Objednávkové systémy na testování koronaviru váznou. Zájemci proto raději zkoušejí termíny přímo

Nakažených koronavirem v Česku přibývá a s tím roste i počet lidí, kteří se potřebují podrobit testu na koronavirus. Praxe z odběrových míst ale ukazuje, že systém nefunguje zcela ideálně. Na dvě místa v Praze, kde se testy provádějí, do nemocnice Na Bulovce a do vinohradské fakultní nemocnice, ráno vyrazily reportérky Radiožurnálu, aby zjistily aktuální stav.

Reportáž Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Těsně před osmou ranní stálo na prvním z odběrových míst, pražské Bulovce, frontu na PCR test asi 15 lidí. Za 50 minut už zůstali asi jeden nebo dva čekající. Lidé přicházeli spíš pěšky, ale kdo se vydal autem, mohl pohodlně zaparkovat přímo u dveří do ordinace, kde se testy provádějí. Problém s čekáním na místě tak rozhodně nebyl, většinou fronta trvala maximálně 15 minut.

Podle některých lidí, kteří na testy přišli, tady ale není dobře zvládnutý objednávkový systém. „Neobjednávala jsem se, protože když jsem se dozvěděla, že potřebuji na testy, tak šlo objednat nejdřív na středu. Čekala jsem asi od půl osmé, takže tak tři čtvrtě hodiny,“ popisuje studentka žurnalistiky Eliška Krátká, kterou na vyšetření poslala hygiena.

Další připad koronaviru v Alzheimercentru v Jihlavě: Nemocných je 40 klientů a 17 zaměstnanců

Číst článek

„Přišla nám od šéfa zpráva, že je někdo pozitivní ve vedlejší kanceláři, tak jsem radši rovnou tady,“ uvedl další muž. Prakticky ze stejného důvodu přišli i dva zaměstnanci hokejové Slavie: tým před několika dny potvrdil, že mají někteří hráči pozitivní testy.

Komu test nenařídí hygiena, musí na místě zaplatit poplatek 1756 korun. Většina těch, kterým testy doporučil zaměstnavatel, je domluvená, že jim firma částku proplatí.

Podobnou zkušenost potvrdili i další čekající: raději se rozhodli přijít v neděli ráno než čekat na termín, který nabízí objednávkový systém.

Doprovod rodičů

Počkat si několik dní musel taky Lukáš. Toho na test poslali hygienici, protože hrál florbal s lidmi, kteří navštívili oslavu narozenin v pražském klubu, kde se koronavirem nakazily desítky lidí. „Volali mi asi ve čtvrtek. Od pondělí jsem byl doma v karanténě a volali mi z hygieny, jestli jsem byl na testech,“ říká.

Domažlická nemocnice využila dezinfekci, která je účinná dva roky. Její aplikace stála 300 000 korun

Číst článek

„Není plnoletý, takže musel čekat, až se vrátím z dovolené,“ vysvětluje Lukášova matka, která ho musela na test doprovodit. A to je další komplikace, která v některých případech testování zdržuje. Nezletilí totiž mohou přijít jen v doprovodu rodičů.

Ještě méně lidí čekalo u Fakultní nemocnice na Královských Vinohradech. Tam je možnost jedině testování drive-in, tedy přijet autem, stáhnout okénko a nechat se vyšetřit.

Jeden z přijíždějících přijel, protože to od něj vyžadoval zaměstnavatel po návratu z dovolené v Chorvatsku, druhý zase přijel preventivně kvůli tomu, že odjíždí na florbalové soustředění a chce mít jistotu, ze je zdravý. Oba dva se do systému objednávali online den předem. Podle jednoho z nich místa bylo ještě dost: druhý ale říkal, že mu systém nabízel termín až v úterý.

Eva Mikulka Šelepová, Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme