Kniha o Jizerských horách

14. prosinec 2020

Četba z legendárního díla Miloslava Nevrlého v podání herce libereckého Divadla F. X. Šaldy Václava Helšuse.

Účinkuje: Václav Helšus
Připravil: David Hamr
Napsal: Miloslav Nevrlý
Režie: Michal Bureš
Natočeno: 2017
Produkce: Klára Illiašová

S režisérem Michalem Burešem a hercem Divadla F. X. Šaldy Václavem Helšusem připravil Český rozhlas Liberec v roce 2017 pro své posluchače četbu na pokračování z proslulé Nevrlého knihy. Kultovní, milovníky kraje takřka zbožňované dílo tak dostalo vůbec poprvé v rozhlasové historii zvukovou podobu.

„První vzpomínka je nejsilnější. Byl nesmírně teplý, tropický večer, bůhví kde se vzal v Jizerských horách. Žil jsem tady v severních Čechách první týden a již jsem slyšel, že kdesi na hřebenech Jizerek je ztracené v lesích rašeliniště veliké krásy. Vzal jsem tehdy chléb a sýr a se soumrakem vyšel z Liberce do mně neznámých hor,“ píše Miloslav Nevrlý v jedné z úvodních kapitol knihy, když se jako mladý zoolog Severočeského muzea seznamoval s tehdy opuštěnými a zapomenutými horami.

autoři: David Hamr , Michal Bureš
Spustit audio

Nejnovější zprávy

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.