Festival Letní šachové Pardubice přivítá kompletní českou reprezentaci i tuzemské legendy

Česká šachová jednička David Navara, mistr Evropy do 18 let Thai Dai Van Nguyen, nejlepší ženy, nadějní junioři i legendy, ti všichni míří do Pardubic. Od 27. července 2020 do 2. srpna 2020 se zde koná reprezentační turnaj Letní šachové Pardubice, který se koná v původním termínu největšího festivalu šachu a her na světě Czech Open. Ten by se měl uskutečnit v září 2020.

Reprezentanti dostávají díky Letním šachovým Pardubicím alespoň částečnou náhradu za odloženou šachovou olympiádu, která se v srpnu měla uskutečnit v ruském Chanty-Mansijsku. Na své si přijdou i diváci uvyklí na velkolepý festival Czech Open, který se v Pardubicích koná od roku 1990.

Jak říkám...



„Šachy byly téměř jediným sportem, ve kterém se u nás v roce 2020 podařilo v pořádku dohrát většinu týmových soutěží. V jistém smyslu jsme ale nakonec i my pocítili dopad současné nelehké situace,“ řekl o přesunu Czech Open na termín 17. – 28. září 2020  Martin Petr, předseda Šachového svazu  ČR s  myšlenkou na zcela nový festival za účasti domácí špičky přišel reprezentační úsek svazu a naši nejlepší šachisté se chtějí v Pardubicích prezentovat v nejlepší formě.

„Je vynikající, že se můžeme potkat na takovém turnaji, jako jsou Letní šachové Pardubice. Máme za sebou dlouhé období online turnajů včetně mistrovství Evropy v bleskové hře, šachy naživo ale nic nahradit nemůže. Na turnaje se těším a doufám, že budu hrát dobře,“ řekl David Navara, jenž na zmíněném online ME získal stříbro.

Letní šachové Pardubice, které se konají v pardubickém hotelu Labe, sestávají z pěti samostatných turnajů. Navara bude v akci od prvního hracího dne, v úterý 28. července 2020 od 14:30 hodin vypukne tzv. Pardubická výzva. Dlouhodobou domácí jedničku totiž vyzve mladší reprezentační kolega a bronzový medailista z ME v bleskovém šachu 2017 Peter Michalík, českou dvojku Viktora Lázničku zase mistr Evropy do 18 let z loňského roku Thai Dai Van Nguyen. Hraje se na 4 vážné partie, 2 rapidy a 4 bleskové partie.

Současně se diváci budou moci kochat simultánkami, které v rámci turnaje Pardubická zkouška sehrají 4 velmistři a „legendy“ Sergej Movsesjan, Zbyněk Hráček, Jiří Štoček a Vlastimil Babula proti čtyřem družstvům složeným z českých reprezentantek a nejlepších juniorů. Od 30. července si to zmíněná čtveřice velmistrů rozdá mezi sebou při Turnaji legend v rapidu, ženská reprezentace v čele s jedničkou Joannou Worek se zase bude chtít blýsknout v osmikolovém rapidovém klání proti juniorům. Festival zakončí 2. srpna otevřený bleskový turnaj pro všechny účastníky Letních šachových Pardubic.

Jak říkám...



„Čeká nás týden plný výzev, zkoušek, prestižních bojů, ale především skvělých šachů. Gladiátory jsou ti absolutně nejlepší z českých luhů a hájů. Na jejich kombinace, ale i chyby a další zajímavosti nás budou upozorňovat špičkoví šachoví komentátoři při každodenním živém rozboru probíhajících partií. Je vskutku na co se těšit,“ láká do Pardubic Petr Laušman z pořadatelské společnosti AVE-KONTAKT.

(rb, SportovníListy.cz, Šachový svaz ČR, foto: Petr Skála)

Seminář ČFOKK – Okinawa Kobudo

16.4.2024 08:10:08

Okinawa Kobudo je velmi staré bojové umění z ostrova Okinawa, které vzniklo oddělením od Karate, a tak karate se stalo systémem boje beze zbraně a kobudo systémem boje se zbraněmi. Tyto zbraně v m...