V tomto článku objevíš jaké jsou příčiny, příznaky a také ti ukážu návod, jak vyléčit zlomené srdce krok za krokem a posunout se dále ve svém životě.

Tento článek ti také pomůže zlepšit kvalitu tvých vztahů, ale také posunout svůj život na novou úroveň. Zároveň dojde ke zlepšení tvého zdraví a jednoduše budeš šťastnější, proto nezapomeň číst až do konce.

Co je to zlomené srdce

Zlomené srdce je nepříjemný bolestivý emocionální zážitek spojený s emocionální reakcí na náhlou, neočekávanou, nebo nechtěnou ztrátu partnera, lásky, blízké osoby. Často je charakterizována jako intenzivní zranění, nebo touha po bývalé a neuspokojené lásce, kterou provází emocionální utrpení a někdy i úzkosti, nebo jiné stavy včetně deprese.

Nemusí jít nutně jen o rozchod ve vztahu. Zlomené srdce může zapříčinit i úmrtí partnera, rodiče, dítěte, nebo jiné blízké osoby. I přesto, že mnoho lidí spojuje zlomené srdce s koncem romantického vztahu, nebo úmrtí blízké osoby, tak jsem se setkal ve své praxi i s případy, kdy například ztráta zaměstnání vedla ke stejným, nebo podobným reakcím jako u zlomeného srdce a pocitu, že svět (život) už nikdy nebude stejný.

Zlomené srdce může způsobit velkou vnitřní emocionální bolest. Často to pro lidi bývá jako by pro ně skončil celý jejich život. Dokonce v mnoha případech, protože bolest je tak velká a cesta k uzdravení se zdá být tak složitá, tak se lidé vyhýbají uzdravení zlomeného srdce. Toto vyhýbání může vést k mnoha nežádoucím vedlejším účinkům jako například větší vnitřní konflikt, komplikované emocionální reakce, uzavření srdce a neschopnost milovat a jiné komplikace a potíže v budoucích vztazích, nebo dokonce i vznik zdravotních komplikací.

Co způsobuje zlomené srdce – příčiny

Tento složitý a náročný emoční stav – trauma může být způsoben mnoha různými životními okolnostmi. Pojďme se podívat na ty nejčastější příčiny zlomeného srdce:

 

  • Smrt milovaného člověka nebo jeho ztráta
  • Rozchod
  • Rozvod
  • Domácí násilí
  • Nevěra
  • Silné hádky a toxický vztah
  • Ztráta zaměstnání nebo finanční potíže
  • Žárlivost

Zlomené srdce příznaky

V první řadě si musíme uvědomit, že každý člověk je jiný a proto i příznaky zlomeného srdce budou u každého člověka jiné. Dokonce jeden člověk může za svůj život zažít několikrát zlomené srdce a vždy se příznaky mohou lišit situace od situace.

Existuje mnoho různých příznaků zlomeného srdce jako například deprese, úzkost, stres, nebo fyzické příznaky jako je nevolnost, zvracení, průjem, bolesti hlavy, nízká spotřeba energie, nízká chuť k jídlu, nespavost, zvýšená chuť k jídlu a další.

Pojďme se podívat na ty nejčastější příznaky, které sebou zlomené srdce přináší:,

  • Potíže se spánkem a nespavost – Těžká emoční situace jako je rozchod, ztráta blízké osoby, nebo úmrtí blízkého člověka může mít velmi negativní vliv na kvalitu našeho spánku. V některých případech dojde k nespavosti, nebo zhoršení kvality spánku vlivem nedosažení REM spánku. To vede k nadměrné únavě a úbytku energie, ale také emoční podrážděnosti a někdy až k zdravotním problémům.
  • Poruchy příjmu potravy – To může být například zvýšená chuť k jídlu a nadměrné emoční stravování nebo-li přejídání, nebo naopak snížená chuť k jídlu a to může vést k drastickému úbytku hmotnosti. V obou případech si můžeme dokonce i trvale ublížit a způsobit zdravotní problémy.
  • Sklon k návykovým látkám a závislostem – Jde o jakousi kompenzaci za samotnou ztrátu lásky, partnera, někoho blízkého a jde o nejsnadnější cestu, jak se vypořádat s emocemi a samotnou ztrátou. Osobně se domnívám, že léčení konfliktů, nebo zlomeného srdce pomocí návykových látek jako je alkohol, drogy a jiné mohou být velmi nebezpečné, protože nám brání dostat se ke kořenům našich problémů a bolesti. To nám brání v uzdravení celé situace a navíc si návykovými látkami poškozujeme zdraví a vytváříme závislost.
  • Hubnutí nebo nabíraní na váze – Když jsem prošel před několika lety drsným rozchodem, ztratil jsem 10 – 15 kg za měsíc. Absolutně jsem přestal jíst a neměl jsme ani žádnou chuť k jídlu. Prakticky první týden až dva jsme vůbec nejedl. Jídlo je do určitě míry pro mnoho lidí potěšením. A často si lidé kompenzují svou vnitřní bolest právě jídlem, ale přidáním další vrstvy tuku do svého těla tě nijak neochrání před bolestí.
  • Psychické problémy jako jsou deprese nebo úzkosti – Někdy není rozchod, nebo úmrtí blízkého člověka spojený jen se ztrátou významné osoby, nebo lásky našeho života, ale také se ztrátou smyslu života. V tom případě se cítíme jako by jsme už neměli pro co, nebo pro koho žít a nemáme chuť v životě dále pokračovat. V takovém případě často vzniká deprese, která je spojená se ztrátu smyslu života, ale o tom se můžeš dočíst v našem článku o depresi. Někteří lidé propadají úzkosti a dalším psychickým poruchám.
  • Bolesti na hrudi – Někdy to může zajít až tak daleko, že můžeme cítit bolest v oblasti hrudníku. To zejména u velmi emočně citlivých jedinců. Jakákoli dlouhotrvající, nebo přetrvávající bolest na hrudi by mohla být známkou infarktu, takže je důležité brát ji vážně a pokud máš bolesti na hrudi, tak neváhej navštívit doktora.

