Handicapovaní sportovci závodí v několika disciplínách, třeba i v pararybaření

24. červenec 2020 15:55

Sportovci s handicapem se dali dohromady, vytvořili spolek Aktivně s vozíkem a připravili speciální soutěžní tour. Do ní patří celkem pět sportů, některé tradiční, jiné moderní, novější.

Poprvé v historii se konalo tenisové zastavení pro vozíčkáře v Hluboké nad Vltavou. Na organizaci se podílel Zbyněk Sýkora. „My s naším spolkem Aktivně s vozíkem organizujeme soubor turnajů v pěti sportech, je tam paratenis, paraflorbal, pararybaření, parapadlleboarding a parabasket,“ vysvětlil.

On sám ve volné chvíli rád vyzkouší opravdu všechny sporty, třeba pararybaření na speciálně vybudovaných stanovištích. „Je to klasické rybaření, akorát rybáři jsou s handicapem. To je sport s velkou tradicí a velmi oblíbený jako klasické rybaření,“ popsal.

„Město Hluboká nad Vltavou je nám hodně otevřené a kousek od tenisových kurtů je rybník, který se nám povedlo zpřístupnit pro vozíčkáře. Tam se v nejbližší době chystáme udělat pararybářský turnaj,“ dodal Zbyněk Sýkora.

Pět disciplín je v celé tour i proto, aby si každý mohl vybrat. Zbyněk Sýkora potvrdil, že všechny soutěže se nesou v přátelském duchu, ale prohrát nechce nikdy nikdo. „Ono obecně to, jestli máte handicap, nesouvisí s tím, jestli jste soutěživí, takže kluci si nic neodpustí,“ uzavřel předseda spolku Aktivně s vozíkem.

autor: Kamil Jáša
Spustit audio

Související