Hlavní obsah

Sudy na dně Orlíku. Technologie, která měla industrializovat vraždicí byznys

Foto: ČTK

Ivan Roubal a orlický gang byli nejvýkonnější vrazi 90. let.

Reklama

Článek

Na osamělého sériového vraha Ivana Roubala navázal orlický gang. Oba spojovala představa, že nejsnadnější způsob, jak přijít k penězům, je někoho zabít. Svůj „byznys“ chtěli profesionalizovat, a tak vznikla metoda sudů s louhem.

„Měli rozdělené své funkce, plánování, technický vývoj. Brali to jako živobytí. Prostě Vraždy s. r. o.,“ připomíná Josef Klíma orlický gang ve třetím díle podcastu České podsvětí.

Čtyři muži a jedna žena v letech 1991 až 1993 zavraždili pět lidí. Mrtvé rozčtvrtit, naložit do sudu s louhem a pak potopit na dno Orlické přehrady. S vražednou technologií, která vešla do dějin kriminalistiky, přišel šéf skupiny Karel „Karlos“ Kopáč. Než rozjel kriminální kariéru, pracoval pro policii v Útvaru rychlého nasazení.

„Kopáč byl jejich neformální šéf, bývalý policajt. Na Orlík si vzpomněl, protože kdysi s policií absolvovali slaňovací cvičení ze Žďákovského mostu. Byl dost cynický. Dělal jsem s ním rozhovor v pankrácké věznici a ptal jsem se ho i na jiné věci než vraždy, třeba jestli věří v nějaký boží trest. A on říkal: Boží trest, co to je? No, někdo vám dá facku a vy ji dáte někomu jinému. Ale zároveň přiznával, že má v noci někdy tíživé sny, nemůže dýchat a budí se,“ vzpomíná Klíma.

Do gangu patřili ještě „kluci z posilovny“ Ludvík Černý a Vladimír Kuna a podnikatel Petr Chodounský, který chtěl pro skupinu koupit vhodný dům, kde by provozovali erotický salon a ve sklepě by se jejich s. r. o. ještě rychleji a efektivněji zbavovalo těl. Nesmíme zapomenout na Kopáčovu sestru, Irenu Meierovou, která prostřednictvím gangu nechala zabít vlastního manžela.

„Při vším cynismu, na těch pěti vraždách vydělali dost málo, dva miliony. Většinou ukradli zlato, šperky, byla tam i osobní msta toho Kuny, který nechal vyhodit do luftu svou matku a zdědil po ní sado-maso salon. Kdyby si otevřeli pekárnu, tak podle mě vydělali víc, ale oni takhle neuvažovali,“ dodává Klíma.

Jak vylepšovali technologii sudu s louhem? Proč byl Klíma jediným novinářem, kterému Kopáč poskytl rozhovor? Jak měl fungovat klub orlických vrahů? Poslechněte si celý díl v úvodu článku.

České podsvětí

V celkem devítidílné podcastové sérii České podsvětí se Josef Klíma a youtuber StaySteak věnují zločinu divokých devadesátek. Premiéra: každé pondělí na Seznam Zprávách, na Spotifyv Apple Podcasts.

Producent a režie: Damian Machaj. Scénář: Lucie Kryzová. Dramaturgie: Dan Moravec. Mix zvuku a hudba: Ivan Horák. Vzniká ve spolupráci s audiotýmem Seznam Zpráv.

Použité zdroje a citace: Legendy kriminalistiky: Roubal, Česká televize, 2016. Šokující zločiny: Až na dno Orlíku, Oliver Malina-Morgenstern, 2002 (YouTube).

Vaše názory, návrhy, otázky, stížnosti nebo pochvaly nám můžete posílat na adresu audio@firma.seznam.cz. Další podcasty Seznam Zpráv si poslechněte zde.

Reklama

Související témata:

Doporučované