Stát musí bývalému soudci Berkovi vyplatit náhradu za zabraný a prodaný majetek

Události: Bývalý soudce Berka zůstane ve vězení, rozhodl Nejvyšší soud (zdroj: ČT24)

Nejvyšší soud uznal tresty vězení pro členy takzvaného konkursního gangu kolem někdejšího ústeckého soudce Jiřího Berky, zrušil však sankci propadnutí majetku. Stát zabral například pozemek, který Berkova rodina podle informací ČT koupila od lidí napojených na zločineckou skupinu. Stát teď bude muset Berkovi vyplatit náhradu.

Soudce Jiří Berka nastoupil k sedmiletému trestu vloni a za mřížemi zůstane, stejně jako ostatní. Nejvyšší soud změnil jen část rozsudku. A to v části, která se týkala uložených trestů propadnutí majetku.  

Stát ale už nemovitosti zabral a prodal. „Státu připadly dvě nemovitosti. Pozemek v ústeckém Střekově jsme prodali za zhruba půl milionu korun. Druhou nemovitostí byla polovina domu druhého odsouzeného,“ uvedl mluvčí Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových Marek Ležatka. 

Komu co propadlo

Polovina domu propadla odsouzenému bývalému konkurznímu správci Petru Tuhému. Pozemek pak někdejšímu soudci Jiřímu Berkovi. Parcela je podle magistrátu v lukrativní zóně Ústí nad Labem, nazývané „Jahodové pole“.

„Je to velice žádaná oblast, je to jakási klidová zóna města,“ uváděl v roce 2006 tehdejší mluvčí Magistrátu Ústí nad Labem Milan Knotek.  

Milan Berka, otec soudce Berky, nabyl pozemek asi měsíc před tím, než jeho syn vyhlásil podle policie zmanipulovaný konkurz na Union Banku. Na otázku reportéra ČT Jiřího Hynka, za jakých okolností pozemek kupoval, nechtěl v roce 2006 odpovědět. Kupní smlouva uvádí, že Berka senior koupil více než 900 metrů čtverečních za 270 tisíc korun.

Pozemek s projektem paláce

Mezi odsouzenými je i bývalý konkurzní správce Daniel Thonat a právě ten v minulosti  vypověděl, že pozemek rodina získala od lidí kolem gangu.

„Zaplatil jsem za něj zálohu. Igor (Brdlík) mi ukázal prostě projekty nádherného, až bych řekl paláce, který panu Berkovi měl být vystavěn,“ uvedl ve výpovědi.  

Pro odškodnění na ministerstvo spravedlnosti

Vzhledem k tomu, že pozemek už stát prodal, je ve hře finanční náhrada. „Pokud jde o případné odškodnění, je potřeba kontaktovat ministerstvo spravedlnosti,“ uvedl Ležatka. 

Před nástupem do vězení byl soudce Jiří Berka celkem 15 let mimo službu a po celou dobu pobíral polovinu platu.