Hlavní obsah

Zemřel bývalý předseda německé SPD Hans-Jochen Vogel

Mnichov
Aktualizováno

Ve věku 94 let zemřel v neděli po dlouhé nemoci bývalý předseda německé sociální demokracie Hans-Jochen Vogel. Uvedla to agentura DPA s odvoláním na jeho rodinné kruhy.

Foto: Sven Hoppe/DPA/Alamy Live News, Profimedia.cz

Hans-Jochen Vogel na snímku z loňského roku

Článek

Následník Willyho Brandta ve funkci šéfa Sociálnědemokratické strany Německa (SPD) stál v čele partaje v letech 1987 až 1991. Byl rovněž dlouhodobým starostou Mnichova a spolkovým ministrem spravedlnosti.

Po skončení premiérství Helmuta Schmidta v roce 1982 se Vogel stal ve volbách o rok později sociálnědemokratickým kandidátem na kancléře. Ve volebním klání však neuspěl a předsedou vlády se stal Helmut Kohl v čele koalice pravicově konzervativní CDU/CSU a svobodných demokratů (FDP).

Zemřel kongresman John Lewis, osobnost hnutí za občanská práva

Amerika

V posledních letech Vogel trpěl Parkinsonovou chorobou a se svou manželkou Liselotte žil v jednom z mnichovských domovů s pečovatelskou službou.

Ačkoli mu psaní a čtení již činilo potíže, rád přijímal návštěvy z řad přátel či stranických kolegů a diskutoval s nimi o aktuálních tématech jako je uprchlická krize či nárůst pravicového extremismu v Německu. Byl mimo jiné známý tím, že nepoužíval mobilní telefon ani počítač.

V SPD byl Vogel považován za člověka s neotřesitelnými morálními zásadami, připomíná DPA. Kromě celoživotního tématu sociální spravedlnosti jej až do pozdního věku tížil možný rozpad Evropy. V době britského odchodu z Evropské unie upozorňoval, že sedm desetiletí míru v Evropě bylo umožněno pouze díky překonání nacionalismu.

Zemřel Miloš Jakeš

Domácí

Reklama

Související články

Zemřel exministr Jindřich Kabát

Ve věku 67 let zemřel v rodinném kruhu Jindřich Kabát, politik, spisovatel, psycholog a vysokoškolský učitel. ČTK to sdělil jeho syn Martin Kabát. V letech...

Výběr článků

Načítám