Rozchod a ex-partner

Možná máš zlomené srdce a přemýšlíš nad tím, jak získat zpátky ex partnera. Možná přemýšlíš nad tím, jak to udělat, aby se vrátil. V tom případě doporučuji shlédnout naše video níže, kde pochopíš základní principy rozchodu. Nejen, že pochopíš rozchod, ale také tam najdeš návod, jak se s ním vypořádat a posunout se v životě dále.

Toto video ti pomůže zlepšit kvalitu tvých vztahů a také překonat bolest způsobenou rozchodem. Také ti toto video pomůže vyléčit zlomené srdce a uvědomíš si, že už ani svého ex-partnera nebudeš chtít, protože ti odhalím jedno důležité a velké tajemství. Více ve videu níže.

Syndrom zlomeného srdce

Syndrom zlomeného srdce je skutečný stav způsobený extrémní psychickou, nebo emoční bolestí. Intenzivní emoční stres vyvolává uvolňování vysokých hladin adrenalinu, katecholaminů a dalších chemikálií spojených se zármutkem a jinými traumaty.

Pokud se intenzivní zármutek prodlouží, hladiny těchto chemických látek se mohou zvýšit a stát se toxickými, což způsobuje srdeční selhání. Konkrétně levá komora bobtná, což snižuje účinnost srdce při pumpování krve. Zpomalení toku krve může způsobit krevní sraženiny. Krevní sraženiny způsobují srdeční selhání nebo mrtvici. Příznaky syndromu zlomeného srdce mohou napodobovat příznaky typického infarktu myokardu. Mezi příznaky patří únava, bolest na hrudi a dušnost. Syndrom zlomeného srdce může zhoršit základní zdravotní stav, zejména u lidí, kteří už mají srdeční problémy. Přidaný stres může zvýšit pravděpodobnost fatálního následku (selhání srdce).

Není neobvyklé, že manželé, kteří byli vdaní po desetiletí zemřeli během několika hodin, nebo dnů po sobě. Vědci zjistili, že ženy jsou daleko více náchylnější k syndromu zlomeného srdce než muži. Lidé jsou náchylnější k syndromu zlomeného srdce, pokud je smrt milované osoby náhlá a neočekávaná. Naopak dlouhodobé onemocnění snižuje pravděpodobnost vzniku syndromu zlomeného srdce, protože přeživší manželé mají čas psychicky se připravit na smrt blízké osoby a s ním spojený zármutek, který bude následovat po smrti této blízké osoby. Dalším důležitým faktorem je, že pozůstalí manželé mají čas se rozloučit se svými celoživotními společníky.

Existují i studie, které ukazují, že pes může trpět depresemi, nebo umřít také na zlomené srdce.

Věda vše dokazuje

Dnes už i vědecké studie ukazují, že syndrom zlomeného srdce je skutečný a neměl by se podceňovat, protože může způsobit například selhání a srdce a další zdravotní komplikace včetně úmrtí. Proto pokud máš za sebou těžkou emocionální situaci, nebo si v nadměrném stresu, nebo si přišel o blízkou osobu, máš po rozchodu, zažil jsi nevěru, tak neváhej využít našeho online kurzu cesta sebelásky, kde najdeš návody krok za krokem a nástroje, jak s tím jednoduše pracovat a uzdravit svou minulost zpracovat své emoce, dostat stres pod kontrolu a mnoho dalšího.

Existuje lék na zlomené srdce

Možná se ptáš, jestli existuje lék na zlomené srdce? Ne opravdu neexistuje. Neexistuje žádný univerzální způsob, jak vyléčit zlomené srdce. Ale existují věci, které můžeš udělat pro to, aby jsi uzdravil své srdce a dostal se do emoční pohody.

Podělím se s tebou o návod krok za krokem, který ti pomůže zvládnout těžké emoční situace jako je rozchod, ztráta, nebo úmrtí blízké osoby a podobně. Také ti to pomůže zlepšit tvůj život včetně zlepšení kvality tvých vztahů, žít šťastnějším životem a dojde ke zlepšení tvého zdraví.

Nezapomeň, že každá bolest i negativní emoce je zde proto, aby jsme mohli růst. Život bez problémů a překážek neexistuje. Každý má ve svém životě problémy i překážky. Ano i celebrity, nejúspěšnější a nejbohatší lidé na planetě mají také své problémy a překážky. Právě díky problémům můžeme poznávat, získávat zkušenosti, růst a učit se.

Někdy nám může pomoci přečíst si příběh jako je tento, nebo životní zkušenost od člověka, který si prošel tím stejným jako my, kdy nám může pomoci překonat naše stavy a posunout se dále.

Jak vyléčit zlomené srdce

Nyní je čas se s tebou podělit o vysoce efektivní tipy, jak vyléčit zlomené srdce. Nebudu zde říkat takové ty tipy, které najdeš všude, ale předám ti skutečný návod, který ti pomůže vyrovnat se s rozchodem, nebo ztrátou blízkého člověka.

Pokud se budeš těmito radami řídit, tak celý proces hojení zlomeného srdce bude rychlejší a snadnější. Neznamená to, že všechno přejde hned. Neexistuje žádný lék na zlomené srdce, který funguje okamžitě, nebo rychle. Já ti nabízím návod a tipy, které urychlí celý proces a pomůže ti v životě se posunout dále.

1. Emoce a bolest

Nejhorší, co můžeš udělat, když ti někdo zlomí srdce je předstírat, že se nic neděje a potlačovat své pocity, nebo utíkat od bolesti. Každá bolest i negativní emoce je zde proto, aby nás transformovala. Díky negativním emocím, problémům a překážkám můžeme růst. Pamatuj každá potlačená bolest, nebo emoce se jednou vrátí a to v ještě horší a silnější podobě a způsobí daleké větší trauma, nebo bolest.

Když se s tebou někdo rozejde, nebo přijdeš o blízkou osobu, budeš cítit záplavu různých emocí. Je to trauma. Je to pro tvůj systém šok. A stejně jako u všech typů emocionálních šoků je potřeba být vůči sobě upřímný a dovolit si plně cítit své pocity. Konec konců jsou to tvé pocity a přichází z nějakého důvodu například mohou ti pomoci projít obtížnými zážitky a problémy, ale pouze pokud je uvolníš a správně zpracuješ.

Proces truchlení

V několika následujících dnech po rozchodu se neboj brečet truchlit, prožít své emoce a přijmi, že rozchod pro tebe určitou ztrátou. Se ztrátou většinou přichází pět fází zármutku popření, hněv, vyjednávání, deprese a přijetí. Každý včetně tebe bude procházet určitými fázemi po svém, ve svém vlastním čase. Během tohoto procesu je nutné identifikovat své emoce, plně je prožít a pustit.

Každý rozchod, ztráta blízké osoby včetně úmrtí v nás zanechá určitou vnitřní bolest. Ve své praxi jsem zažil několikrát případ, kdy člověk v minulosti přišel o blízkou osobu a to v něm zanechalo velkou vnitřní bolest – trauma. Tento člověk v sobě potlačil své pocity a nedokázal se vyrovnat s tak velkou ztrátou a bolestí. Po nějaké době, kdy v sobě dusil tyto negativní pocity a bolest přicházely další stejné, nebo podobné situace, které mu tuto vnitřní bolest a potlačené emoce připomínaly, nebo ještě více prohlubovaly. Po několika letech se objevily zdravotní problémy včetně rakoviny. Nemoc nám jen ukazuje, že nemůžeme žít dále způsobem jakým žijeme. Pokud v sobě dusíme bolest a máme potlačené nevyjádřené emoce, tak po nějaké době naše tělo onemocní.

Věřím, že nechceš skončit stejně. Prakticky každý člověk, který se na mě obrátil s rakovinou a dalšími zdravotními problémy, tak prožil v minulosti nějaké trauma, nebo jinou velmi silnou emoční situaci, která ho negativní poznamenala. Nejen, že takové trauma (potlačené negativní pocity a vnitřní bolest) negativně poškozuje tvůj život včetně tvého zdraví, ale také výrazně negativně ovlivní tvé budoucí vztahy.

Trochu té vědy

Vědci poprvé prokázali, že mozek se podílí na vývoji srdečního stavu zvaného Takotsubo syndrom (TTS). Zjistili, že oblasti mozku, které jsou zodpovědné za zpracování emocí mají velmi výrazný vliv na průběh zlomeného srdce a další těžké emoční životní situace a mohou způsobit zdravotní problémy jako selhání srdce, infarkt, nebo i smrt. Proto POZOR na emoce

Vědci tvrdí, že syndrom zlomeniny srdce a rakovina jsou spolu velmi úzce spojené. A moje praxe je toho je důkazem. Řešit zlomené srdce je daleko snadnější než se uzdravit z rakoviny, proto na nic už nečekej a čti dále.

Uzdrav svou minulost a uzdravíš tím svůj život

Pokud jsi připraven učinit změnu ve svém životě a chceš zlepšit kvalitu svých vztahů, být šťastnější, zlepšit své zdraví včetně svého života, tak máme pro tebe skvělou příležitost.

Čekají na tebe terapeutické techniky a návody krok za krokem, které ti pomohou uzdravit tvou minulost, vyrovnat se a uzdravit své zlomené srdce, uzdravit své vnitřní dítě, ženu případně muže, ale také naučit se správně pracovat s negativními myšlenkami a emocemi. Provedeme tě hlubokým procesem odpuštění a současně se zvýší tvoje sebevědomí a budeš budovat svoji vnitřní hodnotu a naučíš se přijmout takový jaký jsi.

