Jak se točil Vinettou: To jste nikdy neviděli! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Jak se točil Vinettou: To jste nikdy neviděli!

Vinnetou
Vinnetou (Foto: M. Hykl, D. Malík, archiv)

Rudý gentleman, neohrožený válečník, ale i obrovský showman. Takový byl při natáčení dodnes populární filmové série o náčelníkovi Apačů představitel legendárního Vinnetoua Pierre Brice (†86).

Na place profesionál, mimo kameru pohodář, který bavil celý štáb. Dokazují to nejen unikátní fotografie z archivu obdivovatelů filmových Mayovek, ale i slova jejich režiséra. „Ani jednou jsem nezalitoval toho, že jsem si vybral právě Pierra,“ prohlásil kdysi Briceův objevitel Harald Reinl (†78).

Fotograf
Zaznamenat si každý okamžik z průběhu natáčení bylo velkým koníčkem obou hlavních hrdinů. Po smrti Lexe Barkera se Pierre netajil tím, že nad alby s fotografiemi z natáčení se leckdy neubránil slzám.

Karbaník
Herecký karavan sloužil během natáčení v krásných exteriérech bývalé Jugoslávie nejen jako šatna, ale v případě Pierra Brice i jako karetní herna. Díky svojí minulosti v cizinecké legii byl totiž vášnivým karbaníkem a Lexe Barkera pravidelně porážel.

Milovník psů
Není tajemstvím, že během natáčení Mayovek se mezi členy štábu pohybovalo vždy několik psů. A byl to právě Brice, který nevynechal ani jedinou příležitost si s nimi pohrát. Sám jich v pozdějších letech s manželkou Hellou několik vlastnil.

Showman
Zatímco před kamerou Brice působil jako Vinnetou nesmírně vážně a seriozně, ve skutečnosti byl pořád mladý kluk. Během přestávek v natáčení bavil celý štáb. „Když Pierre začal blbnout, nevěděl, kdy přestat. Režisér se někdy pěkně zlobil, když jsme se začali smát i na place,“ vzpomínal později představitel Old Shatterhanda Lex Barker.

Milovník dětí
Vlastních se Pierre nikdy nedočkal. Přesto mu nebyly cizí...

Kamarád
Lex a Pierre byli na plátně pokrevními bratry, ve skutečnosti nerozlučnými přáteli. Trávili spolu nejen chvíle odpočinku mezi jednotlivými scénami, ale potkávali se i v soukromí se svými rodinami.

Ilči
Se svým filmovým koněm Ilčim Pierre dokonale splynul a hrál si s ním i během přestávek v natáčení. Podle filmových poradců, kteří se o koně během natáčení starali, bylo jejich spojení nevídané.

Společník
Pierre byl vyhlášený tím, že během přestávek rád naslouchal historkám svých kolegů. Výjimkou nebyl ani Klaus Kinski (†65). Ten se se svým kolegou dělil nejen o historky ze svého bouřlivého mládí, ale i o radost z dcery Nastassji, kterou jako malou holčičku na natáčení do Jugoslávie občas přivezl.

Sportovec
Láska Pierra Brice ke sportu a zejména k plavání byla pověstná. I proto nevynechal žádnou příležitost, aby se o přestávkách v natáčení neponořil do některé z filmových přírodních kulis. A dnešní Chorvatsko, kde se většina Mayovek natáčela, jich nabízelo filmařům opravdu hodně. Ať už to byla Plitvická jezera či řeka Zrmanja u Stari Gradu. A knížka za gumičkou Pierrových plavek dokazuje, že Brice byl i vášnivý čtenář.

 



Přečtěte si
AliAlice
24. 11. 2021 • 08:55

Jo ,byl to velký fešák ...!!!

mbmb
28. 7. 2020 • 09:31

Ano pamatuji fronty na poklad na stříbrném jezeře V šedém sociku taková krása! A pak to veliké zklamání na Plitvicich ,stejně tak na Kanárech western city

majojo
27. 7. 2020 • 16:46

Jo Vinettou, to byl náčelník. Ne jako ten zakrslej Apač Vinnetou. Píšete jako matka Štiková.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.