Další zpřísnění opatření: Vládo, proč ten zmatek?! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Další zpřísnění opatření: Vládo, proč ten zmatek?!

 (Blesk: Martin Přibyl, Blesk:Tonda Tran TONDA TRAN, Reuters)

Včera, dnes a zítra, nebo v sobotu večer a v neděli ráno? Přesně jako v legendární scénce se nyní zachovala česká vláda, když avizovala zpřísnění opatření proti šíření koronaviru. A podobně jako Felix Holzmann byla jejich postupnými hláškami zmatena většina lidí.

Už dnes musí mít všichni účastníci hromadných akcí nad 100 lidí ve vnitřních prostorech roušku. Od pondělí pak bude jejich kapacita omezena na 500 osob. Jenže padaly hned tři termíny, kdy se pravidla zpřísní! Chaos z března, kdy nás vláda ostřelovala často několikrát měněnými nařízeními a lidé povětšinou tápali, co vlastně platí, se dal snad ještě omluvit. Ale musí takové zmatky být i téměř půl roku poté? A musí se před zraky národa členové vlády dohadovat, co vlastně znamenají rostoucí počty případů nemoci Covid-19?

Nečekat na ministra
Nejprve totiž ve čtvrtek ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (33, za ANO) avizoval: „Jestli se budou zavádět některá opatření, budou od pondělí.“ Následně se na sociálních sítích vyjádřil ministr vnitra Jan Hamáček. „Já bych chtěl požádat občany, aby nečekali na to, až jim ministerstvo něco nařídí, ale aby v případě, že se pohybují v uzavřených prostorech, v městské hromadné dopravě, v budovách, používali roušky,“ vyzval ministr, podle kterého jsou čísla alarmující. A nakonec se do věci vložil i premiér Andrej Babiš (65, ANO), který národu sdělil, že ministr bude mít vpodvečer tiskovku. „Je už teď potřeba avizovat opatření, část bude platná od zítra (pátku), část od pondělí. Musíme na vývoj reagovat rychle a apelovat na lidi, aby byli odpovědní,“ řekl Babiš.

Odkdy vlastně?
Před novináři pak Vojtěch krotil Hamáčkova slova o alarmujících číslech. „Toto adjektivum není na místě používat,“ dodal s tím, že situace ale vážná je. A nakonec zavedl povinnost nosit roušky v uzavřených prostorech na vnitřních akcích od soboty a od pondělí pak zakázal vnitřní akce nad 500 lidí. Proč se tedy obě omezení nezavádějí až od pondělí, jak bylo původně avizováno? „Přijatá opatření vycházejí z informací krajských hygienických stanic podle jejich zkušeností s novými ohnisky,“ řekl Vojtěch bez bližších podrobností.

Kde musí být ochrana?
Rouška je nutná na organizovaných akcích nad 100 lidí. Jde o sportovní a kulturní podniky, jako jsou koncerty či taneční párty. Nutné jsou ale i na svatbách nebo pohřbech s uvedeným počtem účastníků. Roušky ale nemusí být třeba v plné restauraci, pokud se tu tedy nekoná organizovaný program či oslava s více než sto hosty. Opatření ale neplatí ani pro obchodní centra.

Expert: Bojují o pozornost
Komunikace vlády ohledně koronavirové krize je dlouhodobě velmi zmatečná. To řekl Aha! Karel Komínek (na snímku) z Institutu politického marketingu. „Dělají přesný opak toho, co by politici měli v období krize dělat. Občané potřebují slyšet rozhodná slova, jasná sdělení, a to od všech členů vlády bez ohledu na to, kdy a koho se novináři zeptají,“ okomentoval pro Aha! čtvrteční chaos s tím, že zmatečná komunikace nebyla omluvitelná ani v březnu, natož teď. A podle experta je možná na vině i soupeření o mediální pozornost. „Nelze se ubránit dojmu, že premiér, ministr zdravotnictví a vnitra spolu dostatečně nekomunikují, či dokonce soupeří o pozornost médií,“ uzavřel Komínek.

