Plšek: Je jen otázka času, kdy nějaký maďarský klub prorazí v Evropě, točí se tu strašný peníze

Plšek: Je jen otázka času, kdy nějaký maďarský klub prorazí v Evropě, točí se tu strašný peníze

Součástí maďarského celku Puskás Akadémia FC jsou i dobře známé tváře z Fortuna:ligy jako Zsolt Hornyák, David Vaněček, Golgol Mebrahtu, Jozef Urblík či Jakub Pešek.

Ten se do NB I přesunul v zimě a byť v ní dosud neskóroval, na svém kontě má patnáct startů a 917 odehraných minut, s tím, že na další čtyři vystoupení dosáhl v Maďarském poháru.

Z první zahraniční štace kariéry je šestadvacetiletý odchovanec Sigmy, jenž opouštěl Hanou jako velmi produktivní záložník, stále velmi nadšen a to nejen z toho důvodu, že se celek poprvé ve své krátké historii umístil na čelních příčkách a čeká ho předkolo Evropské ligy.

"Když jsem poprvé uviděl jeho zázemí, bylo to, jako když dítě přijede do Disneylandu. Učarovalo mi snad všechno. Vyhřívaná tréninková hřiště, servis, profesionalita, posilovna, která je neskutečná. Nejde vypíchnout jenom jedna věc, která by mě nadchla. Vesnička Felcsút, v níž klub sídlí, má asi dva tisíce obyvatel a přijde mi, že každý je v areálu zaměstnaný. Fakt jsem rád, že jsem tenhle krok udělal. Hodně lidí mi toto angažmá v zimě vymlouvalo. Říkali, co tam budeš dělat. Ale někteří z nich se ještě před vypuknutím pandemie přijeli do Maďarska podívat a byli z toho tady hotoví stejně jako já," vyprávěl na webu sport.cz fotbalista vzešlý z olomoucké líhně.

U posilovny se zastavil. "Některé stroje jsem fakt v životě neviděl. Doteď ani nevím, jak vlastně fungují. S naším kondičním trenérem jsme činky moc nedělali, spíš jsme pracovali s vlastní vahou těla a používali různé pomůcky, jako jsou gumy. Ale třeba hráči z mládežnických týmů na strojích makají a je radost se na to dívat. Já ale moc do posilovny nemohl, říkali mi, že jsem tlustej, takže jsem musel zhubnout. V průběhu půl roku jsem shodil šest kilo, takže mi to začalo i víc běhat," doplnil na sport.cz Plšek.

Maďarský fotbal je podle jeho slov kvůli luxusnímu zázemí na vzestupu. "Když přijíždím a vrátný mi otevře bránu, furt si říkám, že to není možný. Ale kvalitní zázemí mají i další týmy. Například jsme hráli pohár proti druholigové Békéscsabě, která hrála střed tabulky. Město bylo v uvozovkách díra, přijeli jsme až někam k rumunským hranicím a já si říkal, co to tam na nás vybafne. Tam ale pěkný stadion, skyboxy, čtyři tréninková hřiště, vlastní akademie. Jde to tady strašným tempem nahoru a je jenom otázka času, kdy nějaký maďarský klub prorazí v Evropě, protože se tu točí strašný peníze," ozřejmil středopolař, jehož slova nabídl portál sport.cz.

A co úroveň elitní maďarské soutěže? "Je tam dost cizinců, někdy hra postrádá taktičnost, není to úplně založené postavit se do bloků, a hlavně uhrát nulu vzadu jako třeba u nás. Hraje se nahoru dolů, takové někdy až bláznivé zápasy. Z pohledu fanouška je to hodně zajímavé, pro trenéry ale na infarkt. Mistrovský Ferencváros odskočil. Já proti němu zatím stihl jenom jeden zápas. Hráli jsme spolu hned po restartu soutěže. Drželi jsme s ním krok a myslím, že jsme měli i víc ze hry a vytvořili si víc brankových příležitostí. Ale zase se hrálo bez lidí, nemělo to atmosféru, bylo to takové divné jako přátelák. Takže bych to moc nepočítal. Každopádně v Česku by bojoval o titul, určitě by tady byl v top trojce. Ale liga je jinak strašně vyrovnaná, každý může porazit každého. Druhý skončil Videoton, kde se točí peníze. Berou to jako neúspěch, vyhodili trenéra... Spadl nakonec Debrecín, který ještě před nějakými deseti lety hrál Ligu mistrů. Byl z toho slušný poprask. Akorát poslední Kaposvár byl spíš jako sparingpartner. Od každého dostával čtyřku, pětku. Jenom my s ním v prvním zápase remizovali, za což jsme pak dostali docela čoud," uzavřel na sport.cz Plšek, jenž považuje první půlrok za seznamovací a od nového ročníku doufá, že už vše pošlape stoprocentně.