Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

2000 lidí se sjelo na technoparty k Benešovu. Kromě hluku se řešila i opatření kvůli viru

Aktualizováno -
25. července 2020
20:55
Autor: ČTK - 
25. července 2020
11:27

Na Benešovsku se na technoparty sjelo asi 2000 lidí, část z nich také z Německa či Rakouska. Poté, co se akcí začali zabývat hygienici, se počet účastníků snížil na 800. Pod dohled hygieniků se přitom akce dostala i proto, že v současné době akce nad 1000 lidí v jednom sektoru jsou kvůli koronaviru zakázané. Policisté odhalili již patnáct řidičů pod vlivem alkoholu nebo jiných omamných a psychotropních látek. 

Policie monitoruje u Hlaváčkovy Lhoty na Benešovsku technoparty. Podle mluvčí Lucie Novákové strážníci pravidelně komunikují s pořadateli akce, s majiteli pozemků i místní starostkou. 

Z noci eviduje pět stížností na rušení nočního klidu. Kdy má technoparty skončit Nováková zatím neví. Akce se koná na soukromém pozemku se souhlasem vlastníka, nedá se proto podle policie považovat za nelegální.

Od pátku policisté podle Novákové zkontrolovali 157 lidí přímo na technoparty a 161 vozidel. „U čtyř řidičů policisté řešili dopravní přestupky a patnáct osob usedlo za volant pod vlivem alkoholu nebo omamných a psychotropních látek. Zjištěny a řešeny byly i dva trestné činy, a to maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání a přechovávání omamné a psychotropní látky a jedu,“ uvedla Nováková.

Zasahovali i hygienici

Technoparty se zabývají také hygienici. Vládními opatřeními jsou zakázány hromadné akce nad 1000 osob v jednom sektoru. Ještě v poledne přitom policie na akci evidovala 2000 lidí. Pokud je akce rozdělena na jednotlivé sektory, může se jí zúčastnit až 5000 lidí, řekla ČTK mluvčí krajské hygienické stanice Dana Šalamunová.

Hygienici se ve spolupráci s policií snaží zajistit, aby účastníci technoparty dodržovali veškerá hygienická nařízení v souvislosti s pandemií koronaviru. Nakonec se pod dozorem počet účastníků skrouhl a nyní je zde kolem 800 osob. 

Technoparty začala podle Novákové v pátek večer. „Od včerejšího (pátečního) večera středočeští policisté místo monitorují, usměrňují provoz na příjezdových cestách a nájezd účastníků korigují. Po dobu konání akce budou policisté standardně dohlížet nad veřejným pořádkem a případná protiprávní jednání budou řešena ze strany dopravní, pořádkové i cizinecké policie,“ řekla Nováková.

„Místo monitoruje také vrtulník Letecké služby Policie České republiky. Do současné chvíle policisté nemuseli řešit vážnější narušení veřejného pořádku,“ uvedla mluvčí.

Policisté se podle mluvčí zaměří především na důslednou kontrolu lidí a vozidel přijíždějících na technoparty. „Důsledné kontroly budou policisté provádět i u odjíždějících účastníků,“ dodala Nováková.

Podle Lenky Sladkovské, starostky obce Ješetice, pod kterou Hlaváčkova Lhota spadá, je situace velmi nepříjemná. Více se ale nechtěla vyjadřovat. „Řeším tady tu situaci, teď opravdu nebudu poskytovat žádné rozhovory,“ řekla s omluvou starostka. Technoparty se podle ní koná přímo v obci.

 

jana999 ( 27. července 2020 11:13 )

protože policajti se bojí něco udělat.

anna1234 ( 26. července 2020 09:14 )

.. proč rodiče? Vždyť na párty nejsou malé děti. Měli by si to po sobě uklidit účastníci.

anna1234 ( 26. července 2020 09:10 )

.. samozřejmě že se lidi chtějí bavit, chtějí aby se život zase vrátil do starých kolejí, ale tahle zábava byla vždycky na úkor druhých, je to bezohledná zábava. Ale co nechápu, že např. v metru se pokutuje, když někdo nemá roušku a tady probíhá slet feťáků v množství, které je zakázané, akce nebyla ani nahlášená, povolená! lidi okolo si stěžují na hluk! majitel vedlejšího pozemku si stěžuje! že mu na něj feťáci lezou a znečišťují mu ho a nikdo není schopen ten bordel rozpustit??? Jak je to možné??

zkzkz ( 25. července 2020 22:54 )

zkzkz ( 25. července 2020 22:54 )

Zobrazit celou diskusi