Technoparty u Ješetic začala! Míří na ni lidé z celé ČR

0
1546

Včera večer začala pod širým nebem technoparty u Ješetic na Benešovsku. Ta měla být původně v obci Blažim u Neveklova. Poté, kdy se tato informace dostala na veřejnost, byla technoparty přesunuta k obci Ješetice na České Sibiři. Krajská hygienická stanice Středočeského kraje nemá s akcí problém.

Obcí Ješetice na Benešovsku [Středočeský kraj] duní techno hned z několika mohutných sound systémů. Těch může být na kopci, kam se aktuálně sjíždějí technaři z celé republiky, ale i ze zahraničí, asi deset. Další se staví. Před obrovskými reprobednami tancují mnohdy velice nonkonformní mladí lidé. Někteří z nich tancují co nejtěsněji u obrovských reprobeden, z nichž hlasitě zní techno hudba. Jiní se procházejí rozlehlou loukou, na které jsou zaparkovány již nyní stovky aut.

„Jsem ze severních Čech. Žiju v Praze. Na technoparty jezdím už dvacet let. Nejraději jezdím na technoparty do Albánie, ale tam se letos kvůli opatřením proti koronaviru nedostanu,“ říká 33letý Honza.

Na technu se sešel se svými přáteli z Plzně. Ti původně mysleli, že pojedou do obce Blažim. Od známých se ale dozvěděli, že největší technoparty pod širým nebem bude tento víkend právě v Ješeticích.

„Dceru jsme nechali u babičky, takže máme volno a přijeli jsme sem zapařit. Myslím, že to tu vypadá dobře. Další lidé přijedou, i když těch akcí se dnes koná víc, ale tady ta v Ješeticích má být největší, “ říká mladá žena.

Přítomni nejsou ovšem pouze Češi. Jak bývá u těchto akcí zvykem, dorazili na ni lidé i ze sousedního Rakouska, Německa, ale třeba i Francie.

Nevěřím, že je to možné, říká starostka

„Včera večer jsem šla spát a přiběhla mamka, že k nám do obce najíždějí, na kopec na Lhotku, cizí lidé. Vůbec jsem nevěděla, o co jde. To jsem zjistila až na místě,“ říká pro ZdraveZpravy.cz starostka obce Ješetice Lenka Sladkovská.

Upřesňuje, že ji nikdo s informací o možném konání akce předtím nekontaktoval. Obec povolení ke konání akce nedala. Technaři mají povolení pouze od jednoho z majitelů mnoha pozemků, kde se technoparty koná.

„Ne policie mě nekontaktovala. Tu jsem kontaktovala já. Vůbec nechápu, jak se něco takového může stát. Místní z toho rozhodně radost nemají. Zejména pak ti, na jejichž pozemcích se akce koná,“ říká starostka.

Její slova potvrzuje i jeden z majitelů pozemku Miroslav Kolací: „Vadí mi, že jsou na mém pozemku. Já jsem jim k zábavě povolení nedal. Když jsem je upozornil, ať mi nechodí na pozemek, řekli mi, že si ho mám ohraničit páskou. Jenomže, jak můžu ohraničovat zabraný pozemek. To bych ho už musel ohraničovat s těmi lidmi,“ vysvětluje pro ZdraveZpravy.cz.

Dodává, že ho překvapila i reakce Policie ČR, která byla jeho jednání s technaři přítomna, ale do věci nikterak nezasáhla. Svůj pozemek chodí kontrolovat. Rozhodně však nemá zájem dostat se kvůli němu s účastníky akce do konfliktu.

„Člověk má jen jedno zdraví, tak se snažím alespoň splynout s okolím. Občas se i zhoupnu do rytmu, abych lépe zapadl. A musím říci, že i mi to jde,“ vysvětluje s dovětkem, že jen proto se technařem ale zcela jistě nestane.

Hygiena spolupracuje s policií

Nad přístupem policie krčí rameny i zastupitel obce Ješetice Luboš Marek. Podle jeho slov se v Ješeticích v reálném čase porušují zákony, ale policie to neřeší.

„Minimálně dochází k neoprávněnému vstupu na cizí pozemek. Když na to policii upozorníte, pokrčí rameny,“ říká zastupitel, který přístup policie hodnotí slovem „podivný“.

Podle starostky obec řeší i další problémy. To jsou lidé, kteří se často v ne zcela bdělém stavu potulují po obci a jejím okolí. Ti jsou rizikem pro řidiče aut. U některých z nich selhává hygiena. To je ovšem problém celé akce, na níž absentuje sociální zázemí, jako jsou například mobilní toalety, zdroje pitné vody nebo i dezinfekční prostředky.

Krajská hygienická stanice Středočeského kraje se v tomto smyslu na sociálních sítích vyjádřila takto: „Za dodržení podmínek, tj. maximální počet osob, dezinfekce… akci konat lze, konkrétně tady spolupracujeme s policií, aby se pravidla dodržovala.“

Policisté ovšem nevypadají, že by měli zájem nabádat účastníky akce k dezinfekci rukou či dodržování sociálních odstupů. Naopak drží se zpátky. Kontrolují příjezdové cesty a v případě, kdy jsou přivoláni například ke kolabující mladé ženě ležící částí těla v silnici, začnou věc ne příliš ochotně řešit.

Technoparty u Ješetic není výjimka

Technoparty pod širým nebem, které nejsou ohlášeny, patří neodmyslitelně k techno kultuře. Tyto taneční party začaly v 90. letech ve Velké Británii, kde se nonkonformní mládež sjížděla na nepovolených tanečních akcích v době, kdy startovala elektronická hudba. Ve Velké Británii, aby těmto akcím zabránili, nakonec zavedli speciální zákon, který zakazoval shromažďování více než povolenému počtu osob za zvuků elektronické hudby. Technoparty se ale mezitím stihly rozšířit do celé Evropy.

V České republice asi k nejznámější technoparty pod širým nebem patří CzechTek 2005, na kterém za souhlasu tehdejšího premiéra Jiřího Paroubka ostře zasáhla Policie. Co se týče aktuální akce u Ješetic, Policie ČR je na místě, kontroluje okolí akce, mezi účastníky se však nevměšuje. Podle místních je jejím cílem mít akci podchycenou, ale nejít do konfliktů. A to i přesto, že místní s konáním technoparty v místě jejich bydliště nesouhlasí.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here