Navíc získáš řízené meditace a vizualizace včetně programovacích nahrávek, které přeprogramují tvé podvědomí a mnoho dalšího, včetně materiálů ke stažení jako je pracovní kniha a další. To vše najdeš a mnohem více najdeš v našem online kurzu cesta sebelásky, který čeká právě na TEBE.

odpusteni-minulosti

2. Změň úhel pohledu

V první řadě je třeba přijmout situaci takovou, jaká je. Je nutné přijmout i všechny emoce, které jsou s tímto spojené. Důležitým aspektem, jak vyléčit zlomené srdce, je změnit úhel pohledu jakým se na tuto situaci budeš dívat.

Neexistuje problém, ale jen možnost pro růst. Pokud změníme úhel pohledu a také postoj k situaci, tak tím můžeme zcela zrychlit celý proces a délku hojení zlomeného srdce. Často se lidé litují a staví se do role oběti, ale toto bude jen celý proces zhoršovat a prodlužovat.

Ve videu níže najdeš návod a jednoduchou techniku, jak změnit přístup k problému a překážkám včetně zlomeného srdce. Změna přístupu a reakce na samotnou událost změní výsledek, tedy tvůj budoucí život.

3. Vyvaruj se kontaktu s dotyčnou osobou

Udělej si čas a prostor potřebný k vnitřnímu uzdravení. Vyvaruj se mluvení, potkávání, hovoru, nebo textových zpráv se svým bývalým partnerem. Odstraň ho ze sociálních sítí jako je facebook, instagram a podobně, aby sis mohl udělat přestávku. Pokud sleduješ svého ex-partnera prostřednictvím sociálních sítí, tak se velmi jednoduše a rychlé může vrátit zpět tvá vnitřní bolest a znovu budeš prožívat toto utrpení. Čím více se mučíš, tím déle bude bolest trvat. Někdy můžeme na sociálních sítích, kde sledujeme svého ex-partnera vidět něco, co v nás vyvolá pocity žárlivosti, nebo touhu po pomstě a to znemožňuje vyléčit zlomené srdce.

Dej vědět svému ex, že potřebuješ nějaký čas a prostor, aby tě nekontaktoval. Klidně mu řekni „Potřebuji nějaký čas sám pro sebe. Ocenil bych to, kdy jsi mě nekontaktovala nějakou dobu, protože pracuji se svými pocity a na vnitřním uzdravení. “

Zbav se osobních předmětů nebo dárkŮ od této osoby

Snaž se nedržet a lpět na věcech, které patří tvému bývalému partnerovi, nebo které ti ho připomínají. Přijmi fakt, že je čas tyto předměty pustit, aby jsi se mohl posunout dále a uzdravit své zlomené srdce.

Můžeš například zařídit, aby si osoba vyzvedla své věci. Tím, že uděláš prostor a zbavíš se těchto věcí, tak uděláš prostor pro nové věci, které mohou přijít do tvého života.

4. Věnuj se tomu co miluješ – koníčky

Zaměř se na koníček, který miluješ. Možná miluješ malování, kreslení, zpívání, umění, nebo čtení. Možná máš koníček jako zpracování dřeva, pletení, hraní na hudební nástroj, turistika, cestování nebo sportování. Určitě je lepší než se nechat ovládat negativními emocemi, soustředit se na činnost, která tě potěší a dělá šťastným. To ti může pomoci uvolnit se a soustředit se na přítomnost tady a teď jinak by jsi se mohl nechávat vtáhnout do minulosti a vzpomínek na tvůj minulý vztah, nebo bývalého partnera.

Tvé koníčky ti pomohou zůstat více optimistický, pozitivní a přivedou tě na jiné myšlenky. Americká studie odhalila, že optimisté budou žít déle než ti, kteří mají na život negativnější pohled.

5. Terapie a koučink

Pokud potřebuješ další pomoc, terapie může být skvělým zdrojem, která ti poskytne podporu a nové nástroje, které ti pomohou při procesu uzdravení vnitřní bolestí, negativních emocí a zlomeného srdce, nebo v čemkoliv dalším. Pomocí naší terapie a koučinku projdeš léčebným modelem s měřitelnými cíli, které tě naučí, jak změnit negativní automatické myšlenky a chování, které ti brání v pohybu vpřed. Naučíš se správně pracovat s negativními myšlenkami a emocemi, ale také, jak zpracovat potlačené pocity a vyléčit svou vnitřní bolest, která ti brání ve štěstí a navázání úspěšného vztahu.

Nebo také můžeš využít našeho online kurzu níže, kde se naučíš pracovat krok za krokem, jak vyléčit jakékoliv vnitřní trauma a bolest včetně negativních a potlačených emocí. A mnoho dalšího jako je zvýšení sebevědomí a podobně.

strach-a-emoce

6. Podvědomé programy

Vyvaruj se negativity vůči opačnému pohlaví. To mohou být programy jako například:

  • Všichni muži / ženy jsou podvodníci!
  • Všichni muži/ ženy jsou stejní
  • Všem mužům/ ženám jde jen o jedno (sex)
  • Všem mužům / ženám záleží jen na vzhledu
  • Všem mužům / ženám jde jen o peníze
  • Všichni muži jsou děvkaři a kurevníci
  • Všechny ženy jsou děvky a kurvy

Svého času jsem byl jedním z těchto lidí, kteří říkali tyto věty a také jim věřili. To způsobovalo, že jsem si neustále přitahoval stejné ženy, které mi způsobovaly znova a znova stejné zranění.

