Po úspěšném uvedení na přehlídce Tady Vary míří Než skončí léto do kin

Originální, barevný, plný energie, intenzivní, vtipný, dojemný… takovými přívlastky označovali minulý pátek diváci zahajovací film přehlídky Tady Vary ve vašem kině Než skončí léto. Australské drama režisérky Shannon Murphy zhlédlo v jediný večer v 96 kinech po celé ČR téměř čtyři tisíce diváků a snímek se tak ještě před svou oficiální kinopremiérou stal čtvrtým nejnavštěvovanějším filmem uplynulého víkendu.

Ve čtvrtek 9. července film vstupuje do všech kin, a to díky KVIFF Distribution – společnému distribučnímu labelu MFF Karlovy Vary, České televize a Aerofilms. Než skončí léto vypráví příběh šestnáctileté Milly, která se navzdory vážné nemoci cítí více naživu, než kdy předtím – právě se totiž zamilovala do průšviháře Mosese. Millin nový přítel je pro její rodiče noční můrou, brzy se ale ukáže, že setkání s láskou je to nejlepší, co Millu a potažmo celou její rodinu mohlo potkat.

 

Podívejte se na ukázku z filmu zde: https://youtu.be/5gV5K3vPQoE

Seznam kin, která film hrají: bit.ly/Kina_Nez_skonci_leto

 

Jedinečný příběh o dospívání

Millu ve filmu Než skončí léto ztvárnila jednadvacetiletá australská herečka Eliza Scanlen. Jedná se o její první hlavní filmovou roli, do povědomí filmových a seriálových fanoušků se už ale zapsala dříve. V roce 2018 zazářila po boku Amy Adams a Patricie Clarkson v osmidílném seriálů Ostré předměty, o rok později se objevila po boku Emmy Watson, Saoirse Ronan a Florence Pugh v úspěšném filmu režisérky Grety Gerwig Malé ženy. „Hrát Millu pro mě bylo neskutečně radostnou a intenzivní zkušeností. Milla je tak plná života, neustále se vyvíjí a mění… její energie se do mě obtiskla. Neznám žádný jiný příběh o dospívání, který by působil tak svobodně a energicky. Nedovedu přesně říct, čím to je, ale myslím, že důvodem bude také to, že autorkou scénáře je Australanka Rita Kalnejais. Tím pádem je ve filmu hodně černého a nesentimentálního humoru, pro který má Rita velký cit,“ říká Scanlen.

Herecký ansámbl australských hvězd

Kromě Elizy Scanlen se ve filmu představí Ben Mendelsohn a Essie Davis v rolích Milliných rodičů a Toby Wallace jako Moses, neukotvený, ale srdečný průšvihář, do kterého se Milla zamilovala. Mendelsohn a Davis patří mezi nejslavnější australské herce současnosti. Mendelsohn se představil v řadě hollywoodských (Captain Marvel, Ready Player One: Hra začíná) i nezávislých (Hvězda kriminálu, Hazardní hráči) snímků, letos ztvárnil hlavní roli v úspěšném seriálu Outsider. Davis se objevila v seriálu Hra o trůny, v roce 2014 si zahrála hlavní roli v úspěšném hororovém snímku Babadook. Toby Wallace získal za svůj výkon ve filmu Než skončí léto na festivalu v Benátkách Cenu Marcella Mastroianniho pro nejlepšího mladého herce. Právě herecké výkony všech čtyř herců a dynamika mezi jednotlivými postavami je diváky a kritiky v souvislosti s filmem často vyzdvihována. „I když se může zdát, že každá z postav je trochu uzavřená ve svém světě, neustále jsou na sebe navzájem naladěné a reagují na sebe. Při natáčení na sebe byli Eliza, Toby, Ben a Essie zcela napojeni a naslouchali si,“ říká režisérka filmu Shannon Murphy.

 

Více infa: https://www.aerofilms.cz/nez-skonci-leto/

 

Foto: www.aerofilms.cz