Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Ženy na trávníku i v kanceláři. Spoluvlastnicí fotbalového týmu z LA je i dcera Sereny Williamsové

Serena Williamsová pózuje s dcerou Alexis Olympií Ohanian Jr. po vítězném zápase v Aucklandu. foto: AP Photo

Los Angeles - Zámoří přichází fotbalu na chuť. Počet účastníků americké MLS se blíží ke třicítce, v ženské verzi soutěže nastupuje devět týmů. Na jaře roku 2022 se přidá desátý. Novými majiteli klubu z Los Angeles se stali představitelé, převážně ženské, investorské skupiny Angel City, v jejímž čele stojí třeba herečka Natalie Portmanová či manžel Sereny Williamsové Alexis Ohanian.
  18:26

„Jsem pyšný, že mohu být součástí tohoto kolektivu a přivést profesionální fotbal, který je veřejností až příliš dlouho podceňován, do Los Angeles. Věřím, že tento sport má obrovský potenciál,“ uvedl Ohanian, spoluzakladatel platformy Reddit. Část vlastnického podílu drží také jeho manželka s dcerou, teprve dvouletou Alexis Olympia Ohanianová.

Tenistka Serena Williamsová se svým manželem Alexisem Ohanianem.
Serena Williamsová.

„Přál jsem si, aby byla součástí této revoluce. Doma si kopeme s míčem celé hodiny. Vytváření příležitosti pro ženy ve sportovním prostředí je pro mě i Serenu velice důležité. Chceme pro naši dceru vytvořit lepší budoucnost,“ uvedl Ohanian.

Dcera tenisové ikony Sereny Williamsové se tak stala historicky nejmladší spoluvlastnicí fotbalového klubu. Kromě ní, její matky a již zmíněné Natalie Portmanové bude stále vznikající organizaci spravovat ještě několik významných ženských osobností. Jmenovitě třeba herečka Jessica Chastainová či bývalé fotbalové reprezentantky Julie Foudyová nebo Mia Hammová.

Ženský fotbal se v posledních letech na americké půdě těší zvýšené popularitě. Pomohl i fakt, že národní tým před rokem obhájil prvenství na světovém šampionátu ve Francii. Boom se podepsal i na návštěvnosti domácí soutěže, která oproti sezoně 2018 narostla o dvaadvacet procent.

Praha se těší na hvězdné tenisové nebe. O tom se nám ani nesnilo, řekl Kaderka

„Je to skvělé, ale zároveň musíme být opatrní, abychom expanzi příliš neuspěchali. V Los Angeles je silná fanouškovská základna, zájem o ženský fotbal tam neustále roste. Klubu se navíc ujala skvělá skupina nových majitelům. Jsme opravdu nadšení,“ neskrývala spokojenost ředitelka NSWL (National Women’s Soccer League) Lisa Bairdová.

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...