Jak poznat, jestli z něj bude dobrý táta? Zaměřte se na tohle!

Jak poznat, jestli z něj bude dobrý táta? Zaměřte se na tohle!
...
Foto: iStock
Sdílej na facebooku
26. července  2020 
 06:00

Plánujete rodinu a přemýšlíte, zda je váš partner dost zralý na to, stát se otcem? Samozřejmě ho milujete a sníte o šťastné společné budoucnosti a kupě roztomilých potomků. Jste si ale jistá, že je připraven na tak velkou zodpovědnost stát se rodičem? Všímejte si následujících signálů, hodně totiž napoví!

Člověka, se kterým sdílíte život, máte nejspíš už tak trochu „prokouknutého“. Znáte jeho charakter, způsob chování v nejrůznějších situacích, postoje, názory a celkový pohled na svět a dění kolem sebe. Je pozorným a galantním partnerem, zábavným společníkem, dokonalým milencem? To je skvělé, ovšem o tom, zda je dostatečně zralý na roli táty, to většinou moc nevypovídá. Které situace, vlastnosti a postoje vám mohou prozradit, že právě on je ten nejvhodnější kandidát?

Jen tak něco ho nerozhodí

Žijete s pohodářem, který se dívá na život pozitivně a s nadhledem, nehodlá se stresovat každodenním kolotočem, zvládne s chladnou hlavou ucpaný odpad a vytopenou koupelnu i pošramocený blatník svého auta, se kterým se vám nepovedlo zaparkovat? Nehádá se kvůli malichernostem, toleruje s úsměvem vaše předmenstruační nálady, nevyvolává zbytečné konflikty, naopak se snaží každý problém řešit věcně a s klidem? Bez většího stresu vydýchal, když vám (kvůli nákupu zlevněného parfému v duty free shopu) málem uletělo letadlo na dovolenou? Nejspíše bude stejně přistupovat i ke své otcovské roli.

Není sobecký!

Která žena se nikdy nepotkala s takzvaným „jájínkem“? Soužití s egoistou, který se soustředí jen na své zájmy a prospěch, nikdo dlouho nevydrží. Každá máma i táta dobře vědí, že když přijdou děti, jejich vlastní potřeby a dosavadní styl života jdou naprosto stranou. Kdo není v tomto ohledu ochotný nebo schopný dělat ústupky a kompromisy, nikdy nebude dobrým rodičem. Pozorujte, zda se váš partner dokáže přizpůsobovat, zda mu nevadí změny, a sledujte, jak se vyrovnává s nečekanými a nepředvídatelnými situacemi. Šikovně se ho vyptávejte na jeho dětství a vzpomínky, pozorně poslouchejte, jakým způsobem hovoří o svých rodičích (zejména o otci). Při výchově vašich dětí totiž pravděpodobně bude postupovat podle vlastního zažitého modelu.

Pomáhá doma

Každá z nás chce doma chlapa, který se nebojí práce a umí si s lecčím poradit. Nebo pro vás není váš muž ještě přitažlivější, když přitluče poličku, vymění žárovku, opraví pračku nebo uvaří skvělou večeři? Hodně samozřejmě záleží na tom, jak ho vychovali a k čemu ho vedli jeho rodiče, to ale poznáte při společném soužití většinou velmi rychle. Pokud mu nemusíte dokola připomínat, že by bylo fajn, kdyby nakoupil, odnášel špinavé prádlo do koše nebo občas vytřel chodbu, můžete si blahopřát. A co teprve, když sám od sebe smontuje skříň nebo vymaluje ložnici tak, jak jste si přála! Nejspíš se později se stejnou vervou pustí i do zařizování dětského pokojíčku a nezalekne se péče o malého křiklouna. A naopak – pokud vám sveřepě tvrdí, že domácnost je čistě ženskou záležitostí, rychle pryč!

Umí držet slovo

Být rodičem znamená nejen spoustu radosti a štěstí, ale také obrovskou zodpovědnost, celou řadu povinností a zásadních změn. Můžete se na svého muže spolehnout? Máte vedle sebe pevnou skálu, člověka, u kterého jste si jistá, že když něco řekne, tak to také platí? Slíbí, že se ozve, když odjíždí autem na služební cestu, a také to udělá? Gratulujeme! Pokud vám ale denně tvrdí, že dorazí z práce dříve, a opakovaně se „zapomene“ na pivečku s kolegy, aniž by vám dal vědět, že se zpozdí, případně dva dny před odjezdem zruší plánovaný víkendový výlet, stojí to za zamyšlení. Tady už jde o závažné varovné signály.

Nevadí mu cizí děti

Měla jste příležitost sledovat svého partnera v kontaktu s ratolestmi vašich kamarádů, známých nebo příbuzných? Z takových setkání hodně poznáte. Pokud se tváří tak, jako že ho nesnesitelně obtěžují, drží se od nich raději dále, je nejistý a nervózní nebo je pro jistotu úplně ignoruje, může to znamenat problém. Rozčiluje ho dětský pláč nebo křik, vyjadřuje se o dětech ironicky, nebo dokonce hanlivě a s opovržením, dožene ho k záchvatu vzteku, když u vás doma dvouletý synovec vylije šťávu z hrnečku na koberec? Pravděpodobně do role tatínka ještě opravdu nedozrál. Zaveďte na toto téma řeč.

Nechybí mu smysl pro humor

Shodli jste se, že už nastal ten správný čas a děti si oba moc přejete. Popovídali jste si o tom, co se ve vašem životě může změnit a jak si s tím společnými silami poradíte. Máte po svém boku muže, na kterého se můžete spolehnout, se kterým sdílíte podobný názor na výchovu a další směrování vašeho života. Ujasnili jste si, že vás čeká mnoho povinností, úkolů a nejspíš i probdělých nocí… A ty se nejlépe zvládají s tatínkem, který má smysl pro humor a kterého nerozčílí ani nevykolejí každá maličkost. Pokud se umí od srdce zasmát, dělat si legraci i sám ze sebe, brát věci s vtipem a nadhledem, kterými snadno nakazí i vás, našla jste doslova poklad mezi muži! Dokáže tak totiž s přehledem vyřešit jakoukoli krizovou situaci, až vy se budete únavou hroutit.

Sdílej na facebooku
Autor: Simona Procházková

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku