátku července, během zkoušky sirén. Ta probíhá pravidelně každou první středu v měsíci ve dvanáct hodin a deset minut,“ připomněla Zuzana Matějčková.

V současné době je již dokončena instalace všech zařízení a probíhá měsíční zkušební provoz před předáním do ostrého provozu.

Autor: red., mus - S. Singerová, zdroj foto:mus

Fotogalerie

Systém varování a informování obyvatelstva v Šumperku     zdroj foto: mus

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.