Proto je důležité pochopit jedno. To, že procházíme špatnou zkušeností, nebo rozchodem neznamená, že celá lidská rasa, nebo opačné pohlaví jsou stejní. Pokud máme tyto programy v podvědomí, tak můžeme zmeškat úžasné příležitosti a lidí, kteří se k nám mohou připojit. Toto negativní podvědomé naprogramování způsobuje, že si budeš neustále znova a znova přitahovat stejné partnery, kteří tě budou neustále podvádět, způsobovat zlomené srdce a budeš prožívat neustále stejnou vnitřní bolest. To vše tak dlouho dokud nezměníš své reakce, neuzdravíš vnitřní bolest a nezměníš stav své mysli včetně programů ve svém podvědomí.

S námi zvládneš přeprogramovat své podvědomí snadno a rychlE

Přidej se i TY k naší komunitě vědomí tvůrci, kde najdeš nástroje, jak snadno a rychle přeprogramovat své podvědomí. Najdeš tam nahrávky jako řízené meditace, programování mysli, podprahové nahrávky a další nástroje na všechny různé oblasti života.

Najdeš tam také online kurz vědomého tvoření a další nástroje pro vytvoření života přesně podle tvých představ. Také tam najdeš podporu ostatních členů, výzvy a mnoho dalšího.

 

preprogramovani-podvedomi

7. otevřít své srdce

Často se setkávám s lidmi, kteří dělají jednu velkou chybu, kterou jsem dělal svého času i já a tím se okrádají o lásku a štěstí. Tou chybou je, že se uzavřou lásce. Když přijde nějaká těžká emoční situace, jako je nevěra, rozchod, nebo ztráta blízkého člověka, tak uzavřou své srdce. Někdy to děláme nevědomě, protože se bojíme milovat, aby nás opět a zase někdo nezranil a nezlomil srdce.

Pokud uzavřeme své srdce, tak tím se uzavíráme lásce a nikdy nemůžeme být ve vztahu šťastní. Jednoduše žijeme ve strachu a bojíme se navázat kontakt s jinou osobu. S uzavřeným srdcem se nikdy nemůžeme plně otevřít ve vztahu s další osobu a to způsobuje značné problémy a předčasné ukončení vztahu.

Pokud chceš otevřít své srdce, tak doporučují poslouchat video níže pravidelně každý den. Více informací najdeš v popisku videa, proto doporučuji se prokliknout na youtube a přečíst si popisek, kde najdeš důležité informace, jak s touto nahrávkou pracovat.

8. Odpuštění a zlomené srdce

Stejně jako já svého času, i ty můžeš mít bolestivé vzpomínky, na které by jsi chtěl zapomenout. Cesta k uzdravení není vždy snadná. Skutečné uzdravení přichází až poté, co uzdravíme temné hluboké rány a uvolníme potlačené emoce a vnitřní bolest. Proto je odpuštění tak důležitý proces v uzdravení.

Je nutné odpustit člověku, který ti způsobil zlomené srdce, ale také i sobě. Tím, že budeme v sobě držet ty kruté negativní pocity hořkosti, zrady, vzteku, touhy po pomstě, smutku, lítosti, tak budeme ubližovat stejně jen sami sobě. Zatímco tvůj bývalý partner si užívá života plnými doušky, ty se zasekneš ve své minulosti. Svému partnerovi tím neubližuješ, ubližuješ jen sám sobě.

Stejně tak, pokud jsi přišel o blízkou osobu je nutné se s ní rozloučit a odpustit jí všechno špatné vůči tobě. Další důležitá součást tohoto procesu je odpustit sobě všechno vůči této osobě. Například si možná vyčítáš, že si nemohl být s touto blízkou osobu v době, kdy umírala, nebo si jí něco hnusného řekl a pak náhle umřela, nebo jen jsi s ní netrávil dostatek času. Toto všechno a další věci je třeba pustit jinak si budeme sami ubližovat a způsobovat bolest a znova a znova. Čas nám utíká a nebudeme tady věčně. Chceš se trápit tak dlouho? Je to o volbě.

Pro odpuštění neváhej využít naší řízené meditace níže pro hluboké odpuštění, která ti pomůže odpustit jiné osobě, ale také i sobě.

9. dechové cvičení jako pomoc na zlomené srdce

Zkus hluboké dechové cvičení. Pokud se začneš kvůli nedávnému rozchodu, nebo ztrátě blízké osoby cítit úzkostně nebo vystresovaně, zkus se uklidnit a relaxovat pomocí hlubokých dechových cvičení. Najdi si klidné a tiché místo, kde můžeš provádět dechové cvičení. Poté zkus pomalu zhluboka a plynule nadechovat a vydechovat po dobu několik minut.

