Rádce Aha! Jak přežít nástrahy léta | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Rádce Aha! Jak přežít nástrahy léta

 (Tonda Tran, Profimedia)

Letní prázdniny jsou tady a jsou jiné než obvykle. Většina z nás se letos za hranice nepodívá, a proto se chystá objevovat krásy Česka. I když se může zdát, že dovolená, při které necestujeme za hranice, se stává automaticky bezproblémovou, opak je pravdou.

Nepodceňujte štípnutí hmyzem
I když použijete repelent, štípnutí často nezabráníte. „Pokud se jedná o běžné štípnutí hmyzem bez alergické reakce, postačí na kousnutí aplikovat antihistaminový gel a přikládat chladicí obklad. Pokud dojde k výraznějšímu nebo mnohočetnému štípnutí, je vhodné užít antihistaminika v tabletách. Lidé, kteří vědí, že jsou alergičtí a trpí anafylaktickou alergickou reakcí, by měli mít při sobě lékařem předepsaný SOS lék (adrenalin v předplněném injekčním peru),“ radí Ludmila Mazylkinová ze zdravotnického zařízení Moje ambulance.

Pitný režim je základ
Přehřátí či úpal se projevuje bolestí hlavy, svalů, zvracením a dehydratací. Jak tomu nejlépe zabránit? „Pokud jste zanedbali prevenci, jako je dostatečný přísun tekutin nebo sprchování ve vlažné vodě, a cítíte na sobě příznaky přehřátí nebo úpalu, je důležité se přesunout do chladného prostředí. Podávejte tekutinu po malých doušcích, doplňte ztracené minerály minerální vodou zředěnou na polovinu vodou z kohoutku a potírejte povrch těla vlažnou vodou. Použitelný je i jakýkoliv dezodorační sprej, po jehož nastříkání se alkoholová složka rychle odpařuje a ochlazuje povrch těla. Pokud se příznaky nezmírní do 30 minut nebo dokonce zhorší, volejte záchranku,“ doporučuje doktorka Mazylkinová.

Pozor na jedovaté hady v přírodě
Pokud vyrážíte do přírody, dávejte si pozor na hady. Výskyt uštknutí zmijí obecnou se u nás pohybuje v řádu desítek případů ročně. Většinou se jedná o mírné příznaky, kdy se v místě objeví dvě drobné, většinou bolestivé ranky, někdy lehce krvácející, posléze se zarudlým lemem. Vše může být doprovázeno otokem, průjmem, zvracením nebo bolestí břicha. V těžších případech může dojít k rozvoji závažné intoxikace, která může končit selháním ledvin. V těchto případech je vhodné pacientovi poskytnout první pomoc a okamžitě zavolat 155. V žádném případě se nedoporučuje ránu »zaškrcovat«.

Klíště číhá všude
Nebezpečnější než had je kousanec od klíštěte. Může se totiž rozvinout v klíšťovou encefalitidu (existuje očkování) nebo lymskou boreliózu. Proto je potřeba před pobytem v přírodě použít repelent, vzít si dlouhé rukávy a nohavice a ideálně holinky a klobouk. Pokud už klíště chytíte, je třeba ho opatrně vykývat speciálními kleštičkami a zakápnout dezinfekcí. Poté místo kousnutí ještě několik dní sledovat. Pokud se objeví nějaké reakce, je vhodné si nechat kousanec vyšetřit lékařem.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.