Orlová: Ukončení těžby se dotkne téměř všech v regionu

24.07.2020 16:44

Těžba na všech dolech černouhelné OKD by měla být ukončena na konci roku 2021 nebo 2022. O případném ukončení v příštím roce se rozhodne letos v říjnu podle vývoje cen uhlí. Vyplývá to z materiálu o navýšení základního kapitálu státní společnosti Prisko, který v těchto dnech projednala vláda. Současně rozhodla, že základní jmění společnosti navýší o 1,273 miliardy korun.

Orlová: Ukončení těžby se dotkne téměř všech v regionu
Foto: wikipedia
Popisek: Orlová

Peníze by měla firma získat z vládní rozpočtové rezervy, což umožnilo nedávné schválení rozpočtového schodku 500 miliard korun. Firma Prisko, ovládaná ministerstvem financí, je stoprocentním vlastníkem OKD. Základní kapitál Priska je nyní zhruba 795 milionů korun. Peníze půjdou na útlum těžby a mají i kompenzovat nízké ceny uhlí na trzích, či dočasné zastavení těžby.

Variantu o ukončení těžby v roce 2021 nebo 2022 označilo na konci června za nejvhodnější představenstvo OKD. Dokument uvádí, že naopak byly zamítnuty varianty, které počítaly s okamžitým ukončením činnosti OKD ke konci června 2020, respektive pokračováním těžby i v letech 2025 až 2032. „OKD již dlouhou dobu signalizuje ekonomický propad těžby uhlí, nevýhodné ceny apod. Určitě ukončení těžby je velmi špatné a zasáhne do života našich občanů, kteří jsou v produktivním věku,“ uvedl místostarosta Orlové Miroslav Koláček.

Důvodem podle dokumentu byly mimo jiné riziko sociálních nepokojů v regionu, časové nereálnosti, vysoké míry nejistoty vstupních parametrů - zejména vývoj světových cen uhlí či extrémně vysokých nároků na státní rozpočet. Materiál sice úplně nevylučuje pokračování těžby na dole ČSM i po roce 2021, tento ekonomický model podle dokumentu však musí být postaven na návratu cen uhlí na úroveň před koronavirovou krizí a zároveň alespoň na stagnaci cen v dalších letech.

V OKD dnes pracuje okolo 6000 kmenových zaměstnanců, další tisíce ve firmách, které OKD dodávají služby. Jak by se měl stát zachovat, aby ukončení těžby nevyvolalo sociální otřes a razantně se nezvýšila nezaměstnanost? Na to jsme se zeptali obou orlovských místostarostů: „Nemáme informace, jak je region připraven na ukončení těžby 2021, 2022. Není to jednoduché, jelikož v regionu nemáme až tak moc nabídek práce. Bude to o jednání představitelů měst, OKD a státu,“ vysvětluje místostarosta Miroslav Koláček. Jeho kolegyně místostarostka Naděžda Kubalová k tomu dodává: „Nevím, kde najde novou práci několik tisíc lidí, kteří pracují nejen v dolech, ale samozřejmě i ve firmách, které se šachtami spolupracují. OKD, firma Prisko, však delší dobu signalizuje, a myslím, že je to již od roku 2018, že k uzavření šachet dojde. Mám za to, že se hovořilo o roce 2023. Rozumím tomu, že zpráva, která proběhla v médiích o uzavření šachet již v roce 2021, případně 2022, vyvolala mezi lidmi oprávněné obavy o své živobytí. Ukončení těžby se dotkne i obcí a měst, které nedostanou od OKD peníze za vytěžený nerost, a jejich rozpočet se ztenčí.“

„Těžko hovořit, jak by se měl zachovat stát. Vidíme, jak se chová k našemu regionu v době koronaviru. Ať se udělá cokoliv, vždy to bude mít dopad na zvýšení nezaměstnanosti i na oblast sociální,“ podotýká Miroslav Koláček. Stejný názor zastává i Naděžda Kubalová: „Pokud budeme hovořit o nabídce pracovních míst v Orlové, je mizivá. Ani v rámci okresu Karviná se situace na trhu práce nevyvíjí příznivě. Naopak. Dá se předpokládat, že v rámci nemoci Covid-19 dojde k dalšímu snížení pracovních míst, zejména u osob samostatně výdělečně činných. Obce na vznik pracovních míst mají minimální vliv. Myslím si, že lidé budou muset, pokud budou chtít práci získat, vyjet mimo region Karvinsko, tj. do Ostravy, Frýdku-Místku, Nošovic, nebo si začnou zřizovat živnosti. Věřím, že jim bude nejen metodicky, ale i finančně pomáhat stát, úřad práce, kraj i obce.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…