Šumperk: Město řeší budoucnost nakládání s odpady

25.07.2020 6:31

Podpisem smlouvy o nákupu akcií Servisní společnosti odpady Olomouckého kraje potvrdily obce a města z regionu zájem o společný postup v rámci využívání svého komunálního odpadu. Mezi novými akcionáři nechybí ani město Šumperk.

Šumperk: Město řeší budoucnost nakládání s odpady
Foto: Archiv autora
Popisek: Šumperk, pohled z radniční věžě

Smlouva byla podepsána na olomouckém hejtmanství v úterý 14. července.

Akcie už nakoupila vedle Šumperku i Olomouc, Prostějov, Přerov, Uničov, Mohelnice, Konice, Lipník nad Bečvou, Úsov a Litovel. Z obcí se pak zatím zapojil Bludov a Šumvald. Dalších 45 vesnic se do projektu přidá prostřednictvím Spolku odpady Olomouckého kraje, který bude jedním z přímých akcionářů.

Společný projekt je otevřen všem dalším zájemcům z celého kraje, kteří chtějí hospodaření s komunálním odpadem vyřešit tak, jak to bude brzy požadovat česká a evropská legislativa.

Město bude v akciové společnosti zastupovat místostarosta Jakub Jirgl, který byl zastupitelstvem zároveň nominován do představenstva společnosti, v dozorčí radě zasedne zastupitelka Ivana Jordová.

„Situace v odpadovém hospodářství není dlouhodobě udržitelná. Doufám, že se nám podaří najít řešení společně s dalšími obcemi z Olomouckého kraje. Rapotínská skládka, kam dosud vozíme komunální odpad, nám nevydrží navěky, její životnost je odhadována na deset let,“ uvedl Jakub Jirgl, který konzultoval současný stav i budoucnost nakládání s odpady přímo v areálu skládky s Jiřím Navrátilem, ředitelem divize SUEZ v Rapotíně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…