Marek Stodůlka
27. července 2020 • 04:40

Šampioni UFC mají fantastickou bilanci! Kdo jsou NEJ bojovníci světa?

Vstoupit do diskuse
1
  • Šampioni UFC mají neuvěřitelnou bilanci. Seznamte seŠampioni UFC mají neuvěřitelnou bilanci. Seznamte seFOTO: koláž iSport.cz

    Nejlepší z nejlepších. To platí o šampionech UFC vlastně vždy. Když ale minulý týden Deiveson Figueiredo získal uvolněný opasek muší váhy, vykrystalizovala se nebývale silná sestava. Osm mužských držitelů titulů nejslavnější ligy drží dohromady bilanci 165 výher a pouhých 8 porážek. Kdo jsou vládci jednotlivých divizí a čím jsou oproti ostatním tak výjimeční?

  • Deiveson Figueiredo

    Váha: Muší (do 57 kilogramů)

    Věk: 32 let

    Národnost: Brazilec

    Profesionální bilance: 19:1

    Bilance v UFC: 8:1

    Zisk titulu: 18. července 2020

    Létám jako motýl, bodám jako včela. Tak se kdysi popsal Největší boxer všech dob Muhammad Ali. Podobné rčení by se dalo použít i k brazilskému šampionovi Deivesonu Figueiredovi. Odkazem asi slavného Afroameričana nepřekoná, titul získal teprve před týdnem a velikost svého jména tak teprve začíná budovat, na nejlehčí divizi má však mimo skvělého pohybu také ohromně tvrdé údery. K tomu přidejte perfektní jiu jitsu a po Demetriousi Johnsonovi a Henrym Cejudovi má muší váha dalšího šampiona, kterého bude velmi těžké z trůnu sesadit.

    Vyčerpaný ale nadšený Deiveson FigueiredoFoto Reuters

  • Petr Yan

    Váha: Bantamová (do 61 kilogramů)

    Věk: 27 let

    Národnost: Rus

    Profesionální bilance: 15:1

    Bilance v UFC: 7:0

    Zisk titulu: 11. července 2020

    Ruský bijec vlétl do UFC po hlavě. Debutoval v červnu 2018, za rok a půl měl již pod nejslavnější organizací pět vítězství. Petr Yan zazářil mimo jiné také v Praze, kde dominantně porazil Johna Dodsona. Stejně jako Figureido ukořistil pás, kterého se vzdal Henry Cejudo. V titulovém duelu utrápil legendárního Josého Alda, jako vždy těžil zejména z agresivního boxu a toho, že soupeř nestíhal tempo, které Yan nastolil. Jediná porážka sedmadvacetiletého bojovníka z Omsku přišla po těsném rozhodnutí, půl roku na to se ale Magomedu Magomedovovi pomstil a v odvetě jej přemohl.

    Rus Petr Yan na Fight IslanduFoto Reuters

  • Alexandr Volkanovski

    Váha: Pérová (do 66 kilogramů)

    Věk: 31 let

    Národnost: Australan

    Profesionální bilance: 22:1

    Bilance v UFC: 9:0

    Zisk titulu: 14. prosince 2019

    Po nadvládě Maxe Hollowaye má pérová váha konečně nového krále. Alexandr Volkanovski porazil rodáka z Havaje dokonce dvakrát, oba střety byly sice ohromně vyrovnané, Australan je ale převážil na svou stranu. Volkanovski má v poměru k výšce obrovské rozpětí paží, v postoji je tak díky dlouhým rukám a tvrdým kopům na nohy nebezpečný. Při zápasení mu pomáhá také silový fond, který budoval již jako profesionální ragbista. V té době vážil téměř sto kilo, začal však hubnout a přes veltrovou a lehkou divizi se až dostal do pérové, kde zatím nenašel přemožitele.

    Alexander Volkanovski po těžkém boji a začátku červenceFoto Instagram

  • Chabib Nurmagomedov

    Váha: Lehká (do 70 kilogramů)

    Věk: 31 let

    Národnost: Rus

    Profesionální bilance: 28:0

    Bilance v UFC: 12:0

    Zisk titulu: 7. dubna 2018

    Jon Jones, nebo on? Těžko se shodnout, jestli je Chabib Nurmagomedov momentálně nejlepším zápasníkem MMA na světě, dominance dagestánského šampiona je však neuvěřitelná. Osmadvacet soubojů, v žádném z nich nekrvácel a prohrál jediné kolo. S Conorem McGregorem. Všichni soupeři vědí, že se je pokusí strhnout na zem, kde je bude doslova šikanovat, stejně se mu to vždy povede. Nevyčerpatelný fyzický fond a bezchybný boj na zemi, kterému jej od mala učil otec, to jsou Nurmagomedovovy zbraně. Právě nedávná smrt otce možná lehce pozastaví vládci lehké divize kariéru, domluvený souboj s Justinem Gaethjem se nejspíš ze září přesune na konec roku.