Nebo můžeš vyzkoušet meditaci. Meditace ti pomůže také zvládat negativní myšlenky a emoce a zároveň tě zklidní a přivede na jiné myšlenky. Pokud nevíš, jak meditovat, tak vyzkoušej náš návod krok za krokem pro meditace.

Mnoho lekcí jógy podpoří hluboké dýchání. Začni cvičit jógu, která se zaměřuje na pomalé a relaxační pohyby, které ti pomohou relaxovat. Nebo další vhodným cvičením je čchi kung.

10. Komunita podpora přátelé

Najdi si někoho, nebo se obrať na někoho, komu důvěřuješ a můžeš se svěřit čím si právě teď procházíš. Můžeš tak získat podporu, která ti pomůže rychleji a snadněji vyléčit zlomené srdce.

Dokonce se můžeš přidat k nějaké komunitě, nebo skupině lidí, kde se budeš cítit dobře a získáš podporu a nové přátelé. Neboj se strávit kvalitní čas se svými přáteli. Tvoji přátelé ti mohou pomoci podpořit tě a dostat tě do stavu, aby jsi se dobře pobavil a přišel na jiné myšlenky. Nemusíš dělat nic zvláštního. Zkus pozvat přátelé na filmovou noc, party, jít do zoo, nebo na pláž a nebo vyzkoušet novou restauraci.

Komunita podpora a vzdělávací systém

Pokud chceš prostředí, které tě podpoří, kde se můžeš svěřit a pracovat na svém uzdravení, tak neváhej a připoj se do naší komunity vědomí tvůrci.

Také tam najdeš online kurz vědomého tvoření, výzvy a další vzdělávací systém včetně neomezené audio-knihovny. Do budoucna se budeme i živě scházet a pořádat různé akce.

Také je to skvělé místo, kde se můžeš seznámit a možná začít nový vztah, který bude o několik úrovní výše, protože v komunitě jsou lidé, kteří na sobě neustále pracují.

 

komunita-vědomi-tvurci

11. Domácí mazlíček vyléčí zlomené srdce

Pořiď si domácího mazlíčka. Domácí mazlíček ti může pomoci odvrátit pozornost od hluboké ztráty milované osoby, rozchodu, nebo zlomeného srdce. Domácí mazlíčci také dělají skvělé společníky a mohou poskytnout spoustu radosti.

Možná z nějakých důvodů nemůžeš mít domácího mazlíčka, ale určitě můžeš navštívit útulek se psy a vyvenčit pejska, který ti padne do oka. Pomůžeš tím sobě a pejsek bude vděčný, že mu někdo věnuje čas a energii.

Ujisti se, že jsi připraven postarat se o domácího mazlíčka, než se pro něj rozhodneš. Budeš si muset vyčlenit čas a peníze na krmení a péči o domácí zvíře.

11. Destruktivní chování

Vyvaruj se destruktivního chování. Řešení zlomeného srdce může být obtížné a můžeš být v pokušení vyrovnat se s touto emoční bolestí způsobem, který může vážně poškodit tvůj život i tvé zdraví. Snaž se nedělat věci, které by ti mohly fyzicky, nebo duševně ublížit například příliš mnoho pít, nebo drogy a další závislost. Vyhni se také opakovanému kontaktu se svým bývalým partnerem, nebo izolaci od ostatních. Toto chování způsobí pouze větší škody pro tebe a pro lidi kolem tebe.

Pokud začneš cítit, že chceš udělat něco sebezničujícího, zkus místo toho oslovit přítele, nebo člena rodiny. Věnovat čas koníčkům, nebo zapsání tvých pocitů může také pomoci.

Pokud uvažuješ o fyzickém poškození sebe sama, neboli sebepoškozování, tak neváhej mě kontaktovat o okamžitou pomoc.

12. Cvičení a příroda

Zacvič si každý den aspoň trochu. Cvičení může být skvělý způsob, jak se cítit lépe a nespadnout do deprese. Zkus běhat, workout, fitko, plavání, nebo jízdu na kole. Přidej do svého dne 30 minutové cvičení. Přihlas se do fitka a navštěvuj ho několikrát týdně.

Pokud se snažíš cvičit, požádej přítele, aby s tebou absolvoval trénink ve fitku, nebo šel běhat, aby jste byli oba motivováni.

Nezapomeň také trávit čas v přírodě, protože přírodě léčí a uzdravuje. Zařaď každý den do svého života alespoň hodinovou procházku v přírodě a budou se dít zázraky. Tím myslím trávit čas v přírodě bez telefonu, sluchátek a nebo online připojení k sociálním sítím a podobně.

13. Čas sám pro sebe a svůj rozvoj

Pravděpodobně budeš mít teď mnoho času, když už nemáš žádného partnera. Proto tento svůj čas využij čím jak nejlépe. Například začni číst, vzdělávat se, nebo se nauč novou dovednost a tím se zvýší i tvé sebevědomí

Můžeš také pracovat na změně svého života. Například změň své negativní návyky a nahraď je novými pozitivními. Můžeš pracovat na sobě na svém vztahu k sobě a tvá sebeláska bude neustále růst a zlepší se i tvůj život i tvá kvalita vztahů.

minulost
20 Komentářů
    • Cesta Relaxace

      Rádo se stalo Radku 🙂

      Odpovědět
  1. Denisa

    Dobrý den, jsem velmi ráda za tento skvělý článek. Chtěla bych povyprávět čím si procházím.

