Studenti na Erasmu řeší problém. On-line výuka je podle nich nedostatečná

Školáci se vrátí do lavic

Čeští studenti, kteří si zaplatili studium na prestižních školách v zahraničí, musí řešit výrazné komplikace. Školy totiž často vyučování přesouvají na internet. Za studium přitom mnohdy studenti utratili velkou sumu. Školy jim peníze zatím vracet nechtějí.

Jedním z poškozených studentů je Kristýna Kůstková, která studuje operní zpěv na univerzitě v New Yorku. Celý program běžně stojí v přepočtu přes dva miliony korun. Na studium získala Kůstková několik stipendií. Po půl roce se ale na doporučení českého konzulátu vrátila domů. Studovat zpěv on-line podle ní nedává smysl.

„Hodiny, kdy spolupracují třeba už dva muzikanti, nejdou cvičit přes Skype nebo přes Facetime. Budu muset studium odložit. Školné za půlku semestru, který probíhal on-line, nám nikdo nevrátil,“ řekla studentka CNN Prima NEWS. Podle mluvčí ministerstva školství Anety Lednové je při studiu v zahraničí třeba počítat s omezeními. Ta jsou v gesci jednotlivých států, jak se k situaci postaví.

Omezení čekají také české studenty mířící na žádané univerzity ve Velké Británii, a to nejen kvůli koronavirové krizi. Země totiž od příštího roku zavede pro studenty z Evropské unie vízovou povinnost, a tak jim výrazně zdraží školné.

Podle nadací a agentur se teď českým studentům otevřou nové možnosti v rámci Evropské unie. Nápor očekávají prestižní univerzity v Německu, Švédsku, Dánsku nebo třeba v Nizozemsku a Francii.

Tagy: