Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Kapitán ‚letu na jeden motor‘ s pilotováním končí, dokud nepodstoupí psychologické vyšetření. Dosud létal

Ekonomika

  5:00
PRAHA - S nikým nekomunikoval, zatajil skutečně závažnou poruchu svého letadla, a navíc jednal proti předpisům. Kapitán boeingu Smartwings, který před rokem doletěl z Řecka do Prahy jen s jedním fungujícím motorem a 170 lidmi na palubě, má na kontě z tohoto jediného letu celkem 21 prohřešků. Po dlouhém prošetřování k tomu došel Ústav pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod.
ilustrační snímek

ilustrační snímek foto: Travel Service

Pilot Pavel Veselý je kvůli tomu mimo službu. Vyšetřovací komise ústavu mu navíc doporučila, aby podstoupil psychologické vyšetření. Dokud jím neprojde s kladným výsledkem, za řízení letounu se neposadí.

Veselý si však za správností svého kroku stojí. „Jsem přesvědčen, že moje bohatá letová praxe je dostatečně velká, abych dokázal zhodnotit všechna rizika spojená s rozhodovacím procesem,“ uvedl ve výpovědi.

Podle odborníků je však zvykem v případě takové poruchy nouzově přistát na nejbližším letišti. 

Při vyšetřování letu z 22. srpna loňského roku Ústav pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod (ÚZPLN) zjistil, že zkušený kapitán pochybil ve 21 bodech, jež neproběhly v souladu s bezpečnostními postupy.

Vyšetřovatelé v závěrečné zprávě jmenují přešlapy od neadekvátní komunikace s řízením letového provozu, ostatními členy posádky i cestujícími přes jednání v rozporu s předpisy, provozními příručkami letounu i společnosti až po jednoznačně chybné rozhodnutí pokračovat v letu do Prahy jen s jedním funkčním motorem.

Veselý nereagoval ani na doporučení druhého pilota. „Ignoroval oprávněný požadavek F/O (druhého pilota – pozn. red.) na urychlené snížení letové hladiny z důvodu klesající rychlosti letounu po vysazení pohonné jednotky, a ve výsledku tak zapříčinil gradování stresu v posádce,“ vytýká zpráva.

Velitel letounu riskoval, i pokud jde o palivo, protože nemohl vědět, zda porucha motoru nesouvisí s jeho kontaminací. Vysadit by pak mohl i zbývající motor. Podle ústavu nelze vyloučit případné ekonomické aspekty chování pilota.

Pilot má jít k psychologovi

„ÚZPLN doporučuje společnosti Smartwings na základě provedení letu a přetrvávajícího přesvědčení PIC (velícího pilota – pozn. red.), že jeho výsledný rozhodovací proces byl proveden správně, provést u PIC psychologické vyšetření v Ústavu leteckého zdravotnictví,“ rozhodla komise. Do firmy ústav také poslal kontrolu.

„Smartwings se bude řídit všemi doporučeními vyplývajícími ze závěrečné zprávy ÚZPLN,“ sdělila serveru Lidovky.cz mluvčí dopravce Vladimíra Dufková. „Do splnění požadavků zprávy nebude dotyčný pilot létat,“ řekla.

I když byl Veselý krátce po incidentu sesazen ze židle letového ředitele, ve funkci velitele letounu pokračoval až do čtvrtečního vydání závěrečné zprávy. „K návratu do funkce velitele dopravních letadel musel dotyčný kapitán projít přezkoušením. Splnil tak požadavky úřadů a všechny zákonné podmínky pro výkon této funkce,“ vysvětlila Dufková. Téměř rok tak Veselý řídil dopravní letouny i přes nejistý psychický stav.

O případném postihu kapitána letu zatím zřejmě úřady nerozhodly. V rámci správního řízení může být v případě zjištěného pochybení výsledkem mimo jiné zákaz činnosti či jiný disciplinární postih. Vedle provedení řízení může úřad v krajním případě podat i trestní oznámení.

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.