Právě čtete

Na mytí ovoce jsem zkusila ocet i sodu, ale teď už vím, co opravdu funguje

8975  
Sdílet: 

Na mytí ovoce jsem zkusila ocet i sodu, ale teď už vím, co opravdu funguje

Umývání ovoce a zeleniny. Někdo k tomu přisupuje jako k vědeckému procesu, jiný si jen opucuje šťavnatý kousek o tričko. Internet radí nejrůznější postupy, ale já jsem přišla na jedno. Nic se nesmí přehánět a klasická voda a kartáček na ovoce u mě vítězí.

25. 7. 2020 3 min. čtení Martina Chomátová
Na mytí ovoce jsem zkusila ocet i sodu, ale teď už vím, co opravdu funguje

Ve filmech to vidíme často – utrhnout si jablko ze stromu, vyleštit si ho raz-dva o tričko a spokojeně se zakousnout. Ano, většina z nás něco takového někdy také uděláme, ale že takové očištění ovoce nebo zeleniny není většinou to pravé, tuší asi všichni z nás. Ačkoliv se nic nemá přehánět, alespoň malou péči bychom mytí ovoce a zeleniny před konzumací věnovat měli.

Zdánlivě na mytí ovoce a zeleniny není nic složitého. Přineseme si nákup domů z obchodu nebo trhu, zeleninu a ovoce dáme do lednice nebo uložíme do mísy na stůl. Než se do něj potom pustíme, mělo by přijít na řadu správné odstranění nečistot a případných pesticidů a dalších věcí, které nechceme jíst. Jenže jak je to vlastně správně? Internet je plný nejrůznějších návodů a tipů a některé vypadají vážně úsměvně. Běžný smrtelník aby se v tom těžko vyznal. Stačí tedy pouhé omytí vodou, měli bychom zkoušet nějaké babské rady nebo si dokonce pořídit nějaký speciální prostředek sloužící k těmto účelům?

Babské rady, které vídám nejčastěji

Podívala jsem se na nejotřepanější tipy a postupy, jak ovoce a zeleninu mýt a čistit. Překvapilo mě, kolik lidí z mého okolí je doma opravdu aplikuje.

Ocet

Z okolí často slýchám, že se na mytí ovoce a zeleniny perfektně hodí ocet. Každý ho má v kuchyni a stojí pár korun. Do mísy by se měl údajně nalít ocet naředěný vodou v poměru 1:3 (nebo místo octa citronová šťáva) a ovoce by v této lázni mělo zůstat alespoň 15 minut. Poté by mělo následovat jeho opláchnutí pod tekoucí vodou.

Sůl a jedlá soda

Další metoda je za použití soli. Dvě lžíce soli rozpustit v jednom litru vody a dále postupovat stejně jako u metody s octem. Roztok ze soli by měl být vhodný i na bylinky a koření nebo na zeleninu, která se těžce myje “uvnitř” – například květák nebo brokolice. Měl by také vyhnat všechny nezvané broučky. Stejný poměr platí i pro jedlou sodu, která by měla být alternativou soli.

Mytí není věda


Podle odborných názorů není ocet ani další prostředky v našich podmínkách potřeba. K omytí by měla stačit obyčejná studená voda a kartáček na ovoce a zeleninu, případně teplá voda, která je pro tento účel ještě účinnější. Pravidla pro používání pesticidů v EU jsou opravdu přísná.

Musíme mýt i úrodu z vlastní zahrady?

Může se zdát, že u ovoce a zeleniny, které si bereme přímo ze stromu nebo z vlastní zahrádky není potřeba nic řešit a jíst ho můžeme bez nějakého mytí. Věřím, že nás to nijak neohrozí, ale já k němu raději přistupuji jako k ovoci z obchodu. I na rostlinách na naší zahradě je spousta nečistot a mikroorganismů, kterých se před konzumací chci zbavit. Navíc pokud nakupuji na farmářských trzích nebo produkty s označením BIO, nikdy nevím, kdo všechno ho měl v ruce.

Jak myjete ovoce a zeleninu vy?

Hlasovat

Na slupky jděte raději klasicky

Co se týče samotného očištění od slupek, hodně záleží, jak dlouho je taková zelenina či ovoce po sklizni. Typicky třeba brambory nebo mrkev někdy stačí odrbat kartáčkem a použít i se slupkou. Ve většině případů ale budete muset použít škrabku a slupku tak úplně odstranit. Rozhodně se mi neosvědčil internetový tip na čištění hrubozrnnou solí. Sůl je po chvíli sesypaná a čištění brambor nebo mrkve se tak rychle mění na solný důl ve dřezu.

Omývejte až před konzumací


Ovoce a zeleninu nikdy nemyjte hned po nákupu, ale schovejte si tuto činnost až do chvíle, kdy budete vše zpracovávat. Při mytí se naruší přirozený ochranný film, který pokrývá póry na slupce plodu, a ovoce a zelenina by se rychle kazily.

Zkusila jsem tip na delší trvanlivost ovoce

Když jsem se se známými bavila na téma mytí ovoce, zaujala mě jedna rada, která se tak úplně netýká mytí, ale rozhodně funguje! Jde o prodloužení trvanlivosti měkkého ovoce jako například jahod, rybízu nebo třešní. Po přinesení z obchodu takové ovoce podle rady omyji ve studené vodě, pak ponořím na pár vteřin do lázně z octa a vody, nechám okapat a vložím do lednice v nádobě, kterou jsem vystlala čistou utěrkou. Utěrka musí být opravdu čistá a hlavně bez použití aviváže. Po vyjmutí z lednice pak ovoce umyji pouze vodou a můžeme ho konzumovat nebo z něj třeba upeču koláč.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články