Na hradě začaly Letní shakespearovské slavnosti

25/7 2020

Primátor Tomáš Macura zahájil v pátek 24. července Letní shakespearovské slavnosti na Slezskoostravském hradě. Letos se koná již 13. ročník slavností, poprvé však s omezeními kvůli opatřením zabraňujícím šíření koronaviru. 

Na hradě začaly Letní shakespearovské slavnosti

První představením letošních slavností je Zimní pohádka. Na snímku Radim Madeja (vlevo) a Matouš Ruml. Foto: Adolf Horsinka

„Považuji za malý zázrak, že jsme tady. Ještě před pár dny to nebylo jisté. Když jsem viděl, jak organizátoři makají, říkal jsem si, že je musíme podržet. Věřím, že se už nic špatného nestane,“ řekl primátor Tomáš Macura zaplněnému hledišti. „Jsem šťastný, že to tak dopadlo a že můžeme hrát. Děkuji vám, divákům, za velkou vlnu solidarity,“ byl potěšen jeden ze dvou ředitelů festivalu Petr Sýkora. Druhý ředitel Andrej Harmečko poté poděkoval podporovatelům a sponzorům, že stáli za festivalem i v době, kdy se zdálo, že kvůli koronaviru se neuskuteční.

Všichni diváci akceptovali opatření, která byla podmínkou konání divadelních představení pod otevřeným nebem. Měli nasazené roušky během celého představení. „Děláme maximum pro to, aby festival byl bezpečný, například důkladnou desinfekcí hlediště, ošetřujeme povrchy na toaletách a vnitřních prostorách nanotechnologií a oproti minulým letům bylo letos dáno do prodeje o čtvrtinu vstupenek méně, aby se zvýšil komfort diváků,“ zdůraznili pořadatelé.

Úvodním představením letošního ročníku byla Zimní pohádka v Michalem Isteníkem, Evou Burešovou, Alenou Mihulovou, Sašou Rašilovem, Matoušem Rumlem nebo Cyrilem Drozdou v hlavních rolích. V příštím týdnu diváci uvidí Hamleta, Komedii omylů, další týden jsou na programu Veselé paničky windsorské a následuje Zkrocení zlé ženy v režii Vojtěcha Štěpánka.