    Měla jsem svou dětskou lásku od svých 7 let.. Chodili jsme spolu do školy a známe se celý život.

    Máme spolu 3 krásné děti žijeme spolu už 10 let z toho jsme rok a pul manželé.. Můj život se ale obrátil vzhůru nohama, přiznal nevěru a mě nebaví život zničilo mě to nevím co mám dělat, když jsme teď v těžké situaci ,kde se řeší mnoho dalších věcí. Žijeme v Německu vyřizuje se škola ,peníze, Měla jsem radost z nového bytu že se nastěhujeme… Teď už nemám chuť k ničemu jsem na tom psychicky zle prosím potřebuji pomoc 😔😪😪

    Odpovědět
    • Cesta Relaxace

      Ahoj Deniso, děkujeme za zpětnou vazbu. Pokud chcete tuto situaci řešit, rádi Vám s tím pomůžeme, kontaktuje náš na email: info@cestarelaxace.cz a můžeme se domluvit na společném řešení vaši situace. Přejeme hezký den s pozdravem Jirka a Lenka 🙂

      Odpovědět
      • Jozef

        Ahojte volam sa Jozef zo svojou priatelkou sme boli spolu 13 rokov presli sme si vsetik moznim spolu a podporovali sme sa navzajom planovali sme si aktualne aj zalozit rodinu a chcel som ju poziadat v nasledujucom mesiaci o ruku. Ale vsetky plany sa rozsipali ako domcek z Kariet som na dne a moje emocie sa aktualne len tazko kontroluju lebo je to cerstve a strasne to boli.

        Odpovědět
        • Cesta Relaxace

          Ahoj Jozefe, to nás moc mrzí. Určitě doporučujeme si touto bolestí projít a všechny emoce plně a správně vyjádřit. Utíkání, ignorování, rozptylování se nebo hledání jiných aktivit od těchto emocí a bolestí nedoporučujeme, jelikož tím budete jen utíkat sám před sebou a nakonec Vás to dožene. Nehledě na to, že to povede k emoční otupělosti a v budoucnu to může ohrozit vaši psychiku, vnitřní štěstí i zdraví. Kdyby jste potřeboval pomoc, neváhejte se na nás obrátit a my Vám rádi pomůžeme. Přejeme hezký den a hodně síly, aby jste to všechno zvládl s pozdravem Jirka a Lenka 🙂

          Odpovědět
    • Magdalena

      Vše jsem zažila. Po 30 letech vztahu. Úbytek váhy, bolesti srdce a postupně celého těla, pláč, zoufalství, totální vyčerpání, nemocnice (kde nevěděli, co se mnou). Dnes pojsem 10ti letech jsem za tuto zkušenost ráda. Našla jsem sebe samu. Ale byla, a je, to neustálá práce. A konečně i vím diagnózu. Zlomené srdce.

      Odpovědět
      • Cesta Relaxace

        Ahoj Magdaleno, děkujeme za tvůj krátký inspirující příběh a zároveň gratulujeme, že jsi našla cestu ven a hlavně si našla samu sebe, protože to je skutečně vnitřní bohatství. Přejeme hodně štěstí a úspěchů na tvé další cestě s pozdravme Jirka a Lenka 🙂 Kdyby jsi potřebovala pomocí nebo poradit neváhej se na nás obrátit a my ti rádi pomůžeme 🙂

        Odpovědět
  2. Mikuláš

    Dobrý den, váš článek je skvělý, ale nepomáhá tak, jak jsem čekal. V mém životě je rázem vše vzhůru nohama a nevím, co mám dělat. Ani pořádně nevím, zda jsme se s přítelkyní rozešli, nebo je to jen přechodná fáze a zase budeme spolu, to bych si moc přál 🙁 Myslíte, že byste mi v mé nelehké situaci mohli poradit? Předem díky

    Odpovědět
    • Cesta Relaxace

      Ahoj Mikuláši, článek ti může pomoci ukázat směr (cestu), ale více o tomto tématu a jak to vše zvládnout najdeš v našem online kurzu zde: https://cestarelaxace.cz/cesta-sebelasky/ Kurz obsahuje praktické tipy, techniky a nástroje, jak se vypořádat s emocemi a vnitřní bolesti a také mnoho uvědomění, které ti pomohou k vnitřní svobodě. Určitě není problém a rádi ti pomůžeme, můžeš využit naši konzultace, koučinku nebo online kurzu. Napiš nám na email zde: info@cestarelaxace.cz

      Odpovědět
      • Sten

        Děkuji za moudrá a rozumná slova které snad časem pomůžou. Píšete že je třeba se zbavit věcí, které nám druhého připomínají. Jak to mám udělat, když sám vychovávám jedno naše a dvě její děti? Když je vidím spinkat, když se přijdou pomazlit, je mi hrozně a pak brečím na záchodě jako úplnej ubožák.