Opozice: Diletanti a nemehla!
Do kabinetu premiéra Andreje Babiše se pustil šéf ODS Petr Fiala (55). Podle něj vláda ohrožuje nejen české hospodářství, ale je nebezpečná i pro občany. „Vůbec nezvládají přijímat rozumná opatření, lokalizovat nová ohniska nákazy, jak slibovali, zase jen plošné zákazy,“ řekl Aha!. Ten se také pozastavil nad šéfem rezortu zdravotnictví Adamem Vojtěchem. „Už dávno neměl být ministrem, jeho alibismus a nekompetence bijí do očí. Bohužel jediný, kdo to zřejmě nevidí, resp. nechce vidět, je premiér. Chaos posledních dnů a týdnů jde plně za ním,“ opřel se do vlády Fiala. A síru na ni dštila i šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová (35). „Slibovali odborníky místo nemehel, zůstalo jen u toho druhého. Zmatky a chaos byly ospravedlnitelné možná v prvním týdnu v březnu, ale ne pět měsíců poté, co k nám epidemie dorazila. Vládní představitelé spolu evidentně nemluví, když jsou během pár hodin schopni několikrát otočit a změnit stanovisko,“ uzavřela.

Premiér se rozčílil, pak už to chápal: Státní zásoby? 0 kusů roušek!
Roušky se znovu vracejí do hry, ale ve státních zásobách není ani jedna! To nejprve rozlítilo premiéra Andreje Babiše (65, ANO), ale později se mírnil. Prý je třeba postupovat podle zákona, proto to tak dlouho trvá. Nějaké ochranné pomůcky má tak »nasysleno« jen ministerstvo vnitra. „Jak nemají ani roušku? Vždyť měli nakupovat. Vláda to zadala v polovině května, a teď už je červenec!“ rozčílil se Babiš, když zjistil, že Správa státních hmotných rezerv nemá na skladě ani jeden kus. Později pro Aha! už řekl, že je třeba postupovat podle zákona. „V tuto chvíli nemáme žádné ochranné pomůcky. K doplnění slouží právě probíhající výběrová řízení,“ potvrdil MF Dnes Pavel Švagr, který státním rezervám šéfuje. Podle něj by bylo možné podepsat první smlouvy začátkem srpna. Tedy pokud půjde vše hladce a nikdo se proti výsledkům soutěže neodvolá. Pak by se to protáhlo o hezkých pár měsíců. Správa má nakoupit do zásob státu pro další možnou krizi ochranné pomůcky za 3,7 miliardy, přičemž v první fázi to má být za 1,85 miliardy. Podle Švagra na 35 výběrových řízení dorazilo asi 190 nabídek a až na výjimky jde o firmy se sídlem v Česku. Vicepremiér Karel Havlíček (50, za ANO), který na státní zásoby dohlíží, pak ujistil: „Šlo se maximálně transparentní cestou, předseda Švagr se drží přesně zákona a neztratil ani den.“

Vystačí pár týdnů
Situaci tak nyní zachraňuje ministerstvo vnitra, které má k dispozici téměř 68 milionů roušek plus další ochranné pomůcky. „Materiál je připraven k distribuci podle rozhodnutí vlády,“ ujistil ministr vnitra Jan Hamáček (41, ČSSD). Tato zásoba ale vystačí maximálně na šest týdnů, a to za předpokladu, že je ministerstvo nebude dodávat fakultním nemocnicím, laboratořím či hygienikům. Zbylými pomůckami z první vlny pandemie disponuje i ministerstvo zdravotnictví.

Co má jít do státních rezerv:
● 16 milionů roušek
● 1,5 milionu respirátorů třídy FFP2
● 265 tisíc ochranných brýlí
● 167 tisíc štítů
● 2800 filtrů do respirátorů FFP3*
● 356 000 návleků na obuv*
● 200 000 výtěrových setů*
● 2,4 miliony kusů vyšetřovacích rukavic* (* tyto dodávky jsou těsně před podpisem)

Jaké zásoby má rezort vnitra:
● 67,4 milionu roušek
● 30 tisíc celoobličejových masek s 300 000 filtry
● 10,6 milionu respirátorů (ještě 900 tisíc jich přijde)
● 9,5 milionu ochranných rukavic
● 522 tisíc ochranných obleků

Kolik je třeba pomůcek na týden
● 20 milionů roušek
● 3 miliony respirátorů
● 300 tisíc ochranných prostředků

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.