Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

ROMEA TV

VIDEO: "Když státy nechtějí Romům pomáhat, ať nečerpají finance k tomu určené," říká europoslanec Peter Pollák

24. července 2020
Čtení na 1 minutu

V červnu schválil poslanecký klub Evropské lidové strany, což je nejsilnější politická frakce Evropského parlamentu, strategický dokument  týkající se evropského procesu inkluze Romů. Předložil jej slovenský europoslanec Peter Pollák st. (OĽANO). A právě ten je hostem Jarmily Balážové v pořadu ROMEA TV. Diskutovat budou o tom, proč Pollák materiál předložil, s jakým cílem a zda kritika i návrhy na efektivnější využívání finančních zdrojů, které v této oblasti Evropská unie poskytuje, mají šanci se promítnou do reálné změny postoje. Řeč bude i situaci v romských osadách v souvislosti s COVID 19, přestřelce s poslancem Milanem Mazurekem, který ve slovenském parlamentě zastupuje Kotlebovce.

Peter Pollák v dokumentu kromě jiného hojně zmiňuje situaci Romů v době COVIDU, znevýhodněné podmínky v přístupu k vodě, segregaci, přístup ke zdravotnické péči ve vyloučených lokalitách. Šlo o argumenty, na které europoslanci slyšeli nebo ne? A jaká je zkušenosti Petera Polláka ze Slovenska a jeho zpětné hodnocení? Nešlo z jeho strany vlastně o segregovaný přístup, nebo se naopak ukázalo, že preventivně šlo o správný krok?

Moderátorka i host se vrátí i k incidentu jednoho z policistů vůči dětem, k němuž v době testování Romů došlo v jedné z osad. Případ je v šetření, má už nějaké výsledky?

Dalším z témat, na něž se Jarmila Balážová ptá Petera Polláka je jeho spolupráce s dalšími europoslanci z řad Romů a dalšími, včetně českých, kteří toto téma vnímají, ačkoliv Romové nejsou.

A co zástupci extremistů v EP? Už si Pollák vysloužili jejich pozornost, jako na Slovensku například tu pana Mazureka, poslance Národnej rady Slovenskej republiky za politickú stranu Kotlebovci – Ľudová strana Naše Slovensko, který jej veřejně osočuje a z obou stran padají trestní oznámení. 

Rozhovor ROMEA TV odvysílá v sobotu v 19.30 hodin.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon