Ve všech velkých galeriích už jste byli? Chcete po všech megalomanských výstavách s obrovským PR navštívit trochu jiný druh uměleckého prostoru, kde se nehraje, a ani nemůže hrát na návštěvnost v tisících? Přinášíme vám několik tipů na malé galerie z Prahy a Brna, kde najdete díla začínajících i zkušených umělců.

  1. Hunt Kastner

V Praze určitě zajděte na Žižkov do galerie Hunt Kastner. Vlastní ji Američanka Katherine Kastner a Kanaďanka Camille Hunt. Obě se usadily v Česku a rozhodly se tu vytvořit prostor, kde se mohou realizovat současní postmoderní umělci. 

Ve sterilně bílém prostoru momentálně najdeme dílo Viktora Kopasze na jeho sólové výstavě Temporary objects. Dále tu vystavuje například Artur Magrot se svým projektem Global Illumination. Na září Hunt Kastner chystají například výstavu Jána Mančušky. Galeristky dávají prostor umělcům zabývajícím se různými médii, mimo obrazů vystavují i fotografie, instalace nebo video. Pořádaly už výstavy i v Londýně, Vídni nebo Miami a u nás dávají mladým uměleckým talentům šanci prorazit. Minulé výstavy spojily tento prostor například se jmény Daniel Pitín nebo Eva Koťátková.

Autorka fotografie: Lucie Sceranková)
  • Nevan Contempo

Kousek od Hunt Kastner na Žižkově sídlí ve dvou neobyčejných garážích další galerie současného umění. Nyní tu má výstavu David Možný, a v minulosti zde návštěvníci viděli například díla Krištofa Kintery, Patricie Fexové nebo Viktora Takáče. 

Galerie funguje pod vedením Mikuláše Nevana, který už je ostříleným galeristou. Nevan Contempo se v současné době považuje spíše za nekomerční projekt, úzce spolupracující s autory a tvořící různorodé výstavy. Poskytuje prostor českým a zahraničním autorům. Činnost galerie zahájil v roce 2014 projekt Oh, No! od Krištofa Kintery a zatím posledním počinem je už zmiňovaná výstava Davida Možného. 

  • Nau Gallery

S oběma dříve jmenovanými sousedí i třetí žižkovská galerie současného umění Nau Gallery. Nyní se zde pokocháme výstavou Ondřeje Roubíka Červený keř. Autor se při tvorbě inspiroval pobytem na Mallorce. Různými technikami na obrazech nekompromisně rozebírá psychologii portrétu na mnoha malbách menších formátů.

Nau gallery rovněž spolupracuje se skupinou českých umělců, ale občas tu vystavují i zahraniční autoři. Galerie vznikla před sedmi lety jako soukromý projekt pro výstavy mladých umělců, kde se bude odrážet tvorba současné umělecké scény, ale postupně zde začali vystavovat i zkušenější autoři. Pořádají se zde téměř výhradně samostatné výstavy jednotlivých umělců.

  • Magická jeskyně Reona Argondiana

V Praze ještě zůstaneme a půjdeme se podívat na naprostý protiklad dříve jmenovaných galerií. Kouzelná jeskyně malíře, žijícího napůl ve světě fantazie, se nachází na Žižkově. Podzemní galerie stojí na svém místě už od roku 2005 a okouzluje návštěvníky zářivě barevnými obrazy z říše snů a fantazie. Umělec Rean Argondian, vlastním jménem Jan Zahradník, maluje výjevy ze své vysněné země Argondie olejem na plátno už spoustu let a rozhodně se nejedná o jeho první magickou jeskyni.

Jednu už vytvořil v Bretani a druhou v devadesátých letech v Praze. Ta se pak přesunula do současné podoby na Nebozízek. Místnosti umělec pomocí sádrou, barvami a sochami upravil do podoby skutečné starověké jeskyně, kde ze všech koutů vykukují satyrové a víly. Každý kousek prostoru zabírají olejomalby, které se dají v horním patře galerie i zakoupit. 

  • Malá galerie vědeckého obrazu

Zase Praha, zase jinak. Tentokrát uvidíme fascinující fotografie z vesmíru vzdáleného tisíce světelných let nebo naopak zcela jiný pohled na dobře známou přírodu. Jako bonus nahlédneme za oponu vědy a odejdeme s pocitem, že jsme zase o vlas chytřejší a přesvědčíme se o tom, že i ty nejobyčejnější aspekty světa, ve kterém žijeme, mohou být fascinující. Kouzlo je totiž skryto v detailu, v přístupu a úhlu pohledu. 

V budově Matematicko-fyzikální fakulty UK nyní vystavuje František Mizera své satirické obrázky z Alternativních dějin vědy a techniky. Vědecké vtípky jistě pobaví, ale pokud chcete vidět serióznější díla, nezbývá než si počkat na výstavy v podobném duchu, jako již ukončené Dynamické struktury Kamily Havlíkové, která zachycovala krásu běžných přírodnin pod mikroskopem, nebo reflexi židovské kultury v podobě Otisků Heshama Malika.

  • Pro Arte

Tahle galerie v pražském Vratislavském paláci je spíše investičním projektem a příležitostí pro sběratele umění. Lidé, kteří za projektem stojí, vyhledávají lukrativní investice a tvoří rozsáhlé portfolio, které postupně vystavují v prostoru galerie, kde najdeme především díla z devatenáctého a dvacátého století, tedy romantické krajiny a spoustu avantgardy, přecházející do postmoderny. Galerie může zprostředkovat koupi například obrazů Antonína Slavíčka, Františka Kupky nebo Josefa Šímy. 

Odborníci neváhají nabídnout i konzultaci a poradenství v oblasti investic. O konečné ceně uměleckých děl rozhoduje vedení fondu po setkání se zájemcem.

Zájemci o umění, kteří nemají potřebu díla vlastnit, si je mohou prohlédnout v galerii, kde se postupně střídá sbírka investičního fondu.

  • Ratolest

Zajímavým projektem je brněnská e-galerie Ratolest a heslem Umění(m) pomáhat. Galerie existuje téměř čistě virtuálně a všechna díla si lze prohlédnout či následně zakoupit na adrese www.galerieratolest.cz. Mimo web Ratolest pořádá samostatné výstavy v různých prostorech v Brně, Zlíně nebo Praze. Od roku 2008 organizace připravila výstavy pro 55 umělců v kavárnách, vinotékách nebo prodejních prostorech. 

Galerie pomáhá nejen začínajícím umělcům, kteří by o sobě chtěli dát vědět, ale hlavně výtěžkem z prodeje obrazů přispívá brněnskému centru Ratolest, které provozuje několik nízkoprahových center, dobrovolnické centrum, pomáhá s prevencí kriminality a resocializací mladých lidí a angažuje se v sociálně-právní ochraně dětí. Zakoupení každého obrazu tak pomůže dětem a mladistvým v těžké životní situaci. 

  • Galerie Dílo

Galerie Dílo rovněž sídlí v Brně, ale ve stálém prostoru v Radnické ulici. Kombinuje v sobě galerii s aukční síní a najdeme tu díla přibližně od 19. století do současnosti. Existuje od roku 1954 a nespecializuje se přímo na žádný umělecký směr. Sbírka obsahuje rozsáhlé portfolio zajímavých uměleckých děl napříč styly a dějinami.

Nyní zde můžeme navštívit výstavy krajináře Josefa Jambora, avantgardní malby Bohumíra Matala a zářivě barevná díla Jaroslava Pecky.