        Odpovědět
        • Cesta Relaxace

          Ahoj Stene, to nás moc mrzí. Můžete se na to dívat z více různých úhlů pohledu. Vaše děti jsou zázrakem a mají duše vaší i vaší manželky (přítelkyně) a je v nich to nejlepší z vás obou. Není to nádherné? Vždycky máme vícero možností, jak se můžeme na daný problém dívat. Vždy Vám mohou vaše děti připomínat, váš společný život – ty hezké chvíle, zážitky a vzpomínky. Pláč uvolňuje emoce, bolest a očišťuje naše duši. Jinak doporučujeme si touto bolestí projít a všechny emoce plně a správně vyjádřit. Utíkání, ignorování, rozptylování se nebo hledání jiných aktivit od těchto emocí a bolestí nedoporučujeme, jelikož tím budete jen utíkat sám před sebou a nakonec Vás to dožene. Nehledě na to, že to povede k emoční otupělosti a v budoucnu to může ohrozit vaši psychiku i zdraví. Kdyby jste potřeboval pomoc, neváhejte se na nás obrátit a my Vám rádi pomůžeme. Přejeme hezký den a hodně síly, aby jste to všechno zvládl s pozdravem Jirka a Lenka 🙂

          Odpovědět
  3. Petra Marie

    Děkuji za Vaše slova. Zrovna touto životní etapou procházím. S přítelem jsme se po sedmi letech společného soužití rozešli. Oba víme a cítíme, že se milujeme, ale zároveň nemůžeme žít spolu… hrozně to bolí…

    Odpovědět
    • Cesta Relaxace

      Ahoj Petro, moc děkujeme za zpětnou vazbu. Každý problém má své řešení a vždycky je cesta jak můžete být spolu, ale důležité je, aby to každý v Váš chtěl a taký proto něco udělal. Bez akce z obou stran to nejde. Přeji hodně štěstí a úspěchu ať to vyřešíš. Měj se hezký zdraví Jirka a Lenka 🙂

      Odpovědět
  4. Jarmila Foltová

    Po 30 letech mi zemřel manžel.Vždy jsem byla silná osobnost,proto nemůže pochopit co semnou je kardiolog mi řekl že mi hrozí syndrom zlomeného srdce tak jsem skončila šest měsíců po smrti manžela na antidepresivech

    Odpovědět
    • Cesta Relaxace

      Ahoj Jarmilo, to nás opravdu mrzí a přejeme upřímnou soustrast. Rozhodně doporučujeme si touto bolestí projít a všechny emoce plně a správně vyjádřit. Utíkání, ignorování, rozptylování se nebo hledání jiných aktivit od těchto emocí a bolestí nedoporučujeme, jelikož tím budete jen utíkat sama před sebou a nakonec Vás to dožene. Nehledě na to, že to povede k emoční otupělosti a v budoucnu to může ohrozit vaši psychiku i zdraví. Kdyby jste potřebovala pomoc, neváhejte se na nás obrátit a my Vám rádi pomůžeme. Přejeme hezký den a hodně síly, aby jste to všechno zvládla s pozdravem Jirka a Lenka 🙂

      Odpovědět
  5. Andrea

    Ahoj jmenuji se Andrea.
    Byla jsem se svým přítelem 2 roky, ale potom ke mě přestal něco cítit a zajímat se o mě. Tak jsem se s nim rozešla jenže, pořad se vracel a říkal že beze mě nemůže být, dva týdny potom zas mě ignoroval a takhle to šlo do kolečka. A nevím co si mám myslet, připadá mi nerozhodný.

    Odpovědět
    • Cesta Relaxace

      Ahoj Andreo,

      Děkujeme za sdílení tvého příběhu. Bohužel neznáme více důležitých informací a aspektů, které motivují tvého přítele k tomuto chování. Ale obecně to může být spojeno se strachem zůstat sám, strachem ze samoty a opuštění. Dále může existovat připoutanost a závislost na partnerce, která ho vždy vrátí zpět k vám. Těch faktorů může být více.

      Pokud to potřebujete pomoc, neváhejte nás kontaktovat, pokud budete chtít někdy o těchto věcech mluvit nebo potřebujete radu nebo vedení. Rádi vám s tímto pomůžeme.

      Přejeme vám krásný den s pozdravem Jirka a Lenka. 🙂

      Odpovědět
  6. Tomáš Š.

    Moc Vám děkuji za Vaše video, jak si přitáhnout zpět svého Ex.
    Video mi pomohlo si uvědomit v době, kdy mě opustila žena, kterou jsem miloval natolik že jsem po rozchodu pocítil, zlomené srdce.
    Vím že je to má chyba že odešla za jiným nenaslouchal jsem.
    Jelikož se mi to stalo již u více žen díky vašemu videu jsem si uvědomil že jsem v životě byl převozníkem zlomených srdcí u žen a vždy jsem jim
    pomohl vystoupat ze dna a a já zůstával po jejich růstu na místě. Dnes již vím co musím udělat, děkuji.

    Odpovědět
    • Cesta Relaxace

      Ahoj Tome, rádo se děje a jsme moc rádi, že ti video pomohlo. Gratuluji k důležitému uvědomění a životní lekci, která tě doufám posune v životě tam, kde chceš být. 🙂 Děkujeme za zpětnou vazbu a přejeme hodně štěstí a úspěchu v dalších fázích života s pozdravem Jirka a Lenka 🙂

      Odpovědět

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Pin It on Pinterest

Shares