    Doposud neporažený UFC bojovník Chabib Nurmagomedov Doposud neporažený UFC bojovník Chabib NurmagomedovFoto Instagram Chabiba Nurmagomedova

  • Kamaru Usman

    Váha: Veltrová (do 77 kilogramů)

    Věk: 33 let

    Národnost: Nigerijec

    Profesionální bilance: 17:1

    Bilance v UFC: 12:0

    Zisk titulu: 2. března 2019

    Pro některé fanoušky „nejnudnější“ šampion. V soubojích totiž protivníky nejčastěji vyšťavuje na pletivu, kde zasazuje údery v klinči. Zápasení Kamaru Usmana je však na takové úrovni, že nemá proč svou taktiku měnit. Z top desítky žebříčku se střetnul s šesti vyzyvateli, všechny dominantně přemohl. V duelu s Colbym Covingtonem ukázal, že umí také dobře boxovat. I po pětikolových bitvách odchází z klece téměř nezadýchaný, i proto je, jak sám rád říká, pro celou divizi velkým problémem.

    Šampion veltrové váhy Kamaru Usman Šampion veltrové váhy Kamaru UsmanFoto Reuters

  • Israel Adesanya

    Váha: Střední (do 84 kilogramů)

    Věk: 31 let

    Národnost: Nigerijec

    Profesionální bilance: 19:0

    Bilance v UFC: 8:0

    Zisk titulu: 5. října 2019

    Stejně jako Chabib Nurmagomedov se Israel Adesanya pyšní neposkvrněným rekordem. Styl boje má však vytáhlý Nigerijec úplně odlišný. Skvělý kickboxer s profesionální bilancí 75:5 přešel do MMA, naučil se perfektně bránit strhy k zemi a vymlátil všechny hvězdy UFC, které se mu postavily do cesty. V ringu téměř tančí, výborně vidí a vždy je rychlejší než protivník. V září jej čeká bitva s neporaženým Brazilcem Paulem Costou, v níž bude muset ukázat, zda rychlost a technika přemohou mimořádnou sílu.

    Israel AdesanyaFoto Instagram

  • Jon Jones

    Váha: Polotěžká (do 93 kilogramů)

    Věk: 32 let

    Národnost: Američan

    Profesionální bilance: 26:1

    Bilance v UFC: 20:1

    Zisk titulu: 19. března 2011

    Titul uzmul už téměř před deseti lety jako nejmladší šampion v historii UFC. Sice o něj dvakrát přišel kvůli dopingu, nikdy však ne v kleci. I jediná porážka přišla po diskvalifikaci. Jona Jonese zkrátka nepřemohl ani jeden z početné plejády bojovníku, a když se podíváte na rozpis Američanových zápasů, zjistíte, že téměř všechny bitvy byly proti soupeřům, jenž by si zasloužili označení legendy. Snad každé velké jméno polotěžké divize nedávných let Jones porazil. I když v posledních dvou střetech už nebyl tak dominantní jako kdysi, šampionský pás stále drží.

    Král polotěžké váhy UFC Jon Jones Král polotěžké váhy UFC Jon JonesFoto Instagram

  • Stipe Miocic

    Váha: Těžká (do 120 kilogramů)

    Věk: 37 let

    Národnost: Američan

    Profesionální bilance: 19:3

    Bilance v UFC: 13:3

    Zisk titulu: 17. srpna 2019

    Oproti kolegům se zlatým opaskem nevypadá jeho bilance tak impozantně. Třikrát totiž padl, Stipe Miocic však skóre nasbíral v těžké váze, kde vždy může rozhodnout jediná rána. O tom svědčí také fakt, že je jediným, komu se v této divizi v UFC podařilo třikrát obhájit titul, pak o něj sice proti Danielu Cormierovi přišel, následně si jej však vzal zpět. Proto nás čeká završení trilogie, v níž půjde také o postavení nejlepšího bojovníka těžké váhy všech dob. Pokud se hasiči z Ohia podaří krajana 15. srpna znovu porazit, místo na výsluní už mu nikdo nevezme.

    Stipe Miocic seřezal vyzyvatele Francise Ngannoua Stipe Miocic seřezal vyzyvatele Francise NgannouaFoto Profimedia.cz

Vstoupit do diskuse
1
Aktuální události
Články odjinud