Zde může být vaše reklama.

Návrat Staňka? Jsem znechucen, říká David Hrbek

Návrat Staňka? Jsem znechucen, říká David Hrbek

foto: Archiv Davida Hrbka

24. 07. 2020 - 20:00

Jednou z prvních osobností, působících v olomouckém veřejném prostoru, která se vyjádřila k chystanému návratu exprimátora Olomouce Antonína Staňka do lavic zastupitelstva, byl David Hrbek. Český spisovatel a moderátor, který pracuje také v Muzeu umění Olomouc (MuO), byl v době, kdy Staněk působil na ministerstvu kultury, jedním z nejhlasitějších kritiků ministrových kroků.

Co říkáte na návrat exprimátora Staňka do olomoucké politiky?

Jsem tím znechucen, ale nepřekvapuje mě to. Jeho takzvaný návrat je jen v logice věci. Antonín Staněk je typ člověka, který potřebuje mít neustále pocit moci, jinak se bude cítit frustrovaný. 

Jaký je podle vás jeho cíl?

Do hlavy mu samozřejmě nevidím, ale jak jsme ho za loňský rok poznali opravdu hodně zblízka, tak bych si osobně tipl, že jednou z jeho motivací je zcela jistě pomsta lidem z Muzea umění Olomouc za to, že nad nimi nezvítězil, že se mu nepodařilo nás pokořit. Jeho pohnutky, minimálně směrem k naší instituci, jsou a vždycky byly pudově nízké. Podle mě využije každé příležitosti, aby nám z pozice zastupitele, který může ovlivňovat jiné své kolegy v zastupitelstvu a členy Rady, škodil. A to je reálné nebezpečí.

Jako ministr kultury si svými kroky znepřátelil pracovníky MuO. Jak na jeho avizovaný návrat reagovali vaší kolegové?
 
Mluvil jsem o tom jenom s těmi, s nimiž jsem v každodenním kontaktu – jsou to ti, s nimiž jsme se Staňkovi coby ministru kultury postavili. Diplomaticky řečeno – nadšení z toho nejsme. Ale zaskočení taky ne, věděli jsme, že to může přijít. I při loňské krizi, kterou Staněk vyvolal, jsme počítali s každou, hlavně tou nejhorší variantou, kterou měl možnost proti nám jako ministr podniknout. Všechny se naplnily. I o této variantě jsme se loni po jeho odvolání bavili. Jeho chování je předvídatelné. Neuvěřitelný je ale fakt, že člověk, který si od začátku důvody k útoku na naši instituci vylhal, což potvrdila policie tím, že jeho trestní oznámení na naše dva ředitele odložila, bude opět zastávat veřejnou funkci a mít vliv na dění ve městě.

V minulých komunálních volbách, kdy obhajoval post primátora, se nedokázal dostat ani do zastupitelstva, stal se pouze náhradníkem, ČSSD pak měla jen těsně nad pět procent. Co podle vás udělá s preferencemi jeho návrat?

Staněk jako primátor prohrál ČSSD komunální volby, v ČSSD je po svém ministerském výkonu oblíbený ještě míň, byť navenek to tak transparentně nedávají najevo, ale tipl bych, že místní buňka ČSSD ho na kandidátku nepostaví. Myslím si, že pokud bude chtít mít alespoň teoretickou šanci dostat se zpět do Parlamentu, bude muset kopírovat Foldynu, který přeběhl tam, kam už dlouho patřil – k Okamurově SPD. A Staněk s nimi už nyní na půdě Poslanecké sněmovny spolupracuje.

Další články