Práce v zemědělství netáhne. Zaměstnanci jsou dehonestováni, tvrdí komora

Pokles počtu pracovníků v zemědělství byl loni 1,2 procenta, bylo jich tak zhruba 99.000. Uvádí to Zpráva o stavu zemědělství (tzv. Zelená zpráva), kterou dostane v pondělí pro informaci vláda. Předloni to vypadalo, že se počet pracovníků stabilizoval, loni však podobně jako většinově v posledních dvou dekádách znovu klesl.

Podle tajemnice Agrární komory ČR Gabriely Dlouhé jsou na vině i nižší mzdy, mladší ročníky hledají jinou práci než jejich dědové. Průměrný plat v zemědělství se loni podle zprávy meziročně zvýšil o zhruba 1800 Kč na 27.200 Kč.

"Zatímco zaměstnanci v rezortu zemědělství pobírali v průměru 27.200 Kč, v průmyslu to bylo 33.941 Kč a v národním hospodářství celkem dokonce 34.125 Kč. Pozitivní skutečností je, že rezort zemědělství dosáhl shodného meziročního nárůstu mezd v relativním vyjádření (o 7,1 procenta) s národním hospodářstvím celkem, zatímco průmysl s nárůstem 6,0 procenta na ně ztratil cca jeden procentní bod," uvádí materiál.

Podíl žen zaměstnaných v zemědělství loni podle zprávy stoupl 0,8 procentního bodu, v agrárním sektoru tak činil 29,2 procenta, po započítání myslivosti a souvisejících činností pak 31,8 procenta.

Nejvíce pracovníků, a to 41,7 procenta, je ve věku mezi 45 a 59 lety, následují třicetiletí až čtyřiačtyřicetiletí pracovníci, kterých je 29,4 procenta. Ve věku nad 60 let bylo pracovníků 15,8 procenta.

Podle Dlouhé se v zemědělství špatně hledá nová pracovní síla, starší ročníky odchází bez náhrad do důchodu. "Mzdy jsou dlouhodobě pod průměrem a vzhledem k cenám zemědělských výrobců a tlakem na tyto ceny díky dovozům za predátorské ceny z okolních zemích je zvyšovaní mezd pozvolné a pomalejší než v jiných odvětvích," dodala. Navíc jsou podle ní zemědělci dlouhodobě dehonestovaní, nemají tak mnohdy chuť v práci pokračovat.

Zpráva monitoruje také dosažené vzdělání pracovníků, ale s ročním zpožděním. Předloni tak mělo 50,9 procenta zaměstnanců středoškolské vzdělání bez maturity, 26,6 procenta s maturitou, 13,2 procenta vysokoškolské a 7,6 procenta základní, nebo nedokončené základní vzdělání. "Obecně nižší vzdělanostní úroveň pracovníků v sektoru souvisí se skutečností, že většina z nich se uplatňuje v manuálních profesích," dodává stejně jako loni zpráva.

Zisk v zemědělském sektoru se podle největšího oborového zaměstnavatelského svazu, Zemědělského svazu ČR, loni meziročně snížil o 15 procent. Vyplývá to z jeho interního šetření, sdělil již dříve ČTK mluvčí svazu Vladimír Pícha. Český statistický úřad v tomto týdnu zveřejnil odlišné výsledky, podle kterých zisk vzrostl o 12 procent na 17,5 miliardy korun. Podle svazu používá každé šetření jinou metodiku, svaz vychází z reálného účetnictví podniků, zatímco statistici používají metodiku evropskou.

Související

Více souvisejících

zemědělci Ekonomika zaměstnání Agrární komora

Aktuálně se děje

před 15 minutami

před 47 minutami

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Munice a rakety za miliardy. USA chystají další masivní balík pomoci Ukrajině

V pátek se Spojené státy chystají oznámit dlouhodobou vojenskou pomoc pro Ukrajinu v hodnotě šest miliard dolarů, zahrnující munici pro systémy protivzdušné obrany. Informovala o tom agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy