TOP 5 nedoceněných superhrdinských filmů

25.07.2020

Jen s velkými obtížemi byste hledali někoho, kdo nikdy neviděl žádný film o Spider-Manovi, Batmanovi či Supermanovi. Tito tradiční komiksoví hrdinové se mohou chlubit bohatou plejádou úspěšných filmů, kterou jim ostatní méně známí hrdinové mohou jenom závidět. Proto vás možná překvapí, že se poměrně kvalitními filmy mohou chlubit i hrdinové, kteří nejsou prominentními členy Avengers nebo Ligy spravedlnosti.

Dnes vám proto představíme pětici nedoceněných superhrdinských filmů, které zastínila jejich úspěšnější konkurence. I tak však tyhle filmy rozhodně stojí za zhlédnutí a my je tak můžeme s čistým svědomím doporučit.

5. Blade

Dnešní článek začneme poměrně zlehka filmem, o kterém většina z vás určitě už alespoň slyšela. Ačkoliv o tom možná nemáte ani tušení, tenhle lovec upírů je ve skutečnosti plnohodnotným Avengerem. Filmu, ve kterém by však spojil síly s Iron Manem, Spider-Manem nebo Thorem se v dohledné době určitě nedočkáme.

Mnozí z vás už jistě tuší, že prvním superhrdinou dnešního seznamu je Blade, kterého v trilogii započaté v roce 1998 ztvárnil Wesley Snipes (57). Jak už jsme zmínili, Bladeovou nejoblíbenější kratochvílí je lov upírů, ale už jsme vám zatajili, že i jemu v žilách koluje upíří krev. Lidmi se však zásadně neživí a jeho upíří geny mu poskytují řadu schopností, díky kterým se svým nepřátelům může rovnat.

Ačkoliv snímky o černošském upírovi postupně začaly ztrácet na svém lesku, první díl rozhodně za zhlédnutí stojí. Už jen z těch akčních scén vám půjde hlava kolem.

4. Hancock

Druhý snímek dnešního seznamu vypráví příběh superhrdiny, který má svá nejlepší léta za sebou. Časy, kdy ochraňoval obyvatele Los Angeles jsou ty tam, a John Hancock teď tráví většinu svého času na dně lahve s tvrdým alkoholem. Když už se rozhodne vykonat nějaký ten superhrdinský čin, většinou to dopadne katastrofálně obecnou zkázou v hodnotě milionů dolarů.

Hancock je popudlivý, konfliktní, agresivní a nezodpovědný a je mu to úplně jedno. To se však začne měnit, když zachrání život reklamnímu agentovi. Ten se rozhodne, že Hancockovu pošramocenou pověst napraví a opráší jeho superhrdinskou image. Cesta to však bude dlouhá a plná překážek.

Hancock je zábavnou akční komedií, kterou byste měli vidět už jen díky jejímu obsazení. V hlavních rolích se v ní totiž objevují Will Smith (51), Jason Bateman (51) a v neposlední řadě i Charlize Theron (44). Snímek však vyšel v roce 2008, kdy se začal na vlastní nohy stavět Marvel s hity jako Iron Man nebo Neuvěřitelný Hulk, a tak se mu nedostalo zasloužené pozornosti.

3. Constantine

I John Constantine je netradičním superhrdinou, který neodpovídá zažitým standardům o geniálním vynálezci, polobohu či speciálně vycvičeném vojákovi. Jeho schopnosti pochází z jiné říše. Z té, co je hodně hluboko. Constantine je totiž profesionálním vymítačem ďábla, který je schopný pouhým okem rozeznat bytosti z podsvětí ve světě obyčejných lidí.

Kvůli neustálému kouření mu jeho plíce začnou vypovídat službu a kvůli dřívějšímu pokusu o sebevraždu, a ne zrovna spořádanému životu, moc dobře ví, že má koupenou přímou jízdenku do pekla. Poslední dny svého života se proto rozhodne věnovat záhadné policistce, a ještě záhadnějšímu případu zmizení jejího dvojčete.

Ačkoliv byl Constantine zdařilým snímkem, nepodařilo se mu v kinech utržit tolik, kolik by si jeho tvůrci bývali přáli. Proto poměrně rychle sešlo z plánů na pokračování a Keanu Reeves (55), který ústředního vymítače ztvárnil, si tak musel hledat jinou práci.

2. Hellboy

Před rokem 2000 by si asi málokdo pomyslel, že se může někdo jako Ron Perlman (70) stát přesvědčivým superhrdinou. Perlman, který už od svých třiceti let vypadá, že mu táhne na šedesát se však v roce 2004 rozhodl všem dokázat, že ještě nepatří do starého železa. Proto přijal roli zplozence pekel, který společně s americkou FBI bojuje proti dalším tvorům z podsvětí.

Hellboy se na svět dostal v roce 1944, jakožto výsledek nacistického experimentu. Ze spárů krvelačných nacistů jej však zachránila americká armáda, která začala červeného rohatého chlapce s kamennou pěstí trénovat k vlastním účelům. I současný svět je totiž plný zlých sil, které usilují o světovou nadvládu.

Hellboy se dočkal dvou plnohodnotných filmů a dlouho se spekulovalo o završení trilogie. Režisér Guillermo del Toro (55) však nakonec od projektu po letech odstoupil a namísto třetího dílu vznikl podřadný reboot, který původním filmům nesahá ani po kotníky.

1. Dredd

Na konec dnešního seznamu jsme si nechali snímek, o kterém píšeme často a rádi. Je to jeden z opravdu neotřelých komiksových filmů, který však bohužel předběhl svou dobu. Dnes by filmový průmysl tvůrcům Dredda utrhl ruce, ale v roce 2012 nebyl nikdo na temný a drsný komiksový příběh o nesmlouvavém strážci zákona připraven.

Ačkoliv Dredd sdílí řadu charakteristik s Robocopem, ani zdaleka se mu nedostalo takového úspěchu, který slavil snímek z konce osmdesátých let. Příběh filmu se odehrává v dystopické budoucnosti, kdy už soudní řízení nestačí na obrovskou vlnu kriminality, která zmítá celým světem. Ulice proto brázdí takzvaní soudci, kteří jsou nejen policisty, ale také mohou vykonávat rozsudek. Ten je pak nejčastěji smrtelný.

Titulního Dredda se ve filmu ujal Karl Urban (48), ale možná máte tuto roli spojenou i se Sylvesterem Stallonem (74). Ano, nemýlíte se, i „Sly“ si roli stoického nesmlouvavého soudce vyzkoušel, ale v mnohem horším filmu z roku 1995. Zatímco původního Soudce Dredda vám doporučit nemůžeme, u moderního rebootu se nám to díky skvělé kinematografii, propracovanému příběhu i silným hereckým výkonům dělá poměrně snadno.

(tod)

Fandím
12 fanoušků
Nesnáším
0 antifanoušků
Celebrity:
Karl Urban, Will Smith, Charlize Theron, Keanu Reeves

Filmy:
Blade, Hellboy, Constantine, Hancock, Dredd

Kategorie:
Filmy, Filmové novinky,

Tagy:
TOPlist